Paraben pencetus penyakit berbahaya, semak kandungan produk sebelum beli dan pakai. Sangat merisaukan apabila terbaca tentang paraben yang boleh jadi pembunuh dalam senyap! Malahan rupa-rupanya paraben ini adalah sejenis bahan pengawet yang paling banyak digunakan dalam produk kosmetik.
Berikut perkongsian Nurasykin Ali tentang bahayanya paraben yang kebanyakan terdapat dalam produk-produk yang sering kita gunakan.
Paraben ini sejenis bahan pengawet yang sering digunapakai di kilang-kilang dalam menghasilkan barangan kosmetik dan alat penjagaan diri kerana ianya jauh lebih murah dan mudah.
Rupanya kebanyakan barang penggunaan seharian seperti pencuci muka, sabun, toner, feminin wash, syampu, minyak rambut, losyen, deodorant dan sebagainya mengandungi Paraben. Tak kisahlah namanya methylparaben, ethylparabel atau propylparaben, itu semua adalah sejenis paraben.
BAGAIMANA PARABEN BOLEH MENJADI PENCETUS KANSER?
Paraben ini dapat meningkatkan kadar estrogen dalam darah. Disebabkan penghasilan estrogen yang tidak normal, maka ianya boleh mengakibatkan kanser payudara.
Walaupun kandungan paraben dalam penghasilan produk telah mengikut garis piawaian selamat yang dikeluarkan oleh KKM. Tetapi dengan penggunaan berterusan bagi jangka masa panjang mampu menjadikan wanita menghidapi kanser payudara.
Paraben bukan sahaja merangsang kanser payudara tauuu. Malah dapat menggangu kesuburan lelaki, risiko penyakit tiroid, anak kecil akil baligh lebih cepat dari waktunya dan menyebabkan reaksi alergi dan ruam.
Maka berhati-hatilah dalam memilih barangan yang dipakai. Cari kandungan yang bebas daripada Paraben. Memang faham ajal maut cara kematian itu semua di tangan Allah. Bagaimanapub, kita perlulah berusaha mencari produk yang tidak berbahaya. Jangan menzalimi diri hanya semata hendak cantik dengan cepat.
Ads
Apakah paraben bahaya untuk wanita hamil? Apa sahaja yang anda gunakan semasa mengandung akan memberi kesan kepada janin anda, anda tahu. Malah doktor sentiasa memberi amaran kepada Mama supaya berhati-hati apabila menggunakan apa-apa. Salah satunya ialah kosmetik yang mengandungi banyak paraben.
Banyak kajian manusia dan haiwan telah membuktikan bahawa paraben sangat berbahaya untuk kehamilan. Bukan sahaja semasa mengandung, paraben juga boleh mengganggu keupayaan wanita untuk hamil. Selain itu, paraben juga akan menjejaskan perkembangan janin yang dikandung sehingga bayi dilahirkan dan membesar.
Berikut dikongsikan bahaya paraben kepada wanita hamil.
1. Meningkatkan risiko kelahiran pramatang
Kajian mendapati wanita hamil dengan kandungan paraben yang tinggi mempunyai peluang yang lebih besar untuk melahirkan bayi pramatang. Biasanya tanda-tandanya adalah penurunan umur kehamilan, berat lahir rendah, dan penurunan panjang badan.
2. Mengurangkan kesuburan ibu
Wanita yang mempunyai paras air kencing yang mengandungi paraben yang tinggi cenderung mempunyai anak lebih sedikit anak berbanding wanita yang mempunyai paraben yang lebih rendah. Jadi kalau nak cepat cepat zuriat, elakkan kandungan paraben dalam kosmetik.
Ads
3. Meningkatkan risiko kematian bayi
Penyelidikan juga menunjukkan bahawa paraben meningkatkan risiko bayi mati dalam kandungan. Ini kerana paraben mempunyai struktur yang sama seperti estrogen sehingga aktiviti hormon dalam badan boleh menjadi huru-hara.
4. Merosakkan fungsi buah zakar lelaki
Sekiranya anda mengandungkan bayi lelaki, kandungan paraben akan mempengaruhinya sehingga dia dilahirkan dan membesar. Bayi mama akan mengandungi tahap estrogen yang lebih tinggi yang akan merosakkan struktur dan fungsi testis, dan menyebabkan keabnormalan pada sperma apabila mereka dewasa.
5. Menyebabkan masalah otak bayi
Paraben akan menyebabkan kehamilan pramatang. Disebabkan ini, ia akan menimbulkan masalah pada otak bayi kerana tumbesaran janin dalam perut masih belum sempurna.
6. Meningkatkan risiko bayi autisme
Paraben mempunyai struktur yang hampir sama dengan hormon estrogen. Menurut penyelidikan Universiti Cambridge peningkatan aktiviti estrogen semasa kehamilan boleh mengembangkan potensi autisme.
7. Tingkah laku sosial kanak-kanak terganggu
Bayi yang dilahirkan dan terdedah kepada paraben akan menyebabkan gangguan hormon pada kanak-kanak berkaitan interaksi sosial, pembelajaran dan ingatan pada bayi. Apabila anak-anak besar, mereka tidak tahu bagaimana untuk berurusan dengan orang lain dan bergaul dengan rakan sebaya mereka.
Ads
Jadi wanita terutamanya ibu mengandung, semak dulu kandungan produk penjagaan sebelum membeli. Biasanya paraben mudah didapati dalam produk pelembap, pewarna kuku, sabun, deodoran, ubat jerawat, pelindung matahari, krim anti penuaan dan sebagainya. Berhati-hati sebelum membeli supaya tidak memudaratkan si kecil dalam kandungan.
Biasanya air tangan mak yang paling diingati dan dirindui selalui. Bila mak dah tiada, masakannya akan sentiasa menjadi kenangan terindah buat anak dan tak dapat dibeli di mana-mana.Walaupun hanya menu dan resipi yang paling simple seperti sos cili.
Jika nak mak-mak nak buat sos cili sendiri di rumah,jimat, bebas bahan pengawet dan terjamin kebersihannya boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Fatimah Ezanee ini. Menurut wanita ini, resipi tersebut merupakan resipi daripada arwah uminya sendiri. Walaupun tanpa anggaran sukatan sebenar, insya allah pasti jadi sos cili yang sedap.
Berikut perkongsian tersebut;
“Resepi sos cili arwah umi ni, selama 33 tahun saya tak pernah sukat-sukat, saya campak-campak ja.Arwah umi pun saya tengok campak-campak ja. Jadi saya bagi resepi ni agak-agak je tau.Tapi Insya Allah jadi”.
Bahan-Bahan:
3 senduk cili kisar
1 peket sos tomato
1 cawan cuka
6 ulas bawang putih (diketuk)
700ml air
4 senduk gula
Setengah sudu besar garam
Cara Membuat:
Mula-mula letak periuk atas dapur. Satukan semua bahan-bahan seperti air,cili kisar, bawang putih,cuka sehingga mendidih. Agar bagi cili tu masak dengan lunak dan mesra-mesra.
2. Apabila dah mendidih letak sos tomato, kacau lagi sampai mendidih.
3. Akhir sekali, letak gula dan garam kacau dalam 10 minit. Tengok dah mendidih, tutup api.
Siap! Selamat Mencuba!
Sos ni seakan-akan sama macam sos kopok lekoq, cucuq udang, rasanya pedas-pedas manis.
MW: Buat sendiri sos cili di rumah lebih jimat dan berbaloi. Malah paling penting bebas bahan pengawet mahupun perasa tambahan.Semoga perkongsian ini bermanfaat!
Ramai mak-mak yang sering menggunakan Sos Tiram sebagai perasa tambahan menyedapkan lagi masakan. Namun mungkin ramai yang tak tau rupanya Sos Tiram ada 5 Jenis berbeza. Malah ia bergantung pada citarasa, bajet dan tujuan masakan masing-masing!.
Ini yang dijelaskan oleh Chef Amer, yang cukup berpengalaman dalam bidang masak memasak ni.
Masa saya beli Sos Tiram kat NSK tadi, tiba-tiba ada seorang Auntie India ni tanya saya yang mana satu Sos Tiram untuk vegetarian.
Saya pun tunjukkan lah yang mana satu.Kemudian dia tanya lagi apa beza Sos Tiram yang lain-lain tu.
Ehhh… macam kat kelas pulak dia tanya. Sedang saya terangkan kat dia, datang pulak Mak Cik ni tanya, Sos Tiram brand apa yang paling best.
Aikkk… sah !
Dah boleh buat kelas pasal ni kat NSK.
Ok, Sos Tiram ni ada 5 jenis.
1. Sos Tiram
Kandungan ekstrak tiram lebih dari 10% dan boleh dipanggil Sos Tiram.
Rasa tiram yang sebenar.
Jenama Panda Lee Kum Kee
2. Sos Perisa Tiram
Kandungan ekstrak tiram kurang 5%, sebab tu tak boleh dipanggil Sos Tiram, hanya berperisa tiram sahaja.
Rasa tiram yang ‘mild’.
Jenama Maggie, Nona, Adabi, Taste-me
3. Sos Tiram Premium
Kandungan ekstrak tiram 40%.
Rasa tiram yang sangat padu.
Jenama Premium Lee Kum Kee (ibu dan anak dalam sampan).
4. Sos Tiram Tiruan Sayuran
Tiada langsung ekstrak tiram dan digantikan dengan serbuk cendawan (1%) serta perasa sahaja.
Sebab tu sesuai untuk Vegetarian.
Jenama Sos Berperisa Tiram Sayuran Lee Kum Kee, Taste-Me
5. Sos Berperisa Tiram Ekonomi
Kandungan ekstrak tiram yang sangat sedikit atau tiada langsung, sekadar perasa dan kicap serta pemekat sahaja.
Harga sangat murah dan dijual dalam tong 3 atau 5 kg.
Jenama Puteri, Emos, HTH
Haaa….dah tahu sekarang nak beli Sos Tiram yang mana ?
Dah kandungannya berbeza, tentu lah harga juga berbeza. Ikut lah citarasa, budget dan tujuan masakan masing-masing.
Satu lagi, tentu ramai yang akan bertanya tentang status HALAL Sos Tiram ni kan.
Nasihat saya, terlanjur dah baca tentang kandungan atau bahan yang digunakan, tengok lah sekali cop halal dia ya.Rajinkan sikit membaca tu, jangan main ambil jer.
Company besar-besar ni, bukan setakat ada sijil HALAL, malah ada HACCP dan ISO lagi. Guna lah tanpa was-was walau pun ada tulisan cina kerana ini pasaran mereka.
Mingguan Wanita: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi terpulang pada citarasa dan bajet nak guna sos tiram yang premium atau sekadar perasa dalam masakan harian.
Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.
Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.
Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.
Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.
#kelasjahitankreatif #sewingworldgallery
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Setiap kali mengisi minyak di stesen minyak, kita begitu berpada-pada dengan perkara-perkara yang tidak dibenarkan. Ini termasuklah jangan merokok, tidak menggunakan telefon bimbit, matikan enjin dan guna air untuk basuh bahagian minyak yang tertumpah.
Kesemua ini untuk elakkan kejadian yang tidak diingini berlaku pada diri kita dan orang sekeliling. Walaupun kadang-kadang ada juga yang tidak mengikut peraturan ini dan tidak mengendahkan.
Walaupun 4 peraturan ini kita sudah sedia maklum, tapi ada satu lagi yang kita kena ambil tahu. Tak mustahil juga setiap orang tentu melakukan tabiat yang sama ini.
Kebiasaan bila kita isi minyak, tentunya ada yang akan ketuk pada penghujung pam tangki dengan muncung minyak. Maklumlah tak mahu membazir walaupun setitis minyak.
Jangan ambil mudah perkara ini dan jangan amalkan tabiat ini. Nampak biasa tapi sebenarnya boleh bahayakan diri.
Dalam satu perkongsian oleh pekerja di stesen minyak, menjelaskan tindakan mengetuk tangki minyak kereta dengan corong minyak boleh mengundang bahaya.
Ini kerana perlanggaran antara logam dengan logam semasa mengetuk tangki bahan api ini boleh menghasilkan percikan api sehingga mengakibatkan kebakaran.
.
Walaupun ia mungkin kelihatan seperti tindakan kecil dan simple tapi ia boleh memudaratkan diri. Dinasihatkan untuk tidak mengetuk dan utamakan keselamatan, elak sebarang risiko semasa mengisi minyak kereta.
Mingguan Wanita : Mungkin ramai yang buat macam ni kan. Lepas ni, kena beringat. Sebab nak titisan minyak yang terakhir, malang tak berbau pula nanti.
anda mengetuk pembukaan tangki bahan api beberapa kali sebelum mengeluarkan muncung untuk memujuk beberapa titisan bahan api tambahan? Nah, ternyata
Sekeluarga dirempuh treler pemandu microsleep, ibu belum tahu anak meninggal kerap tanya mana anak sulung. Sebuah keluarga yang menaiki kereta proton saga mengalami detik...