
Isi Kandungan
TogglePernah juga buat cili kisar untuk dijadikan stok, tengok-tengok hasilnya berkulat! Apa lah yang tak kena sebenarnya.
Bila jumpa petua yang dikongsikan Puan Mim Nazihah, baru tahu apa puncanya dan macam mana nak buat cili kering yang berkualiti, tahan lebih lama.
Cili Kering Tak Berkulat
Kak mim nak share cara buat cili kisar yang tahan berbulan tak berkulat. Mesti ramai yang dah tau kan. Tapi tak apa, nak share juga, mungkin ada sorang dua yang masih tak tahu.
Selalukan kalau kita blend cili kering, simpan dalam peti ais, tak sampai seminggu ia dah masam dan naik kulat putih kan.
Inshaa Allah buat camni tahan lama, sebulan dua tak berkulat.
Bahannya:
Cili kering
Bawang putih
Air tapis
Cara Buat Cili Kering
Potong cili kering dan kupas bawang putih, cuci bersih-bersih.
Rebus cili kering bersama bawang putih sampai lembut cili tu.
Kemudian toskan (tak perlu basuh lagi ye, cuma tos saja, sebab tadi kita dah cuci bersih, kalau basuh balik guna air paip nanti cili kisar tak tahan lama).
Biarkan sekejap agak-agak sejuk sikit, kemudian kisar dengan menggunakan air tapis.
AWAS!
Jangan guna air paip ya, guna air tapis dan satu lagi bawang putih bertindak sebagai anti kulat.
Inshaa Allah cili akan tahan lama dan tak berkulat.
Selamat mencuba.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Wanita Ini Kongsi Teknik & Ramuan Istimewa Ayam Goreng Berempah Yang Dibuat Berniaga, Memang Sedap!

Isi Kandungan
ToggleRupanya ada teknik dan ramuan istimewa bagi menghasilkan Ayam Goreng Berempah jadi lebih sedap daripada biasa.Menu ayam goreng berempah ini cukup mudah disediakan, aromanya mampu membuka selera dan memang tak cukup seketul, apatah lagi jika dinikmati waktu panas-panas.
Perkongsian resipi ini daripada Puan Najwa Romli. Beliau berkongsi bahan-bahan yang digunakan serta mengajar cara nakmenghasilkan Ayam Goreng Berempah yang bukan sahaja rangup diluar namun tetap lembut didalam. Menurut beliau lagi, resipi ini juga merupakan ramuan yang sama beliau gunakan untuk berniaga.
Berikut antara perkongsian tersebut;
“Ni kakwa nak share resepi ayam goreng rempah yang kakwa buat berniaga. Resepi ni sangat sesuai untuk mak-mak yang super duper bizi mengalah Ketua JKKKKKK hihihi. Yang best sebab boleh simpan dalam chiller hingga 3-4 hari.Terasa nak makan goreng tak sampai 5 minit. Rangup diluar lembut di dalam…ya ampunn..krupp..krapp..rempah dia tu perghh!
Share dan tag lah semua mak-mak yang super duper bizi tu..nak buat berniaga pun boleh. Moga ada keberkatan di situ.”
Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam.
1 labuBawang putih
4 batang Serai
3 inci Halia
3 inci Lengkuas
2 tangkai Daun kari
Garam dan serbuk kunyit secukup rasa
Cara Membuat:
1.Hiris segala bahan tersebut kecuali daun kari.
2.Kemudian tumbuk semua bahan tadi menggunakan lesung batu.Namun boleh juga menggunakan pengisar dengan mencampurkan sesudu minyak masak dan 2 sudu besar air.
3.Gaulkan ayam bersama daun kari, garam, serbuk kunyit dan bahan tumbuk tadi. Perap dalam 30 minit.
4.Sambil menunggu perapan ayam tersebut,susunkan daun pisang dalam periuk kukus. Kemudian, didihkan air dalam periuk kukus.
5.Susun ayam didalam loyang kukus dan kukuskan ia dalam 20 minit.Biarkan sejuk.Boleh terus digoreng dalam masa 5 minit.
Jika ingin disimpan didalam simpan chiller masukkan kedalam bekas kedap udara. ia mampu bertahan sehingga 3-4 hari.
Selamat Mencuba!
Sumber: Najwa Romli
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Aiskrim Mewah Ala-Ala Magnum Guna 4 Bahan, Boleh Dapat Lebih 20 Batang!

Isi Kandungan
ToggleMemang menarik dengan hanya menggunakan 4 bahan untuk buat aiskrim mewah ala-ala Magnum, boleh dapat lebih 20 batang. Memang sangat menjimatkan, berbaloi dan puas hati makan. Malah rasanya pula memang sangat sedap, sebiji macam yang dijual dekat kedai.
Nak cuba buat sendiri Aiskrim Mewah Ala-Ala Magnum ni, boleh buat sendiri di rumah ikut resipi yang dkongsikan oleh Puan Riena Eris ini sebagai panduan;
Excited sungguh buat aiskrim ni. Tak menyabau nunggu beku esoknya..ngalahkn anaknya plak. Jom buat aiskrim mewah ala-ala magnum 4 bahan je. Serius sejibik rasa macam yang jual dekat kedai tu. Buat pon sonang tanpa mixer hokay.
Bahan-Bahan:
Arla Dairy whipping cream
Susu pekat manis
Coklat masakan (double boilerkan)
Almond nibs (sangai @ bakar )
Cara Membuat:
1.Mula-mula tuangkan susu pekat. Kalau nak manis letak lebih. kalau takut kena kencing manis sila kurangkan ye.Ikut tahap kemanisan masing-masing.
2.Yang ni diary milk whip krim. Rasa dia memang lagi lemak-lemak tapi tawar. Boleh je pakai non diary whip krim tapi beza la rase dia sikit, tak sama.Dekat kedai supply bakery, pasaraya biasa pon ade jual.
3. Tuang kan separuh kotak yer. Nak habiskan pun boleh ikut suka kome la.
4. Selepas itu bagi anak kome kacau ye. Suruh depa rasa dah maneh ka lom, just kacau manja-manja je guna sudu bagi sebati. Tak perlu mixer bagai, texture whipping krim ni memang ringan gebu aje bile dah jadi aiskrim.
5. Terus tuang adunan tadi ke dalam acuan silikon aiskrim tinggal ruang sikit bab nanti beku dia menngembang sikit. Pastikan dah letak batang eskrem tau, kalau tak nanti makan la aiskrim tanpa batang.. Mana nak beli acuan?? Just taip aiskrim silicone kat shopee tau cari harga yang paling murah.
6.Dah siap letak penutupnya terus masuk peti ais dan biar dia dok beku semalaman lebih kurang 8-10 jam. Supaya nanti senang nak coating coklat.
7.Almond nibs sila sangai kan. Nak sedap beli la bebanyak.
8. Coklat masakan tadi kita double boiler kan. Tapi saya beli yang dah siap senang terus celup je. Berryls gourmet dark coklat kalau nak pakai milk coklat pon bagus sebab dia nipis berbanding dark choc lebih tebal. Terpulang citarasa masing-masing.
9. Bila dah beku keluarkan dari acuan. Senang sangat nak keluarkan pakai silocone ni.
10. Yang ni dah ready nak celup dalam coklat.Togeii lagi tak dak baju. Tapi kalau anak suka boleh je bagi makan terus.
11. Ok terus junamkan dia dalam coklat cair tadi.
12. Selepas itu kasi dia joget jap goyang kan ke kiri ke kanan atas belakang bagi semua bersalut sama rata ye.
13. Hah tengok tu kacak kan lepas dah bagi dia pakai baju baru.Coklat auto beku sebab dia kan aiskrim takat suhu bawah negetif darjah celcius.
14. Selepas coating coklat terus cecepat kita tabur almond nibs tau. Sebab kalo lambat nanti yang coklat tadi terus auto mengeras. Nanti tak lekat pulak bebadam tu. Nak sedap letak bebanyak tau memang holiau la beb.
15.Bila dah tabur badam kemudian masuk kan si sado ni dalam freeze lebih kureng 15-30 minit bagi dia firm sikit. Selepas itu dah boleh makan.
Nak simpan lepas pindah kan dari piring tadi macam ni.
Jimat boleh dapat lebih 20 batang 1 kotak diary whipping krim tu. Jimat jugak kan. Tapi kalau nak lagi jimat campurkan dengan susu uht sekotak besaq lagi banyak dapat memang berbaloi. Mesti anak bangga nau-nau mak dia pandai buat aiskrim magnum.
Ni dah siap, tinggal ngap je. Kalau nak cantik lagi boleh je sprinkle dengan fancy choc rice, drizzle dengan white choc terpulang ikut kreativiti memasing buat la dengan anak-anak mesti diorg pon lagi teruja kalah kita yang tua ni.
Semoga bermanfaat, selamat mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Beza Fresh Cream & Whipping Cream, Senang Faham Supaya Tak Tersalah Beli
Aiskrim ‘Solero Shots’ Masam Manis Berlemak, Guna Serbuk Limau Nipis!
Aiskrim Asam Boi Bertambah SEDAP, Tambah Perahan Limau Kasturi Sikit!
Jimat Kos Buat Whipping Cream Sendiri, Mudahnya Enam Minit Siap!
Mingguan Wanita: Wah menariknya boleh buat aiskrim mewah ala-ala magnum macam ni. Guna 4 bahan je pun boleh jadi, malah sangat jimat berbaloi bila buat sendiri boleh dapat lebih 20 batang aiskrim!
Sumber: Riena Eris
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Span Marble Susu Sukatan Cawan, Mudahnya Bakar Guna Kuali Je!

Isi Kandungan
ToggleSebenarnya walaupun tanpa guna ‘oven’ mak-mak tetap boleh bakar kek atas dapur gas.Manalah tahu, bila dah siap kacau adunan semua, tiba-tiba bila nak guna oven, ia boleh rosak pulak! hah, ikut cara ni sebagai penyelamat. Jadi walaupun oven tiada dirumah, ia tak jadi satu masalah.Mak-mak tetap boleh teruskan minat membakar kek dengan cara ini. Salah satu resipi yang boleh dicuba ialah Kek Span Marble Susu.
Berikut perkongsian daripada Puan Farah Nazri sebagai panduan;
“Disebabkan teringin sangat nak makan kek tapi oven takda so hari ni kita try membaking kek span marble susu pakai kuali. Resepi mudah je, saya dapat dari FB. By the way adunan tu saya punya terlebih sebab loyang kecik. Mujur masak dalamnya. Selamat mencuba.
Resipi Kek Span Marble Susu
Bahan-Bahan:
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/3 cawan susu tepung
3/4 cawan gula kastor
1/4 cawan susu segar
6 biji telur
40g ovalette
80g mentega (dicairkan)
Cara Membuat:
1. Pukul kesemua bahan-bahan (kecuali mentega cair) sehingga menjadi warna putih dan betul-betul gebu.
2. Cedokkan sedikit adunan dan gaul bersama mentega cair. Kemudian tuangkan semula ke dalam mangkuk adunan dan gaul rata.
3. Sapukan loyang dengan mentega dan taburkan tepung gandum.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Titiskan pewarna-pewarna yang diingini.
5. Gunakan lidi dan lorekkan pewarna untuk hasilkan corak yang diingini. Hentakkan loyang beberapa kali.
6. Bakar 35 ke 40 minit pada suhu 170°C dengan setting bakar atas-bawah.
7. Siap untuk dihidang!
P/S: Untuk pilihan pewarna dan corak, anda boleh mengikut kreativiti sendiri
Kredit Resepi: Irfan Syazwanshah
Info Ekstra!
- Pada yang nak guna kuali tu, lapik dengan pelapik dapur tu je ye dekat bawah loyang. Saya lapik dengan ni je sebab ni je yang ada. Tu pun ambik stove sebelah punya. Jangan risau tak rosak kuali.Saya ada attach gambar cara letak loyang dalam kuali.
- Pastikan api sederhana perlahan. Saya buat dalam 45 minit.
- Nak tahu masak ke tak kena cucuk tengah-tengah kek tu. Kalau tak melekat tu maksudnya dah masak.
Baca Lagi Disini: Ini Caranya Mak-Mak Tetap Boleh Bakar Kek Atau Biskut Dengan Mudah Walaupun TANPA Guna Oven!
MW: Jadi buat mak-mak yang tiada oven dekat rumah tu, atau oven rosak boleh cuba kaedah yang dikongsikan ini. Kek tetap ‘naik’ dan sempurna kejadiannya.
Sumber: Farah Nazri
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI