Memang sakit mata memandang jika balkoni rumah, sering menjadi tempat persinggahan burung membuang najisnya. Bukan sahaja kotor malah busuk. Cukup tak selesa, apatah lagi jika kena bersihkan selalu.
Jika mak-mak ada masalah begini boleh cuba pasang ‘spike’ untuk mengatasinya. Memang mudah dan berkesan cara ni dapat elak burung singgah, sekaligus mengelakkan najis burung.
Baca perkongsian daripada Alfieean Warsi ini sebagai panduan;
“Dekat rumah saya memang ada masalah burung merpati bermaharajalela kat bingkai / frame sliding door. Sakit mata tengok taik dia setiap hari. Saya dah beli spike iaitu penghalau dia.
“Harap dapat membantu untuk mereka yang ada masalah ini. Penghalau ni saya beli dari shopee dan gam silikon saya beli di kedai diy. Ada yang lagi mahal punya penghalau tu. Saya beli yang 4.90 je sekeping. Harap membantu!
Boleh gak guna untuk haiwan lain macam monyet atau kucing. Selamat mencuba.
Spike Halau Binatang
Gam Silikon
Mesti Baca:Campuran RAMUAN Berkesan Halau Ular & Tikus, Letak Dekat Penjuru Rumah!
Baca Lagi Di sini:Pegawai Bomba Pesan Simpan Semburan Racun BAYGON Di Rumah, Berkesan Halau Ular!
Artikel Menarik:Cucuk Cengkih Pada Limau Nipis, Betul-Betul Menjadi Petua Halau Lalat Ni
Mingguan Wanita:Menarik juga cara ni, boleh pasang untuk halau burung, kucing dan sebagainya nanti. Memang mudah dan berkesan.
Sumber : Alfieean Warsi
Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
PANDUAN BETUL Tanam DAUN SUP, Jaga Elok Mampu Hidup Sehingga 2 Tahun!
Isi Kandungan
ToggleJika ikut panduan dan cara yang betul pokok daun sup yang dijaga elok mampu hidup lama bertahan sehingga 2 tahun. Memang jimat belanja dapur.
Daun sup sering ditambah dalam masakan sebagai penambah aroma bagi menyedapkan lagi makanan.Boleh dikatakan salah satu kemestianlah bagi mak-mak setiap kali beli bahan basah di pasar.
Namun, seikat kecil daun sup boleh tahan juga harganya, nak digunakan sedikit sahaja. Daripada beli, lebih baik tanam sendiri daun sup ini di rumah.Lebih jimat dan bebas racun serangga.
Namun buat mak-mak yang dah cuba tanam daun sup namun sering tak berjaya sebab pokoknya mudah mati dan tak bertahan lama boleh ikut panduan betul untuk tanam Pokok Daun Sup seperti yang dikongsikan ini.
Tanam pokok sup tak pernah menjadi?
Panduan Tanam : Daun Sup
Tapak Semaian
1. Sediakan tapak semaian, jika boleh guna kan tray semaian yang banyak dijual seperti di kedai Eco . Boleh juga guna pasu atau polybeg.
Letak Kawasan Redup
2.Basahkan tanah,semai benih ( benih daun sup kecil jadi anda perlu lah bersabar semasa semai kerana benih halus) daun sup dan tutup dengan lapisan nipis tanah ,siram benih dengan berhati-hati gunakan spray halus, tray semaian atau bekas semai tadi letakkan di kawasan redup. Jangan sesekali letak terus bawah cahaya matahari, gunakan tanah yang jenis gembur dan tidak menakung air.
3.Perlu bersabar kerana benih daun sup akan bercambah dalam 10 hari ke atas, paling lama 2 minggu.
4.Jangan biarkan tanah kering sepanjang proses semai, jika tanah nampak semakin kering, spray dengan air.
Keluar 4 Daun Alihkan Ke Pasu
5. Setelah benih tumbuh dan mengeluarkan 4 daun, boleh di alihkan ke pasu atau bekas, letak kan tempat redup yang tidak terkena cahaya matahari yang terik.
Hanya Akar Kena Tanah
6. Kerana pokok tumbuh dengan lambat, pokok yang dijaga elok mampu hidup sehingga 2 tahun. Supaya batang pokok sup tidak mudah buruk. Pastikan tanam hanya akar sahaja kena tanah. Jangan kambus/tanam pangkal pokok sekali kerana batang dahan-dahan pokok akan buruk.
Elak Terlalu Kerap Siram & Baja
7. Elakkan menyiram terlalu kerap pokok daun sup, siram mengikut keperluan di mana jika tanah sudah mula nampak kering bolehlah siram dengan sedikit air.
8. Jangan baja terlalu kerap. Membaja terlalu kerap pada pokok daun sup anda mengakibatkan pokok daun sup akan mudah layu dan mati.
9. Baja sebulan sekali atau mengikut keperluan. Boleh guna semua jenis baja subur/daun.
10. Sekali sekala siram dengan air basuhan betas kerana Pokok daun sup sangat menyukai air basuhan beras.
Selamat Mencuba!
Mesti Baca:Amalkan Minum Air Daun Sup & Bawang Putih, PETUA Ikhtiar Rawat Darah Tinggi
Baca Lagi Di Sini:Banyak Kali Tanam Selalu Mati, Ini Kaedah BETUL Semai Daun Sup!
Artikel Menarik:Cara Simpan Daun Sup Supaya Tak Layu, Ini 4 Bulan Pun Masih Elok Sangat!
Mingguan Wanita:Nak tanam Daun Sup, ikut panduan betul yang dikongsikan ini. Jaga elok boleh bertahan sehingga 2 tahun! Memang jimat kos belanja dapur.
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita
Sumber:Donis De Donnis
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
KARIPAP KENTANG Kulit Licin, Bakar Sekejap Dalam Ketuhar 10-12 Minit Sebelum Goreng!
Isi Kandungan
ToggleKaripap antara kuih yang tak pernah jemu di makan. Meskipun nak buatnya agak renyah sebab nak sediakan inti yang sedap, serta adunan doh yang rangup sempurna. Namun, kena ikut resipi yang betul, barulah hasilnya berbaloi dengan ‘usaha’ yang dilakukan. Lebih-lebih lagi apabila menikmati karipap panas hasil air tangan sendiri.
Rangup, cantik licin kulit karipap yang dikongsikan oleh Adlina Adlyenna ini. Menurutnya ia resipi ibunya sendiri dan diubahsuai kesedapannya mengikut citarasa keluarganya.
Berikut perkongsian resipi karipap tersebut;
Cerita di sebalik karipap.Setiap kali buat karipap mak saya mesti akan cerita betapa susahnya dia nak buat karipap masa kat Manchester. Dulu ayah study kat Manchester dan mak ikut. Bila duduk sana craving nak makan inti karipap yang sedap macam pakcik yang selalu jual depan rumah. Zaman tu takde internet, google youtube apatah lagi.
Recipe for karipap lovers
Resipi (Inti Karipap Kentang)
Bahan-Bahan:
2biji bawang merah (dipotong dadu)
2ulas bawang (dipotong dadu)
10biji kentang (dipotong dadu)
Sekeping dada ayam dipotong dadu
Seikat daun sup (diracik halus)
6sudu rempah kari
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1.Rebus kentang bersama dengan air yang sama banyak dengan isi kentang. Rebus separuh empuk.
2.Tumis bawang merah bawang, bawang putih, sehingga garing kemudian masukkan ayam kacau sehingga masak. Masukkan rempah kari. Garam.
3.Masukkan kentang sekali bersama air rebusan. Kemudian masukkan daun sup. Kacau sehingga air kering.
Resipi inti kentang ni sudah banyak kali diubahsuai sehingga menjadi sedap ikut citarasa keluarga saya. Alhamdulillah semalam saya yang masak inti ni, mak saya kata sedap. Terus A+. Selama ni mak yang buat inti. Saya buat inti tak pernah laa menjadi. Tak sangka semalam menjadi pula.
Bahan-Bahan (Pastri)
1kg tepung gandum
1cawan tepung beras
1cawan minyak (dipanaskan)
2sudu majerin
450gm air (anggaran) atau lebih.
1sudu kecil garam
Cara Membuat:
1.Campurkan tepung gandum, tepung beras dan garam. Gaulkan.
2.Panaskan minyak bersama majerin. Kemudian curahkan ke tepung
3.Gaul menggunakan senduk.
4.Masukkan air sedikit demi sedikit dan diselang seli dengan menguli. Uli sehingga menjadi doh.
5.Jangan terlalu banyak air, pastri akan jadi terlalu lembik dan jangan terlalu kurang air pastri akan jadi kering.
Tip Kulit Karipap Licin
Tips untuk dapatkan kulit karipap yang licin dan tidak mengelembung ketika goreng.
Bakar karipap dalam ketuhar pada suhu 150°c dalam masa 10-12minit. Pastri akan jadi kering dan boleh disimpan dalam peti sejuk jadi karipap frozen.
Goreng mengunakan suhu api yang rendah.Bila karipap dah separuh masak baru besarkan sedikit api.Bagi yang tiada ketuhar boleh goreng karipap pada minyak suhu yang rendah. Sentiasa terbalik balik kan karipap sehingga pastri masak.
- Satu kilogram adunan boleh dapat dalam 60-70biji bergantung pada saiz karipap.
AMARAN
Karipap ni kalau makan tak cukup sebiji. Dah makan 1 mesti nak 2. Dah makan 2 mesti nak 3, dan tau tau je dah habis semangkuk. Sedapnya tu padu dalam rasa tu boleh rasa kentang, kari dan isi ayam. Kalau tak percaya boleh cuba. So eat at your own risk yang diet tu. Sebiji cukup la. Hehehe maaf sekadar gurauan.
Baca Lagi Di Sini:
Wanita Ini Tunjuk Ajar Satu Persatu Cara Buat Kulit Karipap Rangup & Inti Kentang Yang Sedap!
Buat Karipap Pusing Rangup,Tak Guna Marjerin Jadi Bukan Rapuh Pecah Berderai!
MW: Patutlah cantik licin kulit karipap ni, tak menggelembung bila digoreng. Rupanya kena bakar sekejap. Boleh cuba tip yang dikongsikan ini nanti bila nak buat karipap sendiri di rumah.
Sumber: Adlina Adlyenna
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Siram Baja Roti Seminggu 3 Kali, Tanaman Subur Bunga Makin Meriah!
Isi Kandungan
ToggleSeronok bila bercucuk tanam, pokok jadi subur, berdaun hijau, berbunga dan berbuah meriah. Hilang segala penat berkebun tu. Kalau mak-mak dah cuba macam-macam cara dan baja, pokok payah nak subur boleh cuba siram baja roti seminggu 3 kali. Cara nak buat mudah, kosnya pun murah sangat.Hasilnya memang puas hati, jimat dan berbaloi!
Boleh cuba buat sendiri baja roti seperti yang dikongsikan oleh Puan Intan Suhana ini;
“Gara-gara kebun keliling rumah menunjukkan perkembangan yang sihat dan positif, mak happy sangat. Maka mak rasa nak kongsi satu petua ringkas menyuburkan tanaman yang dah ramai orang cuba dan berjaya.”
“Kak intan panggil resepi ini baja roti. Kalau ikutkan nama sebenarnya MOL (Mikroorganisma Lokal). Kos nya murah amat. Hanya perlukan air dan roti yang sungguh enak dimakan begitu saja haha.”
“Cara nak buat pun mudah aje. Tak perlu guna tenaga beria. Dah jadi nanti, cuma siram dan lihat keajaibannya. Semua pokok tanaman kita akan berkembang biak, pucuk baru makin meriah, daun bukan main hijau, kemudian kalau yang tak pernah berbuah tu nampak dah mula keluarkan buah.
Mari kita baca dan cuba buat hari ini juga.
Bahan-Bahan:
Sekeping roti yang masih baik
Air sebanyak 1.5 liter
* Air hujan atau air basuhan beras je tau.
* Kalau nak guna air paip, sila dedahkan dahulu air kepada cahaya matahari seharian supaya dapat hilangkan/ kurangkan kandungan klorin.
* Ramai yang tanya pasal air ni. Disebabkan sekarang kebanyakan kita dah ramai yang pakai penapis air di rumah, takde masalah pun nak guna air paip andai kita sedia maklum bahawa penapis air kita tu boleh menyingkirkan kandungan klorin.
* So silalah gunakan air coway, air cuckoo dan yang sewaktu dengannya.
Cara-Caranya:
1. Koyak-koyakkan roti dan masukkan dalam botol, kemudian masukkan air. Pastikan air yang digunakan bukan lah air yang berklorin ye.Sebaiknya guna air hujan atau air basuhan beras.
Kak intan gunakan air hujan yang ditadah khas untuk siram pokok-pokok keliling rumah ni ha.
2. Kemudian peram, letak ditempat gelap. Kak intan letak kat dalam kabinet dapur bawah sinki.
Minimum peram 4 hari pun dah ok. Tapi paling efektif minimum peram selama 7 hari. Pastikan selepas setiap 3 hari pastikan penutup botol dibuka bagi mengeluarkan gas yang terhasil akibat proses peraman atau penapaian ni. Saintifik sikit bunyi nye kan.
Kalau lupa buka penutup botol tu bersedia lah untuk menghidu bau masam satu rumah sebab ia bisa meletop ngerti nggak.
MOL ni seeloknya digunakan dalam tempoh 14 hari. Tapi ia juga boleh tahan sampai setahun kalau rajin bagi dia gula merah setiap 6 bulan sebagai sumber makanan untuk mikrob yang terhasil.
Kuantiti gula merah kita agak-agak saja okeh. Sebab kak intan pun belum sampai tahap bagi makan mikrob ni lagi. Nebes
Kak intan suka gunakan nisbah sendiri haha. Ku taruk roti 4 keping sebab nak sesuaikan dengan nisbah air yang ku anggap ada dalam 6 liter kot bekas penyiram ni. Nak ikut ikutlah.
Bila baja dah jadi ku tuang saja sebotol baja ini ke dalam bekas ni dan tambah aje air hujan sampai penuh bekas.
Kemudian round aje keliling rumah siram pokok-pokok kesayangan sambil nyanyi lagu “Dimatamu”. Biar pokok pun terhibur .
Haaa tengok tu. Pokok bunga lily ni memang tak rajin berbunga. Lepas kena siram dengan baja roti ni berlumba-lumba batang bunga dia keluar.Tapi sayang. Udah kena libas separuh dengan suamiku si tukang mesin rumput.
Daun kesom yang gemok. Nasib baik tak ikut tuan dia yang keding haha.
Daun kucai ni bagus. Mencontohi kekedingan tuan nya kahkah. Tapi subur okeh.
Sebelum ni pokok limau purut ni togel gara-gara ulat beluncas. Setelah si beluncas dibasmi dengan rasa bersalah, ku siram dengan baja roti seminggu 3 kali. Hasilnya nahhh daun baru bukan main meriah.
Paling sedih pokok delima ni. Hidup segan mati tak mahu je asalnya. Sekarang kemain lagi dia. Sampai senget sebelah. Ko nak ke mana tu. Jiran sebelah tak balik minggu ni.
Paling best pokok belimbing buluh ni. Berbuah buat pertama kalinya selepas berapa kurun ku tanam. Buahnya semalam udah ku petik buat sambal tumbuk dengan ikan bilis. Perghhhh
Info Ekstra!
- Kalau dah ikut sukatan 1.5 liter air + 1 keping roti tak payah tambah air dah kalau nak siram pada pokok.
Semoga bermanfaat. Selamat mencuba!
Baca Lagi Di Sini: Campuran Telur & Yakult, Cara Organik Hasilkan Hormon Penggalak Pokok Berbuah Lebat!
MW: Mak-mak yang suka bercucuk tanam, tapi pokok payah nak subur dan tak berbuah mahupun berbunga, cuba siram dengan baja roti ni. Buat sendiri je,mudah tapi hasilnya memang puas hati ikut cara yang dikongsikan ini.
Sumber: Intan Suhana
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI