Rambutan Asam Boi, Begini Cara Nak Buat, Penggemar Asam Mesti Suka

Rambutan asam boi sememangnya menjadi kesukaan penggemar asam. Sekarang sedang musim buah rambutan, elok sangatlah buat rambutan asam boi ini. Makan sejuk-sejuk memang ‘terpaling’ asyik.

Sebenarnya tak susah pun nak buat rambutan asam boi. Bahan pun tak banyak dan yang paling penting cara nak buat pun alahai senang sangat. Buat banyak-banyak boleh makan berulang-ulang. Nah ini resipi asam boi seperti yang dikongsikan oleh Ani Zam 

RAMBUTAN ASAM BOI

Rambutan Asam Boi, Begini Cara Nak Buat, Penggemar Asam Mesti Suka

Bahan-bahan:

Buah rambutan
Asam boi
Serbuk asam boi
Limau kasturi
Cili padi
Garam dan gula

Ads

CARA MEMBUAT:

1. Kupas, basuh bersih dan toskan buah rambutan.

Rambutan Asam Boi, Begini Cara Nak Buat, Penggemar Asam Mesti Suka

2. Masukkan isi rambutan ke dalam mangkuk.

Ads

3. Masukkan pula asam boi, serbuk asam boi, cili padi, garam dan gula ke dalam mangkuk tersebut. Gaul sebati.

Rambutan Asam Boi, Begini Cara Nak Buat, Penggemar Asam Mesti Suka

4. Potong dan buang biji limau kasturi kemudian perahkan jusnya dalam mangkuk berisi buah rambutan.

Rambutan Asam Boi, Begini Cara Nak Buat, Penggemar Asam Mesti Suka

Ads

5. Gaul sebati, dan masukkan ke dalam peti sejuk dalam 1-2 jam.

Rambutan Asam Boi, Begini Cara Nak Buat, Penggemar Asam Mesti Suka

6. Keluarkan dan sedia untuk dinikmati.

Sumber: Ani Zam 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI