Berapa kali agaknya mak-mak gunakan minyak yang sama untuk memasak. Ada sesetengah suri, selepas dua ke tiga kali penggunaan, minyak masak akan dibuang. Macam mana pula cara mak-mak uruskan minyak terpakai di dapur?
Sarah Mustaza berkongsi cara pengurusan minyak masak terpakai (used cooking oil.UCO) yang tak lagi diperlukan di dapur. Dia tak buang ke dalam sinki kerana bimbing sinki tersumbat malah boleh menyebabkan masalah lain yang lebih besar.
“Saya yakin ini bukan kali pertama post tentang pengurusan minyak masak terpakai. Namun saya berbesar hati mengajak dan menggalakkan kita semua untuk kitar semula minyak masak terpakai di rumah (atau restoran, bagi yang berniaga).”
Jangan Dibuang Minyak Terpakai Dalam Sinki..
Minyak masak terpakai yang sudah tidak mahu digunakan, jangan dituang atau dibuang ke dalam sinki dapur, atau lubang tandas, atau longkang belakang rumah.
Selain menyebabkan masalah tersumbat yang teruk pada saluran sinki di kemudian hari, amalan ini juga mencemarkan alam sekitar.
1. Jadi, apa yang kita boleh buat untuk mempermudah urusan kita dan menjaga alam sekitar ialah, kitar semula minyak masak terpakai.
2. Lepas guna, boleh tuang ke dalam botol minyak yang kosong.
3. Kumpul sampai penuh, dan seal.
4. Buat benda yang sama setiap kali kita nak buang minyak masak.
5. Bila dah banyak, boleh dihantar ke mana-mana pusat kitar semula yang menerima minyak masak. Ada juga syarikat yang mengusahakan green energy atau low carbon energy yang akan membeli minyak masak terpakai daripada kita.
Macam-macam Boleh Buat Dengan Minyak Terpakai Ini
√ Mereka menggunakan minyak masak terpakai untuk membuat sabun dan sebagainya.
Ads
Sambil menjaga kebersihan saluran sinki dapur, alam sekitar juga terpelihara.
Semoga bermanfaat untuk semua.
*Pada gambar-gambar di bawah, saya catatkan sedikit nota dan maklumat yang berkaitan.
Minyak masak terpakai (UCO) boleh di tapis, simpan dan hantar untuk kitar semula.
Ada juga syarikat green energy yang akan membeli UCO ni daripada kita, antaranya syarikat Weimar Biotech ni.
Kesan buruk amalan mencurahkan (membuang) minyak masak terpakai ke dalam sinki dapur atau lubang tandas atau longkang.
Selain mendatangkan masalah saluran tersumbat yang teruk, amalan ini juga mencemarkan alam sekitar.
Ads
Apa yang kita boleh buat?
Beli satu corong turas kat mana-mana kedai perkakas rumah (kedai Eco pun ada rasanya), letak atas botol minyak yang dah kosong.
Bila-bila nak buang minyak masak terpakai, tuang je ke dalam botol tu.
Buat sampai penuh, kemudian seal dan simpan.
Senarai Lokasi Pusat Kitar Semula
Antara minyak masak terpakai yang kami kumpul dan menanti masa untuk hantar ke pusat kitar semula atau mana-mana tempat yang nak guna semula.
Antara syarikat yang nak BELI minyak masak terpakai.
Mereka hasilkan sabun, dan sebagainya daripada UCO ini.
Ads
RM2/kg, harga yang diberikan untuk minyak masak terpakai yang dihantar ke sana.
Lokasi: Kepong
Boleh hubungi beliau untuk maklumat lanjut dan untuk tahu cawangan di negeri lain.
Antara pusat kitar semula yang menerima minyak masak terpakai.
Bagi area Negeri Sembilan, boleh hubungi nombor di atas.
Kawasan Putrajaya dan sekitarnya, boleh hantar ke sini.
P/s: Mohon kepada sesiapa yang dah biasa hantar ke pusat kitar semula, kongsikan lokasi masing-masing dan Lokasi pusat kitar semula yang berhampiran untuk rujukan orang lain.
Nak goreng kacang tanah, meskipun mudah namun jika salah caranya boleh menyebabkan kacang tanah hangus dan rasanya pahit. Ada tip mudah supaya kacang tanah ini hasilnya rangup, elok masak sekata malah hanya menggunakann minyak yang sedikit.
Ikut tip yang dikongsikan oleh Puan Eja Razak ini sebagai panduan;
Kacang tanah goreng ni senang je nak buat tapi kalau salah tips kacang boleh hangit terus tak sedap nak makan dengan nasi lemak. Saya pun banyak kali try. Kali ni elok kejadian ye.
Caranya:
1.Basuh dulu kacang toskan masuk terus dalam kuali kacau sekejap bagi air kering.
2. Masukkan minyak dalam 7 sudu untuk sekilo kacang guna api dapur paling kecik ye.
3. Rajin kacau masak dalam 25 minit.
4. Bila kacang makin ringan warna nak bertukar, tutup api terus angkat tos minyak.
5. Kalau rasa masa ni memang tak rangup lagi tak apa bila dalam proses sejuk dia akan rangup kacang masak elok.
Mingguan Wanita: Begini rupanya nak goreng kacang tanah elok rangup, masak sekata tak hangit. Boleh ikut tip yang dikongsikan ini, basuh sekejap kacang tanah sebelum digoreng.
Nak kulit wajah cerah tak perlulah nak ambil rawatan yang boleh membahayakan diri. Daripada nak cantik, kulit wajah jadi teruk. Sebab kita tak tahu campuran bahan yang digunakan itu.
Bukan bermaksud tak boleh langsung untuk dapatkan rawatan kulit wajah cerah dan canti. Tapi bimbang ia tidak bersesuaian dengan kulit wajah kita.
Tak perlu nak membazir duit ratusan atau ribuan ringgit semata-mata nak kulit wajah cerah, bersih dan bebas jerawat, boleh saja guna bahan semulajadi yang sudah tentu mempunyai banyak manfaatnya.
Inilah yang dikongsikan dalam video tiktok teamonmalaysia dengan hanya menggunakan nasi masak dan pegaga untuk disapukan pada kulit wajah. Katanya, petua ini dalah berkesan 100% dan boleh cuba di rumah.
Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.
Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.
Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.
Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.
Kebanyakan resipi biasanya menggunakan sukatan gram serta memerlukan alat penimbang untuk mendapat sukatan yang tepat. Jarang guna sukatan cawan. Terutamanya bahan-bahan seperti tepung, gula, marjerin, mentega, air dan sebagainya.
Sebenarnya selain menggunakan alat penimbang, mak-mak juga boleh anggarkan mengikut sukatan cawan. Ia lebih mudah.Pada yang baru nak belajar buat kek, kuih dan sebagainya tapi tiada alat penimbang, boleh semak dan rujuk anggaran sukatan ini mengikut sukatan cawan.
1 oz – 25 gm
9 oz – 250 gm
16oz (1 lb) – 450 gm
2 lb 4 oz – 1 kg
*Tukaran oz ke ml*
8 oz = 237 ml
6 oz = 177 ml
5 oz = 158 ml
4 oz = 118 ml
3 oz = 79 ml
2 oz = 59 ml
1 oz = 30 ml
1/2 oz = 15 ml
Sukatan oz jarang kita guna kan? Tapi ada yang minta jadi saya bagi jugak la.Selak balik buku resepi yang dah berzaman tu, cari nota yang saya simpan.
Ini antara loyang talam saya,size 8,9,10,11,12 lain-lain dalam kabinet malas nak keluarkan banyak-banyak. Contoh saja ni saya bagi untuk yang baru nak belajar ye.
Loyang square nipis tu saya biasa guna untuk kole kacang, walau asalnye itu loyang brownies sekali cutter nya.
Ini cawan metrik beli di Mr diy. Yang 2 tu dah lusuh sangat dah.Sayang nak buang sebab berjasa banyak dah tu. Saya amalkan konsep menghargai selagi tak pecah. Walau pon dah tak nampak nombor sukatannya saya tetap guna sebab dah biasa jadi tahu apa sukatan sekian-sekian.
Last but not least, penimbang. Yang in pon saya beli. Memudahkan.. Yang ini saya beli online je dapat murah.Kalau nak baking saya guna yang ini. Macam suami saya cakap “ape je yang mama tak ade?? Semua mama ade” suami pon melayan kerenah isteri dia ni.Syukur.
Antara barang-barang yang saya guna.
Moga bermanfaat ye pada yang memerlukan. Untuk otai-otai talam dah tentu Pro kan.
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi buat mak-mak yang baru nak belajar buat kek, kuih atau apa juga resipi, boleh jadikan anggaran sukatan cawan ini sebagai panduan.
Pengetua wanita pulas telinga pelajar didenda RM2000, gara-gara tersalah tulis huruf G. Padah buat seorang pengetua wanita yang gagal mengawal perasaan apabila bertindak memulas...