Jika biasanya buah naga kita makan begitu sahaja, apa kata kali ini kita buat puding. Puding memang antara hidangan pencuci mulut yang boleh dikatakan penyeri meja hidangan. Tidak lengkap meja hidangan tanpa sajian pencuci mulut.

Seperti yang kita ketahui buah naga kaya dengan antioksidan yang tinggi dan mengandungi vitamin C yang boleh membantu untuk kekal awet muda, kulit anjal dan mulus. Ia juga bertindak dengan melawan radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan sel.

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin

RESIPI PUDING BUAH NAGA 

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

 

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

 

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

Bahan-bahan:

LAPISAN PUDING:

2 setengah cawan air
7g serbuk agar agar ( guna yg 1 paket 10g tu sahaja)
1 tin susu cair
1/2 cawan gula (100g)
1/2 cawan dairy whipping cream (optional)
1/2 cawan buah naga yg dikisar halus
Sedikit garam

LAPISAN JELI:

3 gm serbuk agar agar
2 setengah cawan air
1/2 cawan gula
1/2 cawan buah naga yang dikisar

Ini Resipi Cara Nak Buat

Cara membuat: 

LAPISAN PUDING:

1. Masukkan ke semua bahan lapisan ini, kacau sampai mendidih. Apabila sudah mendidih matikan api dan masukkan buah naga yang dipotong dadu. Sebatikan.

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

Ads

 

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

 

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

 

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

 

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

2. Tuang separuh sahaja dari adunan ke dalam loyang 8 inci. Bagi suam dulu baru masuk dalam peti sejuk sekejap sementara buat lapisan jeli.

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

Ads

 

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

LAPISAN JELI:

1. Masukkan semua bahan dan kacau hingga mendidih. Matikan api dan tuang perlahan- lahan ke atas puding tadi. Jika puding sudah mengeras sepenuhnya wajib cucuk-cucuk dengan garpu.

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

 

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

2. Jika puding anda masih separuh set (boleh nampak tekstur puding berkedut-kedut sikit jika digoyangkan, itu bermakna separuh sejuk jadi tidak perlu cucuk.

3. Tuang perlahan-lahan dan sejukkan dalam peti sejuk selama lima minit.

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

Ads

4. Adunan puding pastinya akan mengeras semula. Lebihan untuk lapisan puding tadi panaskan semula di atas dapur dan tambah air suam sedikit. Kacau hingga mendidih. Matikan api dan tuang perlahan-lahan ke atas jeli tadi.

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

 

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

 

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

 

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

 

Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin, Ini Resipi Cara Nak Buat

5. Sejukkan selama empat jam dalam peti sejuk. Sedia untuk dimakan.

Sumber: Muhammad Ali

 

 

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI