Senang je nak buat “Pepero Popia Almond Stick” ni, guna 3 bahan je dah boleh jadi kudapan raya yang rangup dan sedap. Rupanya kena gunakan straw untuk memudahkan gulungan kulit popia nanti dan tak perlu keraskan dalam peti sejuk pun.
“Done kudapan rayo mudah, murah dan pasti sodap.Today, Settle.”
“Pepero Popia Almond Stick”. Uiiii panjang nama ko ye.#AdaYgPmTepiSaya Tanye kat saya kotlah saya ada resepi mudah. Saya ada nampak resepi ni kat grup mane ntah, tak hengat ni.Okey saya buat dan kongsi kan di sini.Confirm makan nanti, fefeling makan pepero kat Langkawi yang sekotak besar harga RM23 tu.”
Kulit popia (jenama KG, pertama@spring home) kalau brand lain ade yang kulit mudah koyak.
250gram Coklat masakan(saya guna yang bajet-bajet je) ade bajet lebih mak-mak guna Beryl’s lee
200gram Almond cincang dalam
Okey…3 bahan sahaja.
1. Sebungkus kulit popia dibelah 4. Kalau ada 40 keping, jadi 160 keping.
2. Almond dipanggang sekejap dalam oven suhu 150°c 10 minit.
3. Gulung kulit popia satu persatu.Dalam mangkuk biru berisi campuran tepung gandum dan air untuk proses lekatkan gulungan akhir.Guna straw ntuk mudahkan gulungan dan bentuk yang sama setiap satu.
5.
Haaa.. Ginilah kejadiannye.Nampak kononnye Pepero Premium.Biarkan sekejap camni.Nanti coklat akan mengeras.Nak nasuk peti sejuk pun boleh dalam 5-10 minit.Pastu masuk bekas kedap udara.
Okey.Siap, tak payah masuk peti sejuk terus simpan dalam balang kuih mak-mak yee.Senang tak??
Baca Lagi Disini:
“Rempeyek Ekspres” Guna Kulit Popia, Janji Ada Kacang & Ikan Bilis
Semperit Susu 3 Bahan Paling SENANG, Sukatan Cawan Kacau Guna Senduk!
MW: Jadi kalau nak buat biskut raya mudah, boleh buat “Pepero Popia Almond Stick” ni. Senang nak buat dan guna 3 bahan je. Yang penting sedap!
Sumber: Anie Dza