Rambutan Asam Boi, Begini Cara Nak Buat, Penggemar Asam Mesti Suka
Rambutan asam boi sememangnya menjadi kesukaan penggemar asam. Sekarang sedang musim buah rambutan, elok sangatlah buat rambutan asam boi ini. Makan sejuk-sejuk memang ‘terpaling’ asyik.
Sebenarnya tak susah pun nak buat rambutan asam boi. Bahan pun tak banyak dan yang paling penting cara nak buat pun alahai senang sangat. Buat banyak-banyak boleh makan berulang-ulang. Nah ini resipi asam boi seperti yang dikongsikan oleh Ani Zam
RAMBUTAN ASAM BOI
Bahan-bahan:
Buah rambutan
Asam boi
Serbuk asam boi
Limau kasturi
Cili padi
Garam dan gula
CARA MEMBUAT:
1. Kupas, basuh bersih dan toskan buah rambutan.
2. Masukkan isi rambutan ke dalam mangkuk.
3. Masukkan pula asam boi, serbuk asam boi, cili padi, garam dan gula ke dalam mangkuk tersebut. Gaul sebati.
4. Potong dan buang biji limau kasturi kemudian perahkan jusnya dalam mangkuk berisi buah rambutan.
5. Gaul sebati, dan masukkan ke dalam peti sejuk dalam 1-2 jam.
6. Keluarkan dan sedia untuk dinikmati.
Sumber: Ani Zam
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Laksa Beras Home Made MUDAH 5 Bahan, Guna Acuan Maruku!
Bagi yang suka makan laksa, sebenarnya boleh buat mee laksa sendiri secara di rumah. Lebih jimat, puas hati dan terjamin kebersihan serta ramuan bahan-bahan yang digunakan. Hanya guna 5 bahan sahaja dah boleh buat laksa beras ni. Malah tak perlu risau tiada mesin acuan, bentukkan guna acuan maruku pun boleh jadi.
Ikut resipi dan cara-cara buat laksa beras yang dikongsikan oleh Puan Roslina Shaari Ina Kie ini.
Laksa beras home made.
Bahan-Bahan:
500gm tepung beras cap teratai
3 sudu makan tepung ubi/gandum membukit
2 cawan air panas mendidih
Secubit garam
2 sudu makan minyak
Cara Membuat:
1. Letak tepung dalam bekas dan larutkan garam dengan air panas.
2. Masukkan minyak ke tepung dan tuang sikit-sikit air panas sambil kacau dengan senduk.Kalau rasa keras tambah sikit-sikit air panas.
3. Tekan-tekan doh dan kepal bagi jadi ketul.
4. Masukkan dalam acuan.Saya guna acuan maruku.
5. Panaskan kukusan terlebih dahulu.
6. Bentukkan laksa buat sampai habis.Terus kukus dalam 20 minit.
7. Angkat dan letak dalam air biasa dalam 5 minit.
8. Buang air dan tambah air baru.Kacau laksa bagi terlerai antara satu sama lain.Terus tapis.
Boleh makan dengan segala jenis kuah laksa. Laksa utara, Laksa lemak kuah putih, Laksa kuah kari dan sebagainya.
Tip Ekstra!
Saya pernah guna tepung gajah1 cap rose, laksa jadi putusdan hancur, tak cantik.
Baca Lagi Di Sini:
Buat Mee Kuning Sendiri Di Rumah Tanpa Pengawet, Hanya Guna 4 Bahan!
Laksam Tak Melekat, Bergulung Sendiri Syaratnya Pakai Pinggan Plastik Sapu Sikit Minyak!
MW: Mudah je nak buat laksa beras di rumah. Bahan-bahan pun tak banyak malah boleh guna acuan maruku je. Bukan apa bila buat sendiri lebih puas hati, terjamin kebersihannya, status halal dan ramuan yang digunakan.
Selamat Mencuba!
Sumber: Roslina Shaari Ina Kie
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Asam Gumpal Sagu Terengganu, Rasa Lemak Manis Dan Penuh Aroma
Asam Gumpal Sagu adalah satu lagi kuih tradisi rakyat negeri Terengganu. Ada yang panggil Asam Guppa. Rasanya yang lemak, manis, masin dan penuh dengan aroma membuatkan selera terbuka untuk menikmatinya.
Sesiapa yang beminat nak try, boleh ikuti resipi hasil air tangan Lainatul Aisyah https://www.facebook.com/lainatul.aisyah yang merupakan anak jati Terengganu. Jadi, gerenti rasanya asli!
