Haa… yang mana suka sangat makan pucuk ubi, boleh amalkan petua daripada Puan Saleha Maarof, katanya kalau kena caranya tak ada lah kita kena angin sampai sakit kepala.
Syaratnya betulkan cara masak! Nah, jemput godek kejap.
Cara Masak Pucuk Ubi
Tahu tak, ada orang alah sangat makan pucuk ubi ni. Bila makan je mesti sakit kepala atau mudah kena serang angin, sampai sebu sebu.
Ni petua dari mak Sal sendiri. Mak memang tak boleh makan sebarangan memang mudah kena angin.
Kalau nak makan pucuk ubi ni pun, teringin nak makan pun dah kena angin.
Petua ni mak dapat dari orang tua tua yang ajar mak, lepas mak dah buat, mak dapat dah me nikmati keenakkan pucuk ubi rebus nak buat ulam tu.
Caranya :
1. Masukkan sedikit je beras masa masa nak rebus pucuk ubi tu.
2. Rebus la sampai empuk lembut.
Boleh Guna Untuk Ulam Lain
Nak rebus sekali batang boleh, tak nak pun tak apa ikut selera memasing. Sebab batang tu pun sedap bila dah rebus lama lama tau.
Tips ni pun boleh buat untuk nak masak apa apa makanan yang berangin contohnya nangka masak lemak tu. Pun boleh try petua yang sama.
Jadi mana yang hadapi masalah yang sama sakit angin tu boleh try petua ni, dah tak ada masalah lepas itu kita boleh nak menikmati sayur kampung ni nak buat ulam.
Doakan mak sal, Sarifah Ahmad diberi kesihatan yang baik ye. Mudah mudahan, aamiiin.
Silakan share petua ni tau memang sal izinkan moga moga semua orang dapat manfaatnya.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI