Rasa unik dan tersendiri masakan Thai menjadi antara penyebab mengapa ramai di kalangan kita yang sangat menggemari aneka hidangan daripada negara jiran itu.
Restoran yang menyajikan masakan Thai sememangnya menjadi kegemaran ramai rakyat Malaysia. Sebab itu juga, di sana sini terdapat restoran mahu pun gerai yang menyajikan jenis masakan tersebut.
Rasa Unik Tersendiri
Kali ini dikongsikan masakan daripada daerah utara Thailand. Kebanyakan restoran tomyam lain yang lebih kepada hidangan daerah selatan Thailand seperti Pattani dan Narathiwat. Cubalah masak di rumah untuk hidangan keluarga. Boleh jimat banyak tau!
Rasa Asli Yang Memikat Selera
KARI HIJAU AYAM
BAHAN-BAHAN:
6 biji bawang putih – kisar
1 batang serai – ketuk
5 helai daun limau purut
3 potong terung panjang
10gm cili padi – kisar
2.5cm lengkuas – kisar
250ml santan
1 sudu teh kicap sotong
1 sudu teh gula
1 sudu teh serbuk perasa (jika suka)
Ads
750ml air
BAHAN B:
250 gram daging ayam – Cuci bersih dan potong kecil
CARA MEMASAK:
Didihkan air di dalam sebuah periuk dan masukkan kesemua bahan A kecuali serai, terung panjang dan daun limau purut. Kacau sebati.
Kemudian masukkan serai yang diketuk dan daun limau purut. Kacau lagi.
Setelah mendidih, masukkan potongan ayam dan kemudian hirisan terung. Biar ia mereneh dan memekat.
Akhir sekali, masukkan garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
Sedia dihidangkan. Enak dimakan bersama nasi atau roti.
Teringin hendak makan ayam penyet berempah dengan serbuk serdak yang sedap? Tak susah sebenarnya hendak buat ayam penyet ini.
Perap terlebih dahulu ayam itu dengan bahan-bahan yang sesuai dan kemudian goreng sehingga garing. Nak lagi sedap, boleh juga buat serbuk sendiri.
Tak tahu bahan dan cara nak buat? Boleh cuba buat resipi yang dikongsikan oleh Afy AL Habibi ini.
Resipi Ayam Penyet
Bahan-bahan Ayam Penyet Berempah Dan Kuah Sup
Seekor Ayam
Cara Buat
1-Cucuk sekeliling isi ayam dengan garfu. Untuk dapat ‘feel’ makan ayam penyet macam kat kedai, boleh guna bahagian ayam macam cikgu ye.
2-Rebus ayam tadi dalam kuah sup. Boleh tambahkan kaki dan leher ayam sekali. Keluarkan ayam setelah isinya separa masak. Toskan.
Cara buat kuah sup
– Masukkan air dalam periuk.
– Biarkan ia mendidih. Kemudian masukkan, sup bunjut dan satu kiub pati ayam knorr.
– Perasakan dengan garam secukup rasa.
– Masa nak hidang, taburkan daun bawang dan bawang goreng
Bahan Dan Cara Buat Perapan Ayam Penyet Cara Mudah
1-Dalam satu bekas, masukkan secubit kapur dicampur 1/5 cawan air sejuk. Masukkan juga 3 sudu tepung beras. Dan, paling penting kena ada rempah ayam berempah cikgu afy untuk memudahkan kerja di dapur. Gunakan 1 sudu besar serbuk untuk menjadikan perapan ayam bertambah sedap.
2-Masukkan pula 1/3 sudu kecil serbuk kunyit. Masukkan juga secubit dua garam. Sepatutnya, kalau perap tanpa letak air dah tak perlu ye.
3-Kacau sebati bahan-bahan.Ambil ayam yang telah direbus tadi, perap ayam selama 30 minit. Perapkan sekali tauhu dan tempe.
4- Goreng sehingga ayam garing. Bau ayam waktu ni sangatlah wangi.
1. Kisar serai sehingga halus. Kisar pula halia dan toskan juga airnya sehingga kering.
2. Asingkan kedua-dua bahan. Gaul dengan bahan di bawah:
– dua sudu besar tepung beras
– dua sudu besar telur putih
– secubit kunyit
– 1 sudu besar rempah ayam berempah cikgu afy
– sebatikan dengan air sejuk dan secubit dua garam.
3. Goreng berasingan kedua-dua bahan di atas sehingga garing.
4. Tabur atas ayam selepas serdak siap.
Mudah sangat jika nak buat Almond Crunchy Chocolate ini hanya guna dua bahan iaitu coklat dan badam. Tak perlu susah payah nak uli doh dan terap buat adunan. Kacau atas dapur, sejukkan dalam peti sejuk sekejap dah boleh siap.Sesuai juga buat yang suka kudapan jenis kekacang berbanding adunan tepung.
Menurut pemilik resipi Puan Farhan Hani, walaupun modalnya besar sikit dalam RM33 tapi sedap dan berbaloi serta sesuai untuk jamu keluarga.Boleh dapat dalam 110 biji ikut adunan ini.
Bahan-Bahan :
Badam 500gm (terpulang nak guna yang jenis hiris panjang @ slice)
Coklat masakan Beryl’s 500gm
Cara Membuat :
1. Bakar badam tu dulu (utk bagi crunchy). Saya bakar almond tu dengan suhu 150°c masa 20 minit (bergantung pada oven masing2 ye). Untuk yang tiada oven boleh sangai atas dapur (sangai tanpa minyak) dengan api sederhana dan sejukkan badam.
2. Cairkan coklat dengan kaedah double boil.
3. Bila coklat dah cair dan sejuk ckit, boleh masukkan badam yang dibakar tadi, gaul sampai sebati. Pastikan semua badam bersalut coklat.
4. Masukkan badam kat dalam paper cup kecil. Boleh guna sudu kecil. Selepas tu susun dalam bekas dan sejukkan dalam peti ais kat bahagian sejuk beku selama 5 minit. Siap!!
MW: Mudah sangat resipi ni. Sesuai buat mak-mak yang tak berapa pandai buat biskut yang kena uli doh tepung. Anak-anak pun boleh tolong sekali nanti.Yang pastinya gerenti sedap.
Bagi mak-mak peminat popia basah, lebih berbaloi dan puas hati sebenarnya bila buat sendiri. Berbanding kulit popiah goreng yang boleh dibeli dan ada dijual di pasaran, kulit popia basah ni kena buat sendiri. Sebelum diletak inti seperti udang kering, sengkuang dan lobak merah serta dicicah dengan sos pekat.
Namun nak buat kulit popia basah tak mudah, kena gunakan tangan dan lenser doh dalam kuali cepat-cepat. Kulit popia yang sempurna haruslah nipis, tak koyak dan tak hangus.
Bagi mak-mak yang nak buat kulit popia basah, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Siti Nornaim Keng ini.
“Lega siap jugak akhirnya. Dari petang tadi bawak ke malam. Semalam 2kg tepung, arini 5kg tepung. Ini untuk jualan dalam group saya. Kulit popia, bukan senang nak buat..rasa dari buat ni baik lenggang kulit crepe. Ini kena guna tangan lenserkan dalam kuali. Kena cepat-cepat buat. Harap-harap sedap la ye untuk group sy nanti..ade ke peminat popia basah? buat sendiri kulitnye baru puas hati kan.”
Resepi saya takde sukatan tau, sebab buat banyak..ni anggaran.
Bahan-Bahan:
1kg tepung gandum
3biji putih telur
Garam sedikit
5-6sudu besar Cuka
Air paip
Cara Membuat:
1.Satukan tepung gandum + putih telur + garam.
2.Air paip + cuka satukan dalam bekas.
3.Tuang perlahan-lahan dalam adunan tepung tadi.
4.Masa tuang air tu gaul ni kena agak-agak tau. Tak boleh lembik.Kena adunan tu agak pekat.
5.Perap 2-3jam untuk dapatkan hasil kekenyalan kulit tu.
6.Gune kuali Non stick dan panaskan kuali.
7.Alihkan kuali ke dapur sebelah untuk lenserkan.(lenserkan doh tak boleh kuali atas api nanti kulit tak jadi)
8. Ambik segenggam doh, lenserkan membulat..ikut suka nak besar mana kulit tu.
9.Api jangan kuat ye. Buat sampai habis.
Gula-gula gummy bebas dijual di pasaran, jelly berisiko tercekik bagi kanak-kanak. Kejadian tragis melibatkan adik Mohamad Fahmi Hafiz Mohammad Fakhruddin, seorang kanak-kanak berusia 10...