Kalau biasanya mak-mak makan nasi ayam lauknya bergoreng dan panggang, kali ini boleh cuba cara masak macam saudara Shahril Romli ini.
Kelebihan nasi ayam ini mestilah pada rasa nasinya dan ayam yang dimasak dengan nasi. Sebelum komen, mak-mak kena cuba buat dulu. Sedap tak sedap belakang kira!
Masukkan ayam bersama Akar Daun Sup/Daun Ketumbar dan Halia lalu rebus sehingga mendidih. Selepas mendidih boleh masukkan perasa atau kiub pati Ayam Knoor.
Selepas mendidih angkat Ayam yang telah direbus tadi lalu masukkan beras ke dalam periuk nasi dan masukkan kembali ayam tersebut ke dalam periuk nasi. Tunggu sehingga nasi tersebut masak bersama ayam.
Dan apabila masak inilah hasil nasi yang telah dimasak bersama ayam tadi.
Macam saya nak senang, untuk Sos pula saay gunakan SOS CHILI THAI Brand MAGGI. Masak sos tersebut bersama 1 sudu Kicap Pekat dan sedikit perahan Air limau nipis.
Untuk mencairkan sedikit sos tersebut, anda boleh masukkan Air. Selepas masak sos tersebut anda boleh lah masukkan Cili Merah Kecil yang dipotong halus.
DAN SEDIA DI HIDANGKAN!! SIMPLE BUKAN??
SELAMAT MENCUBA!