ASAM GUMPAL SAGU TERENGGANU
BAHAN-BAHAN UNTUK (INTI):
1 cawan kacang hijau
1 keping gula Melaka
3/4 cawan gula
Air secukupnya
BAHAN-BAHAN UNTUK SAGU:
1 1/2 cawan biji sagu
1 cawan air panas
BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH ASAM GUMPAL:
1 cawan Santan pekat
1 cawan air
1 sudu kecil halba
3 biji bawang merah kecik (mayang halus)
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit halia (dipotong nipis memanjang)
CARA MEMASAK:
Untuk membuat inti; masak bahan-bahan untuk inti sehingga empuk dan kering. Setelah itu, sejukkan dan bulat-bulatkan. Nak mudah, beli inti (inti untuk roti) yang dah siap kat kedai bakeri. Ketepikan.
Untuk membuat sagu; bersihkan sagu dan toskan hingga kering. Masukkan air panas ke dalam biji sagu, kacau sebati sehingga biji sagu agak kental dan boleh dikepal. Isi air sedikit demi sedikit ye. (Jangan letak banyak terus). Jangan letak terlampau banyak air takut nanti terlembik nanti susah nak kepal. Setelah itu, kepal kepalkan biji sagu dan masukkan inti dan tutup dengan rapat dan kemas.
Pastikan tangan disapu minyak untuk memudahkan sagu tidak melekat di tangan dan boleh dikepal dengan cantik.
Kukus adunan sagu tadi selama 15-20 minit. Setelah sagu masak, angkat dan ketepikan.
Untuk membuat kuaah; masak bahan-bahan untuk kuah hingga mendidih dengan api perlahan. Sentiasa kacau supaya santan tak berketul. Tutup api Kemudian masukan asam gupal dalam kuah santan tadi. Ok Siap.. Sedia untuk dimakan!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sedapnya Puding Laici Satu Layer, Resipi Dulu-Dulu Imbau Zaman 90an
Puding laici, resipi yang mengimbau kembali pada zaman muda belia. Kalau mak buat memang sedap sangat. Kiranya kalau letak laici tu, dah mewah sangatlah. Nak letak buah lain pun boleh juga, ikut citarasa.
Masih ada lagi ke yang mengimbau zaman 90 an. Puding laici yang mudah untuk dibuat. Tak perlu nak pakai banyak layer. Cukup dengan yang ini saja.
Antara perkongsian daripada Mr Ali tentang cara nak buat puding laici yang mana resipi dari maknya. Terus ingat zaman muda-muda dulu.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Puding Roti Paling Senang, Basahkan Loyang Dengan Air Dulu, Senang Dikeluarkan, Menjadi!
Resipi Puding Kastard Dengan Kuah Koktail, Kacau Sampai Berkilat, Sedap Makan Sejuk-Sejuk
Info Lebih Menarik DI SINI
Puding Laici by Mak Mr Ali
Resipi ini sangat mudah, guna satu layer saja dan boleh buat dalam kuantiti yang banyak.
Bahan-bahan:
12 gram agar – agar tali.
6 cawan air (1 cawan air : 250ml)
1 tin laici
1 tin susu cair
1 cawan gula
3 biji telur gred B
2 sudu makan tepung kastard + dibancuh dengan 3 sudu makan air
1 sudu kecil essen vanila
1 sudu kecil garam
( 1 adunan dapat loyang petak 9 inci atau petak 8 inci.
Cara Membuat:
- Basuh dulu agar-agar tali dan dalam periuk letakkan 6 cawan air + 12 gram agar – agar tali. Biarkan dalam 5-6 minit atau sampai mendidih, kacau2 perlahan, api pasang perlahan.
- Selepas itu masukkan 1 cawan gula. Biarkan gula larut dulu sambil kacau-kacau.
- Apabila sudah larut masukkan air sahaja dari 1 tin air laici tadi. Jangan masukkan buah laici lagi. Kacau sebati.
- Sementara itu pecahkan 3 biji telur, kacau sebati dan masukkan bersama sama setin susu cair.
- Masukkan 1 sudu kecil esen vanila + 1 sudu kecil garam. Kacau biar sebati. Ketepikan
6. Dalam bekas yang lain, masukkan 2 sudu makan tepung kastard dan bancuh bersama- sama 3 sudu makan air. Kacau sebati & masukkan ke dalam telur yang dah dikacau dengan susu cair tadi
- Kacau sebati dan masukkan ke dalam air agar-agar.
- Dalam bekas yg lain, masukkan tepung kastard dan bancuh bersama2 dengan 3 sudu makan air.
9. Inilah hasilnya.
- Masukkan ke dalam telur yg dh dikacau sebati dengan susu cair tadi
- Kacau sebati
- Masukan dalam air agar2 laici tadi
- Kacau perlahan
- Sampai mendidih
- Dah mendidih masukan laici. Kacau sebati dalam 10 saat terus off api
- Masukkan dalam loyang atau acuan
- Biarkan suhu bilik/ biarkan diluar selama 40 minit baru sejukkan dalam peti selama 3 jam
- Dah siap.
Selamat mencuba.
Mingguan Wanita : Memang sedap makan sejuk-sejuk.
Sumber: Muhammad Ali
Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI