
Isi Kandungan
TogglePisang goreng selain sesuai digoreng, boleh juga dimasak menggunakan air fryer. Hasilnya pisang goreng ranggup di luar, lembut, lemak manis di dalam. Air fryer memang memudahkan urusan di dapur.
Pisang goreng bertambah sedap bila makan sambil cicah sambal kicap. Untuk mendapatkan hasil pisang goreng yang rangup, rahsianya ialah menggolekkan pisang dengan serbuk roti. Jika hanya menggunakan salutan tepung sahaja, pisang goreng tidak menjadi rangup.
Pisang Goreng Rangup, Lembut & Rasa Lemak Manis
RESIPI PISANG GORENG
Bahan-bahan:
Pisang (resipi ini menggunakan pisang abu atau nama lainnya pisang nipah)
Tepung pisang goreng segera
Air
Serbuk roti
Minyak (untuk disemburkan pada pisang)
Masak Guna Air Fryer
Cara membuat:
- Kupas pisang yang ingin dimasak.
2. Bancuh tepung pisang goreng segera bersama sedikit air. Jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.
3. Masukkan pisang ke dalam adunan bancuhan tepung kemudiaan golek-golekkan atas serbuk roti.
4. Susun dalam air fryer. Semburkan minyak. Hidupkan air fryer.
5. Bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 10 minit. Sembur minyak untuk dapatkan hasil yang moist garing.
6. Tambah lagi 5 minit selepas terbalikkan pisang. Siap untuk dihidangkan. Memang rangup krup krap bila makan.
Sumber: Eniza M.Salim
Baca artikel lain berkaitan: DIY Baja Kulit Pisang & Kulit Telur, Inilah Rahsia Pokok Tanaman Membiak & Subur
‘Pisang Goreng Kosong’, Resipi Mak Dulu-Dulu, Hasil Kebun Ayah Demi Besarkan Adik Beradik
Cara Buat Kek Pisang Bercheese Sedap, Gebu & Lembut Sangat!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cekodok Jejari Kentang Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Dijamin SEDAP!

Isi Kandungan
ToggleKentang memang sedap dimasukkan dalam kuah masakan, mahupun digoreng dan dimakan begitu sahaja. Namun jika nak cuba kelainan, mak-mak boleh cuba buat cekodok jejari kentang ni. Memang rangup di luar dan lembut di dalam malah dijamin sedap! Sesuai sangat dibuat untuk minum petang.
Boleh cuba resipi cekodok jejari kentang yang dikongsikan oleh Puan Eyda Rohaidah ini;
Menu minum petang kami. Cekodok jejari kentang bikin laki sayanggg. Crunchy diluar, lembut didalam. Siapa yang takde idea boleh la cuba. Guna bahan-bahan simple kat rumah je. Asyik lapar je kan. Try la, Insyaallah dijamin sedap.
Bismillah.. Kami makan dulu naa.
Bahan-Bahan:
3 biji kentang (tak payah rebus, sagat je.Nanti goreng dia lembut je)
Bawang merah hiris halus
Cili api bagi pedas cikit
Tepung Gandum
Kunyit
Cara Membuat:
1.Sagat kentang sampai jadi camni.
2.Tepung gandum agak-agak je, jangan banyak pastu bubuh la kunyit sikit. Kami suka kuning-kuning. Perasakan dengan garam. Boleh jugak nak pecah telur sebiji ikut selera naa.
3.Gaul rata sampai jadi macam ni. Air jangan banyak sangat agak-agak je.
4.Siap dah goreng dalam minyak panas.Jaga api jangan hangit.
5.Taraaa.Siap boleh makan. Rangup kat luar, lembut kat dalam. Makan panas-panas uiiiii… Dapppp ooo.
Info Ekstra!
- Kalau ada anak kecik tak payah bubuh cili api. Nak lagi sedap bubuh daun kucai/taugeh. Uma kami takde, jadi guna dua ni je.
- Guna sagat hat ni. Kami beli lama di kedai RM2 rasa. Dia boleh tukar-tukar tu. Ada yang untuk kepek pisang, ada yang lagi halus untuk buat coslow.
Baca Lagi Di Sini:
CEKODOK PISANG Cantik Sukatan Cawan, Tak Terlembik Atau Terkeras Resipi Yatie Kitchen!
RESIPI Pisang Goreng ‘Crunchy’ Tak Berminyak Dibuat Niaga, Tak Putus Orang Beli!
MW: Menarik juga resipi Cekodok Jejari Kentang ni. Kalau suka makan kentang, ada banyak kentang di rumah tu boleh cuba resipi yang dikongsikan ini. Selamat Mencuba!
Sumber: Eyda Rohaidah
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
https://t.me/bangkitwanitaMW
Nak daftar sebagai peserta boleh ke toko.ideaktiv.com di bawah ini.
WEBINAR BANGKIT WANITA: CAPAI 4 ANGKA BISNES MOBILE SPA
toko.ideaktiv.com/product/webinar-bangkit-wanita-capai-4-angka-bisnes-mobile-spa/
WEBINAR BANGKIT WANITA: TAK SUSAH PUN BUAT DUIT KENCANG BISNES DI SHOPEE
toko.ideaktiv.com/product/webinar-bangkit-wanita-tak-susah-pun-buat-duit-kencang-bisnes-di-shopee/
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
KARIPAP KENTANG Kulit Licin, Bakar Sekejap Dalam Ketuhar 10-12 Minit Sebelum Goreng!

Isi Kandungan
ToggleKaripap antara kuih yang tak pernah jemu di makan. Meskipun nak buatnya agak renyah sebab nak sediakan inti yang sedap, serta adunan doh yang rangup sempurna. Namun, kena ikut resipi yang betul, barulah hasilnya berbaloi dengan ‘usaha’ yang dilakukan. Lebih-lebih lagi apabila menikmati karipap panas hasil air tangan sendiri.
Rangup, cantik licin kulit karipap yang dikongsikan oleh Adlina Adlyenna ini. Menurutnya ia resipi ibunya sendiri dan diubahsuai kesedapannya mengikut citarasa keluarganya.
Berikut perkongsian resipi karipap tersebut;
Cerita di sebalik karipap.Setiap kali buat karipap mak saya mesti akan cerita betapa susahnya dia nak buat karipap masa kat Manchester. Dulu ayah study kat Manchester dan mak ikut. Bila duduk sana craving nak makan inti karipap yang sedap macam pakcik yang selalu jual depan rumah. Zaman tu takde internet, google youtube apatah lagi.
Recipe for karipap lovers
Resipi (Inti Karipap Kentang)
Bahan-Bahan:
2biji bawang merah (dipotong dadu)
2ulas bawang (dipotong dadu)
10biji kentang (dipotong dadu)
Sekeping dada ayam dipotong dadu
Seikat daun sup (diracik halus)
6sudu rempah kari
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1.Rebus kentang bersama dengan air yang sama banyak dengan isi kentang. Rebus separuh empuk.
2.Tumis bawang merah bawang, bawang putih, sehingga garing kemudian masukkan ayam kacau sehingga masak. Masukkan rempah kari. Garam.
3.Masukkan kentang sekali bersama air rebusan. Kemudian masukkan daun sup. Kacau sehingga air kering.
Resipi inti kentang ni sudah banyak kali diubahsuai sehingga menjadi sedap ikut citarasa keluarga saya. Alhamdulillah semalam saya yang masak inti ni, mak saya kata sedap. Terus A+. Selama ni mak yang buat inti. Saya buat inti tak pernah laa menjadi. Tak sangka semalam menjadi pula.
Bahan-Bahan (Pastri)
1kg tepung gandum
1cawan tepung beras
1cawan minyak (dipanaskan)
2sudu majerin
450gm air (anggaran) atau lebih.
1sudu kecil garam
Cara Membuat:
1.Campurkan tepung gandum, tepung beras dan garam. Gaulkan.
2.Panaskan minyak bersama majerin. Kemudian curahkan ke tepung
3.Gaul menggunakan senduk.
4.Masukkan air sedikit demi sedikit dan diselang seli dengan menguli. Uli sehingga menjadi doh.
5.Jangan terlalu banyak air, pastri akan jadi terlalu lembik dan jangan terlalu kurang air pastri akan jadi kering.
Tip Kulit Karipap Licin
Tips untuk dapatkan kulit karipap yang licin dan tidak mengelembung ketika goreng.
Bakar karipap dalam ketuhar pada suhu 150°c dalam masa 10-12minit. Pastri akan jadi kering dan boleh disimpan dalam peti sejuk jadi karipap frozen.
Goreng mengunakan suhu api yang rendah.Bila karipap dah separuh masak baru besarkan sedikit api.Bagi yang tiada ketuhar boleh goreng karipap pada minyak suhu yang rendah. Sentiasa terbalik balik kan karipap sehingga pastri masak.
- Satu kilogram adunan boleh dapat dalam 60-70biji bergantung pada saiz karipap.
AMARAN
Karipap ni kalau makan tak cukup sebiji. Dah makan 1 mesti nak 2. Dah makan 2 mesti nak 3, dan tau tau je dah habis semangkuk. Sedapnya tu padu dalam rasa tu boleh rasa kentang, kari dan isi ayam. Kalau tak percaya boleh cuba. So eat at your own risk yang diet tu. Sebiji cukup la. Hehehe maaf sekadar gurauan.
