POPCORN CARAMEL Kekal Rangup Tak Lembik, Bakar Sekejap Dalam Oven 6-8 Minit

Share

Mudah je rupanya nak buat popcorn caramel sendiri di rumah. Bolehlah dijadikan kudapan ketika tengok tv dengan anak-anak nanti.Namun walaupun mudah, jika salah caranya popcorn tersebut mudah lemau atau jadi lembik. Ada caranya untuk pastikan popcorn caramel yang kita buat sendiri ini kekal rangup. Pastikan bakar sekejap dalam oven 6-8 minit. Rasanya memang lagi sedap daripada dibeli di kedai.

Boleh cuba resipi mudah dan tip yang dikongsikan oleh Puan Imanja Zaida ini.

Jom kita buat popcorn, lagi sedap dari kedai

Bahan-Bahan:

Betih Jagung kering
3 Sudu besar butter/marjerin
1 Sudu besar minyak masak
1 cawan gula
Sedikit butter/marjerin

Cara Membuat:

1. Bertih jagung dibasuh bersih dan toskan. Tak perlu keringkan.

2. Panaskan butter / marjerin + 1 sudu minyak masak.

3. Bila dah cair masukkan jagung dan tutup supaya bertih jagung tidak keluar dan api sederhana supaya tidak hangus.

4. Tarraa kan dah jadi tu.

5. Kemudian, panaskan gula yang macam kita nak buat caramel tu.

6. Bila dah perang masukkan sedikit butter/marjerin kacau sekejap.

7. Masukkan bertih jagung dan gaul rata.

8. Taraaa…dah siap ..boleh makan-makan sambil tengok tv.

Info Ekstra!

1. Kalau beli dekat hypermarket jagung yang dikukus dalam frezzer tapi yang ni dekat rak yang ada kekacang.
2. Untuk pastikan popcorn kekal rangup, bakar dalam oven sekejap. Suhu 170-180c, 6-8 minit je bergantung jenis oven.

Baca Lagi Di Sini;
Popia Wonder Cheese Viral, Kudapan Krukk Krukk Paling Senang & Sedap!

Resipi Choco Jar SEDAP Tak Muak, Pernah Laris Dibuat Jualan!

Ini Caranya KUIH GUNTING SIRA PEDAS, Rangup Tak Lemau Tahan Lama!

MW: Mudah je rupanya nak buat popcorn sendiri di rumah. Rupanya kena bakar sekejap dalam oven, barulah ia kekal rangup tak lemau.Boleh cuba buat sama-sama dengan anak nanti. Sambil-sambil tengok tv nanti bolehlah makan.

Sumber: Imanja Zaida

Published by
Suhaidah Abd Wahab