Bagi orang Pantai Timur budu memang tak asing dalam menu harian.Sedapnya dicicah dengan ikan goreng boleh memang boleh makan bertambah nasi. Rupanya selain dimakan begitu sahaja dengan nasi putih, budu juga boleh dijadikan bahan perasa dalam nasi goreng. Ditambah pula dengan isi ikan dan lada hitam yang ditumbuk, memang aromanya sangat wangi dan sedap!
Nak tau macam mana buat Nasi Goreng Budu, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Hajar Mohd ini.
Malam ni masak nasi goreng saja.Resipi ni selalunya mak kakak yang masak. Memandangkan banyak jalan tersekat tak boleh balik kampung. Kakak masaklah sendiri sebagai tanda lepaskan rindu.
” Mak, kakak rindu Nasi Goreng Budu mak…”
Yang benar,
Kakak yang manja tiba-tiba.
Bahan yang diperlukan:
Budu
Bawang putih dan bawang merah cincang
Udang
Ikan panggang tawar/ ikan rebus
Telur
Satu batang serai dihiris nipis
Ciliapi potong
Biji lada hitam yang ditumbuk
Semua bahan di atas boleh anggarkan sendiri mengikut saiz nasi yang mahu di goreng.
Boleh juga tambah ayam,sotong dan lain-lain.
Selepas tumbuk biji lada hitam. Boleh terus tumbuk hancur isi ikan panggang tadi. Jika suka isi ikan kasar kasar, tidak perlu tumbuk hancur.
Panaskan kuali dan minyak untuk menumis bawang cincang tadi. Kemudian masukkan udang galah.Ikuti langkah seterusnya pada gambar di bawah.
Ads
Apabila udang telah separuh masak, masukkan budu. Sukatan budu adalah mengikut tahap masin yang anda gemari.
Masukkan telur. Pada kali ini, kita gunakan 3 biji telur ayam.Saya tidak tahu ini telur ayam jantan atau telur ayam betina. Maka lebih baik jangan bertanya.
Setelah telur masak, masukkan hirisan timun. Jika tiada timun. Masukkan carrot pun tak mengapa.Ketika ini,terus masukkkan isi ikan dan lada hitam yang di tumbuk tadi. Garam dan perasa pun letak masa ni.
Aroma lada hitam dan isi ikan sangat wangi.
Ads
Terus masukkan bahan seperti didalam gambar.
Masukkan nasi dan kacau sehingga sekata. Pernah termakan nasi goreng sekejap tawar sekejap masin rupanya chef tu tak gaul rata.
Kaup letak dalam mangkuk.Masa study kat Jepun dulu, kami di rumah sewa tiada mangkuk, selamba kawan kakak letak dalam besen.
Ads
Sedapnya makan ramai ramai dalam besen sebab tiada pinggan.
Keropok tu jadi sudu. Sudu yang boleh di makan. Hebatnya.
Abaikan peha ayam garing tu. Bukan hangit ya. Bukan..
Sekian laporan task masakan dari Hajar Mohd yang menentukan kakak di terima balik kerja di Majalah Terasa atau tidak. Syarat terima adalah apabila dapat like sejuta baru dapat masuk ofis balik.
Kata Wan LuQman resepi telur goreng belacan ini lebih sedap daripada sambal telur lada kering yang pernah dimasaknya sebelum ini. Cuma, bila ada yang alergik tak makan belacan, tak dapatlah nak nikmati kesedapan lauk simple tapi mengundang ni.
Kisahnya, “Okay satu lagi resepi mengundang. Disebabkan stok telur kander banyak, asalnya stok untuk sandwich eggstatix dan chicken cajun, tapi sandwich dihentikan buat sementara waktu…Jadi hari-hari lah kite makan telur. Telur tu protein, tapi bukan telur kuning ye.”
Harini resepi TELUR GORENG BELACAN
“Korang ikut je betul-betul ok. Rasa-rasa hat ni lagi sedap dari sambal telur lada kering haritu. Too bad sapa yang allergic belacan… belacan ni satu ciptaan teragung bangsa melayu tau.”
Ni je bahan-bahan dia.
2 biji telur
3 biji cili padi
Sedikit belacan
Daun sup
1 ulas bawang rose
Bawang putih
Masukkan kesemua bahan (kecuali telur of course), kemudian masukkan sesudu cuka macam ni. Sebenarnya sedap lagi perah limau, tapi rasa macam jauh pulak peti sejuk tu.
Tumbuk sampai jadi macam ni.
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi sehingga garing.
Masukkan sedikit serbuk perasa.
Sedikit gula. Lepas masuk bahan tadi rasa-rasa lah sikit. Kalau cili tu terlalu pedas, lebihkan gula ye. Pandai-pandai lah.
Kemudian, masukkan terus 2 biji telur.
Eh! lupa pulak garam. Masukkan secubuit garam… next video tutorial macam mana nak kacau bagi rata tanpa memecahkan kuning tu. Klik sini untuk tengok video
Sudah tak tahu nak masak kuih apa untuk berbuka. Apa kata cuba bebola kristal, idea dari Khairul Nisah Mohammad Akhir. Bahan yang digunakan pun senang. Mak-mak boleh cuba buat petang nie yer.
Bahan-bahan:
500 gram keledek ungu
125 gram selfrising
1 sudu besar tepung ubi
1sudu besar tepung beras
1sudu besar margerin
Gula kastor untuk disalut
Cara Membuat:
1. Kupas kulit keledek, basuh dan kukus. Sejukkan seketika.
2. Selepas itu, uli ubi tersebut dengan masukkan marjerin dan sedikit demi sedikit tepung. Uli sehingga menjadi doh.
.
.
.
3. Bentukkan menjadi doh yang kecil.
.
.
4. Goreng sehingga keemasan.
.
5. Angkat dan toskan.
6. Golekkan bebola tadi di dalam gulaa kastor.
7. Sedia dihidang dan makan panas-panas ketika berbuka nanti.
Air Fryer memang banyak kegunaannya. Jika pernah makan Muffin Honey Butter yang cukup popular di Texas Chicken, mak-mak boleh cuba buat sendiri di rumah guna air fryer je.Rasanya memang sama. Wanginya bau butter dan manis madu dimakan panas-panas memang sangatlah sedap.Nak buat pun mudah je, campur semua bahan masukkan dalam loyang, set suhu 180° selama 15 Minit. Siap!
“Texas chicken Muffin (Honey Butter), sedap gaisss bahan mudah”
Bahan-Bahan:
*2 1/2 cawan tepung gandum
*4 sudu kecil baking powder
*Gula 2 sudu besar (manis ikut suka)
*butter yang sejuk (115gm)
140gm Susu segar
2 sudu kecil cuka
Cara Membuat:
1. Gaul semua bahan-bahan bertanda * sampai jadi bread crumbs.
2. Kemudian masukan pula susu segar dan cuka. Kacau adunan sebati.
3. Lapikkan loyang dengan aluminium foil dan masukkan adunan hanya pakai sudu/scop ja tak perlu bentuk.
4. Masak pada suhu 180/ selama 15 minit.
5. Selepas masak, topping atas sapukan butter & madu masa panas-panas.
MW: Mudahnya Muffin Honey Butter rasa sama macam di Texas Chicken, guna air fryer pun boleh jadi. Jadi buat mak-mak yang ada air fryer tu, boleh cuba resipi yang dikongsikan ini.
Gula-gula gummy bebas dijual di pasaran, jelly berisiko tercekik bagi kanak-kanak. Kejadian tragis melibatkan adik Mohamad Fahmi Hafiz Mohammad Fakhruddin, seorang kanak-kanak berusia 10...