Bagi orang yang mempunyai perniagaan, memang besar harapan untuk berjaya dalam bisnes sekaligus bergelar jutawan. Namun, nak berjaya dalam bisnes tak mudah, kena ada panduan daripada ‘mentor’ yang telah berjaya dalam bidang tersebut.

Perkongsian pengalaman dan nasihat yang diperolehi oleh Hafizi Zain ini daripada jutawan berjaya boleh dijadikan panduan;

Pernah tengok tak ada orang balik Kelate semata-mata nak beli Kuih Akok naik private jet..?

Beliau merupakan seorang ‘Silent Billionnaire’.. Tak suka dikenali orang.. dan Tak suka bercakap kosong.

Saya tak mahu bercerita lebih tentang siapa beliau. Tapi saya nak ceritakan tentang 11 Nasihat Emas yang saya dapat sepanjang 30 minit penerbangan dari Kota Bharu ke Subang Airport Ahad lepas dengan menaiki pesawat peribadi milik beliau.

Saya post kat sini adalah supaya saya boleh ingat pesanan dari beliau. Point ini agak berterabur sikit sebab semua nasihat emas ini disampaikan secara tak langsung saja..saya cuba perkemaskan ayat supaya kita semua dapat faham dan dapat manfaat dari apa yg cuba nak disampaikan..

Anda boleh #Share post ini sekiranya anda rasakan ianya bermanfaat.

11 Nasihat Emas tersebut adalah:

1. Jangan Campur Aduk Syarikat

When you do business, don’t put all eggs in one basket. Kalau basket tu jatuh, habis semua telur-telur tu akan pecah.. Asingkan 1 bisnes, 1 company. 1 projek, 1 company.. Jangan campur adukkan semua di bawah 1 company sahaja.

IKLAN

2. Teroka Peluang Bisnes

Jangan menganggap cabaran ekonomi semasa menghalang untuk kita buat bisnes. Sebagai contoh, musim covid ni.. Memang ada bisnes yang tak boleh nak jalan.. Tapi ada banyak lagi peluang bisnes yang kita boleh lakukan dan boleh sukses. Explore dan terus take action. Kalau kita hanya terperap saja kat rumah mengenang nasib, memang rugi lah!

3. Rajin Bersedekah

Jangan pernah berhenti dari memberi sedekah..sedekah dan lupakan.. Lagi banyak sedekah, lagi banyak rezeki datang mencurah-curah. Utamakan sedekah kepada adik beradik dan saudara mara dahulu. Walaupun ada saudara mara yang pernah mengguris hati, sedekahkan juga tanpa berkira.

4. Jangan Buat Pinjaman Bank

Buat bisnes yang tidak melibatkan loan bank. Sebab loan bank ni lah sebenarnya yang menyebabkan cash outflow company makin drop. Dapat untung je, buat bayar loan.. Baik tak payah.

5. Networking Dengan Orang Penting

Banyakkan networking dengan orang-orang penting. Waktu mula-mula-mula networking, mungkin takde rasa apa yang perlu. Tapi one day, pasti akan ada benda yang kita saling perlukan pertolongan antara satu sama lain.

6. Fokus Dengan Apa Yang Kita Buat

Pekakkan telinga dengan apa yang orang berkata negatif tentang kita. Sebab setiap apa yang kita buat, hanya kita saja yang tahu.. Orang lain tahu mengata jer.. so, the best solution, FOKUS dengan apa yang kita nak buat, dan apa yang kita nak capai.

7. Rancang Kehidupan, Tetapkan Sasaran

Plan betul-betul life kita. Umur sekian sekian, apa target kita.. Dari segi kerjaya, kehidupan, rumah, kereta anak dan lain-lain. Jangan kita hanya hidup mengikut arus semata-mata.

8. Bijak Rebut Peluang

Kena bijak mengambil peluang. Kadang-kadang peluang tu orang tak nampak.. hanya kita je nampak. tapi kita tak berani. sebetulnya, bila dah nampak peluang tu, grab cepat-cepat sebelum orang lain grab dulu.

9. Berani Lontarkan Idea Bernas

Bila berinteraksi dengan orang kenamaan, jangan tunjuk yang kita lemah. Kena tunjuk kita ni kuat dan ada kelebihan. Jangan hanya tunduk, diam dan setuju semata-mata dengan apa yang tengah dibincangkan bersama mereka. Lontarkan idea-idea bernas untuk mereka. Barulah mereka pandang tinggi dan berani bagi projek kat kita.

10. Elakkan Terlibat Dalam Politik

Sekiranya kita nak business secara long term, elakkan dari melibatkan diri secara serius dalam politik. Sebab ianya sangat bahaya. Fokus kepada business.. bukan fokus kepada politik.

11. Jangan Beremosi Dalam Bisnes, Move On

Jangan terlalu nak ‘beremosi’ dalam bisnes.. Kalau kita buat satu-satu bisnes, dan bisnes tu asyik rugi dan takde masa depan..Tutup saja bisnes tu.. tak perlu nak meratap sayu.. bina bisnes baru yang lebih profitable.

Begitulah 11 Pesanan Emas dari beliau.. Apa yang beliau pesan, memang kena sangat dengan bisnes yang saya lakukan ini.

Hafizi Zain
Usahawan yang berimpian besar

Baca Lagi Disini: Diana Rafar Ajak Peminat Amalkan 7 Zikir Menjemput Rezeki Tanpa Disangka-sangka

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat dan dapat dijadikan panduan terutama buat yang ada bisnes sendiri. Semoga bisnes berjaya dan menjadi jutawan yang cemerlang dan mampu memberi manfaat juga pada orang lain.

Sumber: Hafizi Zain