Mak-mak mesti ada rahsia masakan nak bagi sedap kan, terutamanya kalau masak sambal, mesti ada yang suka letak belacan untuk naikkan aroma dan rasa lebih sedap.
Bagi yang ada masalah resdung, ia bukanlah pilihan utama. Bahkan mereka yang alergik bahan ini dapat tahu daripada bau masakan pun dah cukup.
Walau bagaimanapun, tidak semua masakan yang mak-mak masak ini ada belacan. Kadang-kadang, nak pakai hanya sedikit tapi terpaksa beli dengan jumlah yang diberi. Entah bila pula nak pakai.
Akhirnya, dah tentu rosak dan tak boleh nak guna lagi. Perkongsian daripada Umi Watie ini boleh membantu untuk memastikan ia tahan lama.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Petua Nak Buat Biskut SEDAP Dan RAPUH, Kena Ada 3 Bahan Ini
Guna Tiga Bahan Dapur, Buat Untuk Mandi. Petua Hilangkan Cacing Pada Anak
Info Lebih Menarik DI SINI
Nak bagi belacan tahan lama, kena sangai dahulu. Belacan pun layak dapat perhatian kerana ia sangat penting dan bermakna dalam masakan kita.
Caranya:
Biasanya, kalau beli kita guna separuh sahaja. Bakinya tak tahu bila pula akan pakai. Lama biarkan akan cepat rosak.
Jadi, nak pastikan belacan tahan lama, gunakan kuali anti lekat dan masukkan seketul saja. Sangaikan dan gunakan api kecil sahaja.
Semasa proses sangai itu, pecahkan ketulan belacan.
Bila ia kelihatan agak kering, pecahkan sekali lagi.
Pastikan ia kelihatan halus seperti ini.
Biarkan ia sejuk dan barulah disimpan di dalam botol. Bila nak guna hanya sudukan sahaja. Tak perlu bakar dah. Jimat masa dan duit lagi.
MW: Sesuai untuk mak-mak yang jarang guna belacan. Nanti boleh buat macam ni. Nak pakai sudukan saja.
Sumber: Umi Watie
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita