Biasanya sayur pak choy dan brokoli kita tumis seperti biasa sahaja. Namun kalau nak buat hidangan lebih sihat, boleh cuba resipi sayur brocoli dan pak choy Sos Tiram ni. Memang paling mudah nak buat sebab hanya kukus atau rebus sayurnya dan semestinya sedap.Nak kuah sedap, kena letak sikit tepung jagung untuk pekatkan kuah.
Boleh cuba resipi mudah yang dikongsikan oleh Puan Suzana Saad ini;
Ini cara saya buat sayur brocoli & sayur pak choy fav sefamily.
Bahan-Bahan:
Sayur Pak Choy/Brokoli
2 atau 3 sudu besar Sos Tiram
1 sudu kecil secukup rasa
1/2 sudu kecil tepung jagung (untuk pekatkan kuah)
Bawang Putih (potong kecil)
Cara Membuat:
1.Pak choy saya belah 2 dan rebus bagi masak atau setengah masak.
2.Untuk sos, saya masukkan sos tiram, secukup rasa dan tepung jagung.
3.Masukkan air kosong. Sukatan agak-agak banyak mana kita nak siram sos nanti. Bancuhan ni kalau sos tiram tak cair elok pun tak apa, nanti atas api, akan jadi elok.
Ads
4.Ini pak choy yang dah direbus. Susun cantik-cantik dalam mangkuk.
5.Tumis bawang putih yang dipotong dadu kecil.
Ads
6.Dah kuning bawang putih, masukkan bancuhan tadi kacau hingga pekat sikit. Tuang atas brocoli atau pak choy.
Petua Dapur: Wanita Ini Kongsi Cara Mudah Buang Kimia Lilin Brokoli Hanya Guna 3 Bahan!
Elok Sangat La Makan Brokoli Mana Tahu Mak Mak Boleh Jauhkan Penyakit Kanser
MW: Resipi Brokoli/ Pak Choy Sos Tiram ni memang paling mudah nak buat dan sangat sedap. Rupanya kena letak sikit tepung jagung untuk pekatkan kuah.Boleh cuba resipi ini nanti.
Sumber: Suzana Saad
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Setiap rumah mesti ada stok susu pekat manis untuk buat teh tarik, milo atau nescafe. Sampaikan ada keluarga yang boleh habiskan satu tin dalam sehari. Maklumlah, sedapnya minum air bersusu ini.
Tak dinafikan juga pelbagai jenis susu pekat manis yang ada di pasaran. Bagi yang sudah biasa tentu boleh menilai rasa susu itu sendiri bila dibuat minuman. Orang yang sudah terbiasa akan tahu rasanya.
Walaupun tak semua yang suka minum susu pekat manis. Tapi sekurangnya mesti ada simpanan untuk membuat minuman dihidangkan pada tetamu yang datang. Malah, ia pun tahan lama bila disimpan di dalam peti ais.
Pernah terfikir tak, macam mana nak buat susu pekat manis sendiri? Macam susah kan! Rupanya, nak buat tak susah pun hanya guna tiga bahan saja.
Paling penting, susu ekat manis yang kita buat ini lagi sihat. Bertahan 2-3 tiga bulan kalau disimpan dalam peti ais. Ikuti perkongsian resipi daripada Dr Mazliana Mazlan ini.
Susu pekat manis pernah menjadi stok tak pernah putus di rumah saya. Sebulan saya akan re-stock paling kurang 1 carton susu pekat manis.
Dulu saya dan suami suka minum milo, tambah lagi susu pekat manis, letak pulak ais ketul. Nikmatnya rasa di tekak. Buat 1 jug, boleh minum dari pagi sampai malam. Gitu sekali fanatik dia dengan milo dan susu pekat.
Bila dah cuba kurangkan pengambilan air manis, sebenarnya boleh saja tak ada langsung susu pekat manis dalam peti sejuk.
Cara nak berhenti?
Berhenti dari ambil susu pekat dan masukkan dalam troley pasaraya. Itu saja cara dia.
Di sini, saya kongsikan resepi susu pekat manis, yang hanya dibuat dari 3 bahan. Resepi asal saya ambil dari Puan Ainini, Founder Oven Nini.
2. Saya guna cawan Ikea. Boleh je nak guna sukatan cawan apa pun, asalkan sama untuk sukatan susu dan gula.
3. Masukkan 1 cawan gula. Gambar ini jadi 2 cawan sebab anak-anak berebut nak tolong.
4. Masak dengan api kecil sampai gula larut sepenuhnya.
5. Masak dengan api sederhana kuat hingga pekat. Kacau sentiasa, kalau tak ia akan meruap. Proses mengacau ini ambik masa yang lama, dalam 20 – 30 minit.
6. Bila dah meruap macam ni. Lambat kacau seminit je, habis nanti susu melimpah. Ini dalam minit ke-10.
7. Minit ke-25, dah makin pekat.
8. Masukkan 2 sudu besar minyak zaitun. Kacau lagi sehingga kepekatan yang diingini. Ambil masa 3 – 5 minit.
9. Okay dah siap. Saya terbuat pekat sikit.
10. Dapat dalam 1 cawan Ikea macam tu. Boleh simpan dalam peti sejuk, tahan dalam 2 – 3 bulan.
11. Beza tak bahan-bahan dia. Pilihan sentiasa ada. Kita berhak memilih.
Mingguan Wanita : Lepas ni, tak prlulah nak beli lagi kat kedai, buat sendiri saja. Bahan pun senang nak dapat.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Bahagianya dapat menikmati Sagu Gula Melaka sebagai pencuci mulut. Manis, berlemak dan kenyal rasanya, dimakan pula waktu sejuk-sejuk, memang sedap!Jika selalu, kita buat sagu, kuah gula melakanya dibuat asing. Namun mengikut perkongsian resipi Puan Aishah Ismailini, Sagu Gula Melaka Ori tak letak pewarna pun. Malah gula melaka dimasak sekali dengan sagunya.
Berikut resipi yang dikongsikan;
Petang ni saya buat Sagu Gula Melaka Ori.Tak bubuh pewarna.Sedapnya makan sejuk-sejuk, basahkan tekak.Saya kongsikan di sini resipinya.
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan biji sagu
2 ketul gula melaka (Dihiris)
1 tin susu cair
2 helai daun pandan
4 cawan air
Cara Membuat:
1. Masak air dalam periuk bila mengelegak masuk sagu dan kacau sampai jernih biji sagu. Tapis lalukan bawah air paip bagi hilang kanji.
2. Masak air masukkan gula melaka yang dihiris daun pandan.Biar sampai gula larut dan mendidih.
3. Bila dah mendidih masukkan sagu yang telah ditapis tadi.
4. Kacau sampai pekat dalam 10 minit.
5. Tuang dalam loyang 10×10. Biar dia sejuk baru simpan dalam peti ais.
6. Kebetulan ada kelapa parut saya letak garam gaul jadilah Sagu Bronok Gula Melaka, kaedah 2 dalam 1.
7. Susu cair saya masak sekejap atas api letak secubit garam. Ada yang tak nak masak susu terus curah atas sagu pon boleh jugak. Terpulang pada citarasa masing-masing.
MW: Sedapnya Sagu Gula Melaka ‘Ori’ yang dikongsikan ini, boleh cuba buat sendiri di rumah nanti. Rasa lemak manis, apatah lagi makan sejuk-sejuk, buat basahkan tekak memang nikmat tak terkata.
Bulan puasa selalunya mak-mak suka mencuba pelbagai jenis resipi untuk hidangan berbuka. Salah satu resipi nasi yang menarik untuk dicuba ialah set nasi jagung, ayam masak merah dan jelatah sebagai hidangan istimewa buat keluarga. Cara nak masak pun mudah je, yang pastinya rasanya memang sedap!
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Izanizawati Ismail ini sebagai panduan;
“Hari ni masak nasi jagung, ayam masak merah & jelatah.Seronok tengok anak-anak & suami makan bertambah. Berbaloi bersilat kat dapur”
1. Nasi Jagung
Bahan-Bahan:
3 cawan beras
1 cawan isi jagung
1 cawan susu cair
Air secukupnya
1 sudu kecil garam
Bahan Tumisan:
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 tangkai bunga cengkih
2 helai daun pandan dicarik & disimpul
Bahan Kisaran:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Cara Membuat:
1. Basuh bersih beras, toskan air, ketepikan.
2. Tumis bahan tumisan hingga wangi & masuk bahan kisar. Masak hingga wangi & kering.
3. Masukkan susu cair, air secukupnya & garam. Masukkan juga beras & jagung. Sukat air guna jari.
4. Pindahkan periuk dalam rice cooker & masak seperti biasa. Sesekali kacau supaya nasi masak sekata.
5. Bila nasi dah kering masukkan hirisan daun sup & kacau-kacau guna garfu.
2. Ayam Masak Merah
Bahan-Bahan:
6 ketul ayam
1/2 cawan santan pekat/ susu cair
1 cawan air
2 batang serai diketuk
2 keping asam keping
1 tin kecil tomato puri
Secukup rasa garam, gula & perasa
Bahan kisaran:
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
15 tangkai cili kering direbus
Cara Membuat:
1. Lumur ayam dengan garam & serbuk kunyit. Goreng separuh garing. Angkat & toskan minyak.
2. Guna minyak gorengan ayam (buang sikit jika banyak) tumis bahan kisar. Masukkan serai & asam keping & masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan gula & biarkan gula caramalised baru dikacau. (Untuk menghasilkan warna kuah yg menarik)
4. Masukkan santan, air, garam & perasa. Kacau sebati. Masukkan ayam & masak hingga kering. Kacau sekali sekala supaya tak hangit.
3.Jelatah
Bahan-Bahan:
1/2 batang timun
1/2 batang lobak merah
1 biji cili merah
1/2 labu bawang besar
3 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam halus
4 sudu besar cuka
Cara Membuat:
1. Satukan semua bahan & sayuran yang dipotong memanjang. Kacau sebati.
Siap! Selamat Mencuba!
MW: Menariknya resipi nasi jagung ni. Sesuai dihidangkan waktu hari raya, rumah terbuka, kenduri kendara dan sebagainya.
Gula-gula gummy bebas dijual di pasaran, jelly berisiko tercekik bagi kanak-kanak. Kejadian tragis melibatkan adik Mohamad Fahmi Hafiz Mohammad Fakhruddin, seorang kanak-kanak berusia 10...