Pelam Telur juga sebenarnya boleh dibuat sambal, hanya perlu dicampur dengan ikan goreng dan cili padi sebagai bahan utama. Ia boleh dinikmati sama ada dimakan dengan nasi atau ratah begitu sahaja pun sedap.Jadi jika ada stok pelam telur yang banyak dekat rumah tu, mak-mak bolehlah cuba resipi ini sebagai pembuka selera. Gerenti makan bertambah-tambah nanti.
Berikut merupakan resipi asal perkongsian oleh Marizah Miza;
Bahan-Bahan:
Cili padi (ikut tahap kepedasan)
Ikan (apa-apa jenis ikan)
Garam
Asam
Pelam Telur(dicincang kasar)
Cara Membuat:
1.Rebus ikan secukup rasa dengan garam dan asam.
2.Kemudian goreng garing ikan tersebut.
3.Tumbuk cili padi dengan sedikit garam. Kalau guna ikan rebus dah masin, tak perlu letak garam lagi masa tumbuk cili.
4.Apabila cili padi dah lumat, letak isi ikan rebus yang dah digoreng tadi.
5.Tumbuk kasar bahan-bahan tersebut.
6.Kemudian, tambah pelam telur yang dah dicincang kasar tadi.Tumbuk manja-manja je, jangan sampai lumat dan gaul sebati.
Siap!
Sambal pelam telur ini boleh dimakan bersama nasi putih atau diratah begitu sahaja.Saya suka ratah! Fuhh.
Selamat Mencuba..
Sumber: Marizah Miza
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Mudah Biskut Ala Famous Amos PAKAI SENDUK, Boleh Ajak Anak Buat Lagi!
Anak-anak memang cukup suka kalau makan biskut yang berasaskan coklat. Lebih-lebih lagi biskut ala famous amos yang penuh dengan cip dan coklatnya.
Biasanya, kalau pergi ke pasar raya, dari jauh sudah bau wangian biskut famous amos ni. Kita yang dah dewasa pun boleh terpesona dan menaikkan selera dengan wanigannya. Inikan pula anak-anak yang menejadi kegemarannya.
Bila fikirkan, nak buat resipi yang hampir sama mungkin agak susah. Takutnya tak menjadi. Tapi tak salah untuk cuba resipi biskut ala famous amos ni yang dikongsikan oleh Baizura Muhammad.
Paling menariknya, cara nak buat biskut ala famous amos ini tak perlu gunakan mixer, guna senduk saja. Nak rasai keseronokan, ajak sekali anak-anak untuk buat resipi ini. Memang syok!
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Mudah Coklat Bersalut Almond, Sedap Tak Terkata Dan Ranggup Krup Krap!
Resipi MUDAH Muffin 3 Bahan, Rasa Ala-Ala Scones Lembut Tak Manis Sangat!
Info lebih Menarik DI SINI
Resipi Biskut Ala Famous Amos
Resipi simple sangat, pakai senduk saja, kacau biar sebati, cubit-cubit pakai tangan dan bakar. Boleh saja ajak anak-anak buat sekali. Tentu seronok. Adunan ini untuk dapat 4 bekas.
Bahan-bahan seperti di bawah:
250 gram Butter
1 1/4 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanila
1 biji Telur
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
6 sudu besar minyak masak
2 cawan coklat cip
Almond nips / almond flakes –jika suka
Lagi premium (jenis mahal) bahan yang digunakan, lagi sedap rasa cookies ini.
1. Boleh dapat 4 bekas medium size ni.
1. Masukkan butter 250g, gula perang 1 1/4 cawan, esen vanila dan sebiji telur. Kacau sebati.
[Info: Jangan pakai mixer. Gunalah spatula/senduk/sudu pun dah cukup. Nak pakai tangan pun boleh. Kacau sekadar nak bagi bahan sebati, kacau perlahan-lahan. Bila bahan dah sebati, berhenti. Tak perlu bagi kembang atau tunggu sampai gula larut. Seminit dua sudah cukup.
3. Dalam bekas yang sama tadi, masukkan pula tepung gandum 2 1/2 cawan, tepung jagung 1/2 cawan, soda bikarbonat 1 sudu kecik, baking powder pun 1 sudu kecil & minyak masak 6 sudu besar. Kacau lagi bagi sebati.
[Info: Ingat, kacau perlahan saja sekadar nak bagi bahan bercampur rata. Dah sebati terus berhenti]
4. Bila semua dah sebati, masukkan 2 cawan choc chip.
5. Kacau sebati lagi sampai semua mesra friendly gitu.
6. Kalau rasa nak tambah badam nips ke, almond flakes, cornflakes atau nestum, tambah je ikut suka. Nak asingkan sedikit untuk letak almond nips pun boleh, dapatlah untuk dua jenis biskut yang berbeza.
7. Adunan yang dah siap, masukkan dalam fridge selama 30 minit. Tutuplah sedikit adunan untuk elak bercampur bahan lain dalam peti ais. Pastikan adunan menjadi keras sedikit.
8. Sapu tray dengan butter. Tak perlu letak baking paper. Cubit sikit dan susun jarak-jarak dalam tray.
[Info: Cubit saja adunan tu. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti bila bakar dia akan cair dan turun sendiri]
9. Sebelum tu, panaskan oven suhu 150’ guna api atas bawah. Bila oven dah panas, bakar selama 20 minit.
10. Nampak biskut dah mula mengembang. Elakkan buka oven takut bantat jadinya.
11. Siap. Masa baru keluar oven biskut ni lembut sikit tau. Bila sudah sejuk baru ia crunchy.
SELAMAT MENCUBA!
Mingguan Wanita : Mudah dan sedap sangat. Ikut saja resipi yang diberi tapi kalau nak lebih badam atau coklat pun ikut suka hati kita.
Sumber: Baizura Muhammad
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Hanya Guna 4 Bahan Buat Aiskrim Sendiri Di Rumah, Tak Perlu Beli Lain Dah!
Rupanya mudah je mak-mak boleh buat aiskrim sendiri di rumah yang rasanya sama macam beli di kedai. Cuma bezanya bila buat aiskrim sendiri, kita boleh kawal kemanisannya dan bebas daripada sebarang pewarna mahupun perisa tambahan.Kebersihannya pun terjamin dan puas hati bila nak bagi anak-anak merasa aiskrim buatan sendiri ni.
Berikut perkongsian oleh Puan Nur Hidayah sebagai panduan ;
“Saya pernah berkongsi resepi ais krim sebelum ni. Ada kawan terdekat mintak buatkan & cakap sedap tak manis.Alhamdulillah. ♥♥♥ Ni saya kongsikan semula kalau ada yang terlepas, boleh lah ibu-ibu try untuk anak-anak.. bujang pun leh buat tau. Senang sangat.Saya pun tanya En.Gugel..cuma saya kurangkan susu je. Bila anak suka, memang tak beli dah aiskrim.”
Bahan-Bahan:
1 tin susu cair
1 Sudu besar ovelatte
1 Sudu susu pekat
(Bagi saya ni dah manis lemak, tapi kalau ade yang suka manis boleh lebihkan susu pekat)
1 penutup esen vanila
Cara Membuat:
1.Campurkan semua bahan. Boleh guna mixer, blender @ food processor. Mix lebih kurang 15 minit guna mixer & blender.Kalau dah likat tu dah okla. Tak sampai 15 minit pun kadang dah likat. Kalau guna food processor tu biasa tak sampai 15 minit memang dah likat.
2.Kalau guna blender, disarankan buat sukatan separuh-separuh. Maksudnya buat setengah tin susu cair & setengah bahan-bahan lain. Selepas tu buat lagi setengah sebab bils blend dia akan mengembang nanti.Takut blender tak muat.
3.Kemudian, boleh bahagikan ikut perisa ape nak letak. Macam saya ni..saya bahagi 2 bahagian je. 1 bahagian letak koko. Sesudu setengah cukupla.Jangan banyak sangat nanti pahit tak sedap pulak.
4.Selepas itu, untuk deko letaklah hiasan yang disukai. Simpan dalam peti sejuk selama 24jam.
Selamat mencuba ♥
Semoga bermanfaat ♥
Mudah je rupanya mak-mak nak buat aiskrim sendiri ni di rumah. Cuti sekolah tak lama lagi, boleh buat aktiviti ni dengan anak-anak. Mesti mereka teruja bila buat aiskrim sendiri, malah kemanisannya pun boleh kita kawal.
Sumber: Nur Hidayah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cornflakes Coklat, Guna Tiga Bahan. Sekali Makan Tak Nak Berhenti
Raya dah nak dekat nie, tinggal beberapa hari lagi. Sudah tentu bahan-bahan kat bakeri pun banyak yang habis. Lebih sedih, bila gi kedai bakeri punyalah beratur panjang, sekali bahan yang nak pakai pulak dah habis. Sedih!.
Tak payah, pening-pening kepala. Ada resepi cornflakes coklat yang guna bahan kat pasar raya sahaja. Boleh buat banyak-banyak. Anak-anak pun suka, coklat katakan. Mak-mak lak mesti ralit juga bila makan nie.
Perkongsian daripada Nor Hafidzah Qasim
“Bila cari cooking coklat kat kedai semua tak ada stok. Nak pi kedai bakery, malas nak beratur panjang. So, singgah supermarket, kita beli coklat tango yang plain, untuk buat cornflakes coklat.
“Resipi ni memang mudah, tak perlu guna oven. Boleh serah kat anak sahaja untuk buat. Sebab nak makan nanti merekalah juga kan.
Cornflakes Coklat
Bahan-bahan:
A. 1 pek coklat tango plain 140gm dan 1 sudu besar butter. Cairkan guna teknik double boiler.
B. 2 1/2 cawan cornflakes yang dihancurkan sedikit.
Cara Membuat:
Satukan bahan A dan B ke dalam bekas. Gaul sehingga rata.
Sudukan ke dalam bekas kertas. Biarkan sejuk seketika di dalam peti ais.
Resepi yang sangat mudah sebab tak perlu bakar.
Selamat Mencuba!
Resipi: Nor Hafidzah Qasim
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI