Kalau teringin nak makan ala-ala pizza, mak-mak boleh cuba resipi pizzagardenia ini,mudah sangat. Jika selalu nak buat pizza kena uli dohnya dulu sebagai ‘base’ lapisan bawah, tapi kali ni mak-mak boleh guna kepingan roti je. Jadi kalau ada lebihan roti kat rumah tu, jemu hanya disapu jem atau dibakar begitu sahaja, mak-mak bolehlah cuba resipi ini iya.
Berikut resipi Pizzagardenia oleh Jewel Ecah sebagai panduan;
Roti gardenia
Sos tomato / tomato puri
Kepingan keju cheddar
Keju mozarella
Sosej , ayam, tuna (ikut suka)
Lada benggala (k.ecah takda ganti cili biasa)
1.Susun roti atas aluminium foil dan sapu dengan sos tomato.
2.Susunkan kepingan keju cheddar atas sapuan sos tomato tadi.
3.Tabuq la apa-apa yang hampa suka. Ayam, cabai, tuna ka, Lada benggala. Kalau ada cendawan atau nenas lagi sedap.
4.Akhir sekali taboq keju mozarela kalau nak bagi nampak cantik bila tarik.. sedap pulak tu.
5.Tadaaa dah siap.Kak ecah bakaq api bawah dulu 160c dalam 10 minit, lepas tu sambung api atas bawah 10 min.Total 20 minit.
6.Yeay dah boleh makan. Hampa try lah.. Yummieh..
Siap! Selamat Mencuba!
Sumber: Jewel Ecah