Rupanya tak susah mana pun nak buat resepi Chizza iaitu makanan gabungan piza dan ayam. Sekarang ini tengah meletup-letup dekat restoran makanan segera.
Cara mudah buat resepi chizza ini dikongsikan oleh Rara Rawdah. Bahan-bahan yang digunakan juga tak susah nak cari.
Katanya, “Tak puas makan chizza dekat KFC, jadi buat sendirilah. Double-double sedap dia. Coat ayam pakai tepung Bestari je.”
Ayam
Dada ayam – belah 2 bagi nipis
Tepung Bestari – yang pedas
1. Perap dada ayam dengan tepung yang dicampur air sedikit.
2. Ambil dada ayam yang telah diperap tadi dan gaulkan dengan tepung kering. Terus goreng.
Sos Prego – ikut selera nak perisa apa
Nenas dalam tin
Cili benggala merah
Keju Mozarellah – parut
Chili flakes
1. Selepas goreng ayam tak perlu tunggu sejuk.
2. Terus letak topping ikut kreativiti masing-masing.
3. Kemudian, bakar dalam oven 5 minit pada suhu 150 celsius
4. Dah siap!
Nota : Kalau tak ada oven, boleh guna pemanggang ajaib suhu api sederhana untuk buat resepi chizza ni.