paste cili kering

Kalau dalam peti tak ada paste cili kering itu maknanya anda memang jenis jarang masak! Sebab masakan orang Melayu ni kebanyakannya guna cili kisar.

Tetapi sesetengah orang buat paste cili kering ni tak tahan lama, seminggu pun dah berkulat. Nah, godek rahsia maak ni.

Tambah pula tinggal beberapa hari lagi nak menyambut bulan Ramadan, jadi tak salah kalau mak-mak mula get ready dengan siapkan bahan-bahan yang mudahkan kerja di dapur untuk masak nanti.

Petua daripada Puan Al Ulfah II ni salah satu, cara buat paste cili kering yang sangat mudahkan mak-mak waktu nak masak sahur dan berbuka lebih cepat.

Bahan-bahan:

Cili kering
Bawang besar
Bawang putih
Garam
Minyak

IKLAN

Cara Buat Paste Cili Kering:

Potong cili buang biji.

Cuci dan rebus cili.

Sejukkan cili , blend cili dgn air n campurkan sedikit minyak nk bg hancur biji cili yg “terlepas” (ada) masa cuci.

Masa blend cili masukkan bawang besar dan putih.

Kemudian masakkan cili tanpa tumis dengan minyak (nak tumis pun boleh, ikut selera masing-masing) bagi cili agak-agak kering.

Masukkan garam. (kak guna garam kasar)

Sejukkan cili dan masukkan dalam bekas-bekas dan simpan di tempat sejuk beku. Tahan berbulan-bulan.

Nak guna keluar kan. Mudah ke payah?

Nota: Kena masukkan bawang putih dalam cili kisar ebab ini boleh bertindak sebagai anti kulat.