Baca Lagi Di Sini:
Wanita Ini Tunjuk Ajar Satu Persatu Cara Buat Kulit Karipap Rangup & Inti Kentang Yang Sedap!
Buat Karipap Pusing Rangup,Tak Guna Marjerin Jadi Bukan Rapuh Pecah Berderai!
MW: Patutlah cantik licin kulit karipap ni, tak menggelembung bila digoreng. Rupanya kena bakar sekejap. Boleh cuba tip yang dikongsikan ini nanti bila nak buat karipap sendiri di rumah.
Sumber: Adlina Adlyenna
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Brokoli Sayuran Berkhasiat Enak Dimasak Pelbagai Resipi

Isi Kandungan
ToggleBrokoli yang berwarna hijau ini memang kaya khasiat namun mungkin tak ramai yang tahu cara memasaknya selain goreng atau dimasukkan ke dalam sup saja.
Beberapa kajian mendapati brokoli mengandung senyawa antikanser kerana terdapat kandungan fitokimia yang bernama indole dan isothiocyanate. Inilah yang disebut-sebut sebagai manfaat brokoli yang paling besar. Di antara zat yang terkandung di dalam brokoli ialah serat, antioksidan, vitamin A, B, C, K, dan mineral yang diperlukan oleh tubuh.
Cuti-cuti macam ni adalah masa bagi mak-mak untuk cuba menu baru untuk keluarga. Anak-anak memang jarang yang suka sayuran hijau. Jadi, mungkin dengan memasak dengan cara yang berbeza, boleh tarik minat mereka. Selamat mencuba!
BROCCOLI PARMESAN FRITTER
BAHAN-BAHAN:
230gm brokoli | cencang
1 biji telur
65gm tepung gandum
30gm keju parmesan parut
½ sudu teh garam
Serbuk lada hitam cukup rasa
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan di atas kecuali minyak masak. Gaul sebati.
- Panaskan kuali, letakkan sedikit minyak. Apabila cukup panas letakkan adunan tadi dan tekan dengan sudip atau sudu untuk meleperkannya.
- Balikkan adunan setelah satu bahagian sudah perang keemasan.
- Pastikan kedua-dua bahagian masak perang keemasan.
- Sedia untuk dihidangkan.
BROCCOLI MOZZARELLA BITES
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan madu
60gm brokoli | potong kasar
60gm keju mozzarela | parut kasar
1 biji telur
160ml susu segar
150gm tepung gandum serba guna
3gm serbuk penaik
½ sudu teh garam
½ sudu teh minyak masak
1 biji bawang merah | racik
Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
- Satukan tepung dan serbuk penaik dan ketepikan.
- Di dalam mangkuk berlainan, satukan susu, madu, garam, telur dan minyak masak. Gaul sebati.
- Masukkan adunan tepung dan serbuk penaik tadi. Gaul sebati.
- Kemudian masukkan brokoli dan keju mozzarela, gaul sebati.
- Panaskan minyak. Sudukan adunan di dalam minyak yang panas. Goreng hingga perang keemasan.
- Angkat dan tos minyak.
- Sedia untuk dihidangkan. Enak dicecah dengan cili sos Thai.
Resipi lain juga ada di sini:
Resipi Rendang Telur. Sesekali Tukar Selera Untuk Dimakan Dengan Nasi Lemak, Sedap!
Resipi Kek Coklat Moist Ini Super Sedap, Tanpa Oven Dan Mixer!
https://www.instagram.com/mingguanwanita/
PASTA BROKOLI
BAHAN-BAHAN:
350gm pasta spageti
2 sudu makan minyak zaitun | untuk spageti
30gm minyak | untuk menumis
10 ulas bawang putih | dicencang halus
50gm brokoli | dicencang halus
50gm brokoli | potong kasar
1 kiub pati ayam
30gm keju parmesan
Air secukupnya untuk merebus spageti
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
CARA MEMASAK:
- Panaskan air di dalam periuk hingga mendidih dan masukkan minyak zaitun ke dalamnya.
- Masukkan spageti dan biar selama 6-8 minit. Angkat, toskan dan lalukan di bawah air biasa. Ketepikan.
- Seterusnya panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih hingga naik bau dan sedikit perang. Masukkan brokoli cincang dan kiub ayam, gaul hingga sebati.
- Kemudian masukkan brokoli yang dipotong kasar. Gaul seketika. Tutup api dan masukkan spageti yang sudah dimasak tadi.
- Gaul sebati dan masukkan pula keju parmesan. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
- Angkat dan sedia untuk dihidangkan.Boleh masukkan sedikit cili api jika mahukan rasa pedas.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI