Persiapan Ramadan, Carilah Buah-Buahan Kering, Baik Untuk Badan Semasa Puasa

Share

Ramadan bakal menjelma lagi. Tentu mak-mak masih membuat persiapan Ramadan dengan memikirkan menu hidangan untuk keluarga, makanan sampingan dan macam-macam lagi.

Sebolehnya apa yang difikirkan oleh mak-mak adalah untuk memastikan anak-anak ‘tidak lembik’ sepanjang berpuasa. Apa yang perlu diambil perhatian adalah dengan memberi buah-buahan kering yang sangat bermanfaat untuk dimakan semasa bulan puasa.

Ini antara beberapa buahan kering yang perlu ada sebagai persiapan ramadan untuk diambil semasa bulan puasa seperti yang dikongsikan oleh Dr Suri Roowi.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Nak Makan Chia Seed Di Bulan Puasa Tak Ada Masalah Tapi Pastikan Ikut Sukatan Yang Betul

Buat 14 Perkara Ini Di Bulan Ramadhan, Boleh Batal Puasa Ke? Hadam Baik-baik Apa Yang Ustaz Kata

Persiapan Ramadan, Makan Buah-buahan Kering

1. Buah kering elok diambil sebagai makanan ringan kerana ia kaya sumber serat, nutrien dan karbohidrat kompleks yang baik untuk kesihatan.

2. Tidak dinafikan kandungan buah-buahan kering rendah kandungan vitamin C, tetapi bahan berkhasiat lain contohnya polifenol jauh lebih tinggi dalam buah-buahan kering.

3. Polifenol mempunyai banyak kebaikan dari segi kesihatan. Ia boleh bertindak sebagai antikanser, antidiabetis, antidarah tinggi dan boleh elakkan sakit jantung.

4. Hasil ujian makmal mendapati bahan berkhasiat (polifenol) lebih tinggi dalam buah-buahan kering berbanding buah-buahan segar.

5. Penggunaan suhu pemanasan di bawah 60 darjah selsius juga tidak merosakkan bahan khasiat dalam buah-buahan kering.

6. Kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat mendapati pengambilan kerap buah-buahan kering boleh kurangkan risiko kanser prostat.

7. Kajian di Belanda pula mendapati memakan buah tin kering dapat halang pertumbuhan atau pembentukan sel kanser. Buah tin juga menunjukkan sifat antikanser yang kuat.


.

8. Kajian yang diterbitkan dalam Nutrition Journal pada tahun 2016 mendapati bahan khasiat (polifenol) paling tinggi dalam kismis, diikuti buah tin, prune dan kurma.

9. Kajian ke atas manusia mendapati memakan buah teen kering dapat tingkatkan antioksidan dalam darah sehingga 5% dan nilai ini lebih tinggi berbanding meminum teh hijau.

Jenis Buah Kering & Kebaikan

Buah Prune – Kajian ke atas tikus mendapati buah prune kering boleh rendahkan lemak dalam arteri jantung. Buah prune juga bantu kesihatan tulang di kalangan pengidap osteoporosis. Ia bertindak dengan meningkatkan kepadatan tulang dan membantu pembentukan tulang.

Kurma – Selain memberikan sumber fiber yang tinggi, kurma boleh bantu mengawal kolesterol dengan seterusnya memperbaiki profil lemak dalam darah.


.

Kismis – Walaupun kismis mempunyai indeks glisemik (GI) antara 55-69 dan tinggi antioksidan, pesakit diabetis sebaliknya tidak boleh memakan secara berlebihan.

Buah ‘cranberry’ kering juga boleh merendahkan lemak dalam darah dan boleh kurangkan risiko jangkitan saluran kencing. Terdapat juga laporan menunjukkan buah ‘cranberry’ boleh kawal gula dan lemak dalam darah dan bantu pesakit buah pinggang. Buah ‘cranberry’ juga rendah potassium.

.

.

Sebaliknya, kandungan potassium dalam kebanyakkan buah-buahan kering lain adalah tinggi. Kandungan potassium tinggi bagus untuk pesakit darah tinggi tapi tidak sesuai pesakit buah pinggang.

Di antara contoh buah-buahan kering tinggi potassium adalah buah aprikot, diikuti dengan peach, kismis, plum atau prunes dan kurma.

Walau bagaimanapun, buah ‘cranberry’ tinggi oksalat dan tidak sesuai untuk pesakit batu karang.

Mingguan Wanita : Perlu ingat, tak semua buah kering sesuai untuk semua orang. Kena hati-hati ye.

Sumber: Dr Suri Roowi

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Published by
Nora