Pucuk ubi antara sayur kampung yang memang sedap dicicah dengan sambal belacan. Banyak khasiatnya apabila dijadikan ulaman. Masalah yang sering dialami ketika merebus pucuk ubi ialah warnanya akan kelihatan lebam dan berbirat.

Sebenarnya ada cara dan bahan ‘rahsia’ yang perlu diletakkan di dalam rebusan pucuk ubi. Hasilnya barulah pucuk ubi yang direbus kelihatan elok cantik kehijauan dan lembut. Boleh ikut cara rebus pucuk ubi supaya lembut dan warna cantik kehijauan seperti yang dikongsikan oleh Abd Rahman Tayun ini.

Pucuk Ubi Kalau Rebus Nak Bagi Cantik & Nampak Hijau

Bahan-Bahan:

Pucuk ubi
Garam kasar
Air secukupnya
1/2 sudu teh baking soda (bahan rahsia)

Tambah Bahan ‘Rahsia’ Ini

Cara rebus pucuk ubi:

Ads
  1. Ramas pucuk ubi dengan garam kasar dan sedikit air.

Pucuk Ubi Kalau Rebus Nak Bagi Cantik & Nampak Hijau, Tambah Bahan ‘Rahsia’ Ini2. Bilas kemudian toskan.

3. Panaskan air letak 1/2 sudu teh baking soda

4. Masukkan pucuk ubi tadi.

Ads

Pucuk Ubi Kalau Rebus Nak Bagi Cantik & Nampak Hijau, Tambah Bahan ‘Rahsia’ Ini

5. Bila dah lembut terus tapis dan masuk dalam bekas air + air batu.

Ads

Pucuk Ubi Kalau Rebus Nak Bagi Cantik & Nampak Hijau, Tambah Bahan ‘Rahsia’ Ini

6. Kemudian toskan. Insya Allah pucuk ubi warna kehijauan dan lembut.

Sumber: Abd Rahman Tayun

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI