Ada bermacam-macam cara dan resepi rendang daging. Bagi yang pertama kali nak merendang, jangan susah hati ya. Resepi yang dikongsikan Ameera ini mudah saja nak membuatnya.
Ambil masa satu jam untuk siap masak dan gunakan bahagian daging harimau menangis lebih terasa enaknya. Bolehlah kalau nak cuba terus.. bahan-bahan dan cara masaknya pun taklah susah mana.
Kata Ameera, “Resepi mudah saja, yang lama nak tunggu daging empuk. Alhamdulillah dah siap, satu jam lebih siap dah daging rendang. Cara dan bahan-bahan di setiap gambar. Boleh saja guna bahagian daging lembu yang mana-mana pun. Daging tempatan.”
Ibu makan dengan nasi panas ulam timun. Jadilah 1 lauk sahaja.
Malas nak cakap sedap. Tengok la sendiri. Selamat mencuba.
Daging tu ibu guna daging tempatan. Daging fresh, bahagian hatimau menangis. Eh silap. Harimau menangis. Susah dapat tau sebab ada 1 bahagian je dalam seekor lembu.
Bila buat biskut atau cookies sendiri, payah nak cari resipi yang betul-betul dijamin sedap dan mudah nak buat. Cookies sedap dibuat kudapan untuk minum petang dan dicelup dalam susu segar. Anak-anak pun mesti suka dan lebih berbaloi bila buat sendiri. Puas hati makan sekeluarga.
Boleh cuba resipi cookies mudah yang dikongsikan oleh Puan Hardina Sofia ini.
Dah banyak kali buat cookies ni, sedap dan mudah untuk dibuat. Dijamin sedap. Resepi ni ambil kat tiktok, Nah saya bagi resepinya siapa yang nak try.
Bahan-Bahan:
1/2 cup Gula
1/2 cup Gula Perang
1/2 cup Butter yang dicairkan tapi saya guna marjerin je sebab takde butter
1 biji telur
esen vanila
190gram Tepung Gandum
Baking Soda
Dark Chocolate atau Chocolate Chip
Cara Membuat:
1. Mula-mula masukkan gula pasir, gula perang dan butter yang dicairkan ke dalam bekas.
2.Kemudian masukkan telur dan esen vanila.
3.Kacau sampai sebati.
4.Selepas itu masukkan pula tepung gandum dan sedikit baking soda. Pastikan baking soda tidak letak terlalu banyak dan kacau sampai sebati. Jangan kacau beria sangat okey.
5.Akhir sekali masukkan dark coklat or coklat chip.Masukkan banyak-banyak lagi sedap dan letak dipeti sejuk selama 30 minit or satu jam.
6.Selepas itu boleh bakar pada suhu 170 dibakar selama 10 minit atau 15 minit, mengikut oven masing-masing. Pandai-pandai lah adjust.
7.Dan sedia untuk dimakan. Makan dengan susu segar pulak pehh layan.
Selamat Mencuba! Semoga bermanfaat.
Baca Lagi Di Sini:
Mingguan Wanita: Bolehlah mak-mak cuba buat sendiri cookies mudah yang dikongsikan ini. Dijamin sedap, malah bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak.
Resipi cheesekut cukup popular dan menjadi kesukaan bukan saja anak- anak tapi mak-mak juga. Cara nak buat pun agak mudah, tak perlu bakar atau kukus pun, letak dalam peti ais saja.
Tapi ada mak-mak yang fikir panjang nak buat resipi cheesekut ini. Makalum sajalah harga cream cheese pun boleh tahan juga harganya. Namun, kalau dah teringin memang tak kisah pun harganya.
Ini ada solusi yang boleh mak-mak buat resipi cheesekut tanpa menggunakan cream cheese. Rasanya, bahan-bahan ini memang sentiasa ada saja kat rumah. Rasanya pun lebih kurang sama saja.
Perkongsian daripada Hasliza Suboh ini boleh mak-mak buat nanti untuk diberikan pada anak-anak. Makan sejuk-sejuk memang best sangat!
Pertama kali cuba resipi pun senang saja, cuma 4 bahan saja. Tak perlu bakar atau kukus. Lapiskan siap-siap dan masukkan dalam peti ais. Nanti bila sudah sejuk, boleh potong dan makan.
Ini bahan-bahan yang digunakan:
1 tin susu pekat
1tin susu cair
Biskut marie secukupnya (boleh juga gantikan dengan biskut biasa)
5 biji limau nipis (potong ambil airnya) – Kalau tak ada boleh guna serbuk limau nipis (2 sudu besar)
Caranya:
1. Masukkan susu cair, susu pekat, air limau nipis dalam blender. Kisar sehingga pekat. Tuangkan ke dalam loyang yang dialas dengan plastik.
2. Susun biskut dan tuangkan bahan yang diblend tadi. Lapiskan dengan biskut sehingga habis.
3. Siap. Boleh simpan dalam peti sejuk.
Ini yang sudah disejukkan. Kalau nak cepat sejuk, boleh saja masukkan dalam peti sejuk beku.
Bahan yang telah siap diblend. Lapiskan dengan biskut. Sebab biskut marie tak ada, guna bisukut tawar kecil saja.
Selamat mencuba.
Tip: Boleh kurangkan susu pekatnya, kalau mak-mak tak nak terlalu manis.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Lemang selalunya dimasak dalam batang buluh, dibakar dengan kayu api serta dijual waktu musim raya. Tapi kalau teringin nak makan lemang mak-mak boleh buat sendiri je di rumah. Boleh guna air fryer, bakar atau kukus dalam oven pun boleh.
Boleh cuba buat lemang tin masak menggunakan Air Fryer seperti yang dikongsikan oleh Cik Gu Eyna ini.
“Saya nak share buat lemang af (air fryer).”
Bahan-Bahan:
6 tin kosong (buang bahaghn atas)
18 sudu makan pulut (3 sudu makan X 6 tin pulut)
Santan beli Rm5
Daun Pisang
Cara Membuat:
Potong tin ikut ketinggian air fryer masing-masing.Masukkan daun pisang.
2. Pastikan pulut direndam 1/2 jam dengan air, kemudian toskan dan rendam pula dengan santan bagi lagi berlemak. Tiap tin masukkan anggaran 3 sudu makan pulut dan gunakan santan itu juga masukkan atas skit dari permukaan pulut. Jika nak lembut, tambah lagi santan, perasakan dengan garam sikit.
3. Masukkan dalam air fryer. Kalau takde af boleh kukus atau bakar dalam oven. Step 1 suhu 160 selama 30 minit. Step ke 2 set suhu 180 selama 15 minit. Ikut suka, nak garing lagi boleh tambah masa.
4. Saya guna af.
5. Hasilnya. Ada orang suka berkerak, so boleh tambah masa.
6. Kejadiannya.
7. Lemak berkrim.
8. Sedap dimakan dengan rendang.
Info Ekstra!
Masa nak keluarkan dari tin, hentak-hentak manja dulu…lepas tu keluarkan supaya lemang tu padat sikit, tapi jangan kuat sangat.
Suami terpaksa 'mengemis' nak puaskan nafsu, dah merayu masih tak dapat. Dalam kehidupan berumah tangga, kebahagiaan dan keharmonian bukan sahaja bergantung kepada aspek kewangan, komunikasi, dan tanggungjawab harian, tetapi juga kepada keperluan batin pasangan.