Probiotik Baik Untuk Usus, Cara Mudah Buat Sendiri YOGURT Lebih Sihat & Jimat! Pengambilan yogurt setiap hari sangat baik untuk kesihatan tubuh. Berbanding beli yogurt yang ada di pasaran, ada baiknya buat sendiri yogurt di rumah. Mudah je untuk membuatnya, malah lebih sihat dan jimat.
Ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Kasyifah Ibrahim ini sebagai rujukan.
JOM BUAT YOGURT SENDIRI, GUNA 3 BAHAN JE
Asal pegi mall je anak anak borong air vitagen, air yogurt, yogurt dan macam macam lagi jenis makanan minuman yang berasaskan yogurt.
Tapi mak mak, kadang risau kan..jumlah gula yang terlalu tinggi tu. Duit pun banyak jugak ni keluar untuk beli semua tu. Boleh pokai camni.
Jadi..jom syifa kongsikan dengan semua macamana cara buat yogurt sendiri kat rumah. Insyallah lebih sihat dan lebih jimat yang penting kalau buat dengan kasih sayang, boleh beri kesan yang lebih baik untuk keluarga kita.
Antara kebaikan yogurt ialah:
1. Mengandungi probiotik baik untuk usus. Bantu dalam proses pencernaan
2. Mengandungi banyak nutrien yang tinggi khasiat
3. Baik untuk tulang. Menguatkan tulang
4. Bagus untuk menjaga berat badan, kawal selera makan, kenyang lebih lama
5. Bagus untuk kulit, kurangkan pori di muka,
6. Protein tinggi
Bahan-Bahan Diperlukan:
4 Liter Susu Fresh
(Syifa guna jenama farm fresh. Boleh guna berapa bnyk pun korang nak guna. Syifa buat 4 liter. Sebab anak anak memang hari hari makan yogurt)
1 botol kecil Yogurt asli sebagai starters.
(Syifa guna jenama dutch lady low fat perisa asli)
4-5 biji Limau nipis
Ads
Cara Membuat:
1. Jika susu dan yogurt ada dalam peti ais, bawak keluar dulu..biar sama suhu dekat luar.
2. Kemudian panaskan susu, jangan sampai menggelegak.
3. Syifa guna susu fresh dari farm fresh. Untuk ibu yogurt, atau starter, syifa guna dutch lady low fat yogurt yang tak ada perisa ye.
4. Agak-agak susu dah suam suam tu, bila titik kat tangan tak sakit, boleh matikan api. Kacau kacau bagi hilang panas pastu boleh masukkan yogurt starter. Kultur hidup dalam tu boleh mati kalau susu panas. Jadi make sure sblum letak yogurt, susu tak panas sangat.
Ads
5. Lepas tu, perah limau nipis 5 biji untuk 2 botol besar susu.
6. Kacau pelan-pelan. Then boleh tuang dalam botol yang sama.
7. Bungkus dan peram dalam 8 jam, dalam suhu bilik. Lepas 8 jam boleh letak dalam freezer.
8. Bila nak makan, boleh makan camtu je, atau boleh campur dengan apa-apa. Syifa pernah buat sos strawberry tanpa gula, campur dengan avocado dan macam-macam buah lagi boleh mix.
Ads
9. Kalau nak buat jadi air yogurt, tambah air sikit, boleh letak sunquic ke, rebina ke ikut creativiti sendiri.
Ketika kita semua diminta duduk diam-diam di rumah atas Perintah Kawalan Pergerakan, sebaiknya mak-mak terutamanya rebut peluang ini masak untuk keluarga tersayang. Mungkin ramai yang sudah lama tidak berpeluang memasak kerana sibuk kerja.
Nak Masak Apa ye?
Sebaik menunaikan solat subuh, pasti ramai yang sedang memikirkan apa resipi yang nak dimasak hari ini sama ada untuk sarapan, makan tengah hari atau minum petang. Kalau boleh nak variasi, taklah asyik makan nasi saja, bosan juga kan.
Sila cuba resipi daripada Chef Sue M. Arukin yang kami kongsikan ini. Mudah jer, janji sedap dan mengenyangkan!
Semak resipi itu di bawah ni ye…
NASI GORENG MENTEGA TELUR
BAHAN-BAHAN:
1 mangkuk nasi sejuk
2 sudu makan mentega
2 biji telur
10 ekor udang segar | bersihkan
2-3 ulas bawang putih | cencang halus
Sedikit cincangan daun bawang | hiasan
Garam, lada sulah dan lada hitam secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan/cairkan satu sudu makan mentega di dalam kuali. Masukkan telur dan goreng hancur hingga masak. Angkat dan ketepikan.
Menggunakan kuali yang sama, panaskan sesudu lagi mentega. Masukkan cencangan bawang putih dan tumis hingga wangi.
Masukkan udang dan goreng hingga separuh masak.
Masukkan nasi sejuk dan gaul rata.
Sesuaikan rasanya dengan menambah garam, lada sulah dan serbuk lada hitam secukupnya.
Masukkan telur goreng hancur dan gaul rata. Tabur cencangan daun bawang.Sedia dinikmati.
NASI GORENG PEDAS SOSEJ
BAHAN-BAHAN:
2 cawan nasi sejuk
2 batang sosej | hiris bulat nipis
2 sudu makan cencangan daun bawang
3 ulas bawang putih
8-10 biji cili padi
2cm belacan
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Cili padi, bawang putih dan belacan ditumbuk lumat. Ketepikan.
Sosej dihiris nipis dan goreng garing. Ketepikan.
Di dalam kuali, panaskan sesudu makan minyak. Tumis bahan-bahan tumbuk hingga wangi.
Masukkan nasi, sosej goreng dan daun bawang. Goreng sebati.
Tambah garam dan lada sulah secukup rasa.
Jika suka hidangkan bersama telur goreng, cincangan daun bawang atau hirisan timun.
SPAGETI GORENG
BAHAN-BAHAN:
1 mangkuk spageti/linguine | celur
2 batang jejari ketam | potong kecil
8-10 ekor udang sederhana | bersihkan
5-6 biji cili padi | hiris halus
3 ulas bawang putih | cencang halus
1 sudu makan cili kisar
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan cencangan daun bawang
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak zaitun secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan satu sudu makan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan cili kisar, cili padi, jejari ketam dan udang. Tumis hingga semua bahan masak.
Masukkan sos tiram, spageti yang telah dicelur dan hirisan daun bawang. Tumis hingga semua bahan sebati.
Tambah garam dan lada sulah secukup rasa.
Angkat dan sedia dinikmati.
KUETIAU SUP ALA CINA
BAHAN-BAHAN:
1 paket kuetiau
2 keping dada ayam
10-12 ekor udang saiz sederhana | bersihkan
2 batang kek ikan | hiris
1 batang daun bawang cencang halus
5 ulas bawang putih | cencang halus
10-12 biji bebola ikan
1 liter air
60 gram tauge
1 cawan stok ayam | air rebusan ayam
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.Tumis bawang putih hingga terbit wangi.
Masukkan air, stok ayam, kepingan dada ayam, kek ikan dan bebola ikan lalu didihkan.
Tambah garam dan lada sulah secukup rasa. Biar ia mereneh.
Keluarkan dada ayam dan hiris nipis. Ketepikan.
Sementara itu, celur kuetiau, udang dan tauge secara berasingan.
Untuk menghidang, letakkan kuetiau tadi di dalam pinggan, tauge dan udang. Susun hirisan ayam di bahagian atas.
Hidangkan bersama sup yang mengandungi bebola ikan tadi dan tabur cencangan daun bawang dan cili padi.
MI KICAP BEBOLA IKAN
BAHAN-BAHAN A:
1 paket mi kuning
50 gram tauge
3 ulas bawang putih | cencang halus
2cm halia | mayang halus
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap manis
1 sudu makan kicap pekat
¼ sudu kecil pati ikan bilis
Garam dan lada sulah secukup rasa
1 cawan air
BAHAN-BAHAN B (SUP):
10-15 biji bebola ikan
3 cawan air
2 ulas bawang putih | cencang halus
½ sudu teh pati ikan bilis
Garam dan lada sulah secukup rasa
Cincangan daun bawang secukupnya
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Mi kuning dan tauge dicelur berasingan.
Di dalam periuk, panaskan sedikit minyak lalu tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.
Masukkan sos tiram, kicap manis, kicap pekat dan air.
Tambah pati ikan bilis, garam dan lada sulah secukup rasa. Didihkan lagi hingga semua bahan sebati.
Tuang kuah kicap ini ke dalam pinggan berisi mi dan tauge yang telah dicelur tadi.
Untuk membuat sup; panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan air, pati ikan bilis dan bebola ikan. Didihkan hingga semua bahan sebati. Sesuaikan rasanya dengan menambah garam dan lada sulah secukup rasa. Tabur cencangan daun bawang.
Hidangkan mi kicap tadi dengan sup bebola ikan.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Musim cuti sekolah ini, dekat seharianlah anak-anak berkumpul di rumah. Bila dah ramai-ramai, teringin pula nak makan pizza. Nak buatnya lambat dan ambil masa. Lebih mudah order online.
Sebenarnya ada cara mudah dan pantas nak buat pizza tanpa yis. Perkongsian daripada Puan Ummul Omar ini akan mudahkan kerja mak-mak di dapur.
Cuma 25 minit saja dah boleh dapat 1 pizza saiz Large. Kalau beli online tu mahu satu saiz large dekat RM25. Cuba kalikan pembelian dengan 2, tak ke RM50 melayang untuk pizza saja.
“Sekarang kan musim cuti sekolah. Anak-anak minta nak makan pizza mama buat tapi aduhai. Malas betul nak buat sebab lambat siap. Order lagi senang kan?”
“Nah resepi MUDAH dan PANTAS buat pizza tanpa yis. 25 minit je dah siap dari gaul doh sampai bakar. Jimat masa. Jimat duit. Boleh buat aktiviti dengan anak-anak musim cuti sekolah ni.”
Bahan-bahan Pizza Tanpa Yis
1 cawan tepung naik sendiri
1 cawan kecil yogurt asli (100ml) Tomato puri
Topping ikut suka (dalam ni ada nenas, olive, cili benggala, cendawan) Mozarella cheese (tiada dalam gambar, Masa nak masak nanti letaklah ya)
Uli Tepung Sampai Jadi Doh (Rujuk Video)
Siap Uli Tepung, Ikut Step Ini
1. Sebelum mula, panaskan oven pada suhu 230•c.
2. Gelekkan doh atas tray. Jangan tebal sangat.
3. Ratakan puri tomato atas doh. Taburkan topping. Last sekali yang paling best. Letak mozarella cheese banyak-banyak.
4. Bakar pada oven suhu 230 •C selama 10 minit sampai masak. Pastikan oven dah panas sebelum masukkan pizza.
Nota : Resepi ini membolehkan mak-mak dapat 1 pizza saiz large.
Nah! Hasil Pizza 25 minit. Rotinya lembut di dalam, rangup di luar. Puas hati makan. Magikkan?
Nampak sedap sungguh Apricot Custard Tart ini, malah cantik berkilat pula permukaannya. Kombinasi rasa lemak manis ‘cheese’ dan buah aprikot, serta shortcrust rangup memang sesuai dijadikan hidangan pencuci mulut untuk keluarga.
Boleh cuba resipi Apricot Custard Tart yang dikongsikan oleh Puan Julita Binti Sallehini. Menurutnya resipi asal yang diperolehi daripada ibu mentuanya sendiri.
Apricot Custard Tart ( resepi mak mentua)
Bahan-bahan (Shortcrust) :
200 gram tepung gandum
80 gram gula halus
secubit garam
sedikit kulit limau sagat
25 gram serbuk almond
120 gram butter
sebiji telur
Cara Membuat:
1. Masukkan tepung gandum, gula halus, garam, kulit limau dan serbuk badam ke dalam bekas kemudian kacau sebati.
2. Selepas itu letak butter dan gaul sebati.Kemudian masukkan pula sebiji telur sehingga semua sebati.
3.Jika adunan terlebih lembut, boleh tambah sedikit tepung. Kemudian boleh terap dekat acuan 10 inci dan bakar suhu 190 selama 10 atau 15 minit.
Bahan-bahan (Kastard):
500 ml susu fresh
50 gram gula
35gram tepung kastard
200 gram cream cheese atau sour cream
50 gram gula
1. Asingkan 4 sudu besar dari sukatan susu segar tadi, campurkan dengan gula dan tepung kastard.Kacau sebati.
2. Kemudian panaskan susu, masukkan campuran susu kastard tadi. Kacau hingga kastard tu pekat pastu biarkan sejuk. 3. Kacau sebati cream cheese atau sour cream dan 50 gram gula kemudian masukan pada adunan pudding kastard tadi.
4. Kacau sebati kemudian boleh letak pada Crust Tart tadi.
5. Selepas itu, susunkan buah apricot tu bakar suhu 190 selama 20 atau 30 minit.
6. Untuk bahagian atas nak bagi berkilat glazer tu amik 3 sudu air apricot tu dan 1 sudu besar apricot jam atau orange jam. Masakkan dan kacau-kacau nak bagi berkilat sapu kat atas buah dan seluruh permukaan tart tu. Maaf tau tak reti bagi resepi buku resepi tulis English dan German campur-campur).
Gula-gula gummy bebas dijual di pasaran, jelly berisiko tercekik bagi kanak-kanak. Kejadian tragis melibatkan adik Mohamad Fahmi Hafiz Mohammad Fakhruddin, seorang kanak-kanak berusia 10...