Mesti ramai peminat cheesecake kan, sedapnya kalau dapat makan sejuk-sejuk. Rata-Rata mak bercinta nak buat cheesecake sebab rasa payah. Tetapi ini resipi paling mudah dan boleh gunakan bahan yang ada di dapur anda sahaja.
Resepi ini hasil pengkongsian Wan Suryana dalam group Masak Apa Hari Ini. Ikuti perkongsian Wan Suryana ini :
Teatime ini teringin pula cheesecake sejuk-sejuk. Nak keluar beli kek malas pulak drive, dengan panas gila hari ni, baik ler berkurung je sambil godek-godek bahan apa ada kat dapur.
Ni cheesecake versi simple ya. Senang gila nak buat, even kampung people macam lailers pun boleh buat. Huhuu. Resepi dah disertakan sekali tu. Sila-sila.
Mini cheesecake
Bahan-bahan:
Base:
3 cup biskut marie – kisar halus
1/2 cup butter – cairkan
Tuang butter dalam adunan biskut marie. Gaul sebati. Sudukan dalam paper cup, tekan2 bagi padat, simpan dalam peti ais sekejap.
Kek keju:
250 gram cream cheese
2 biji telur
1/2 cawan gula (saya pakai 3 sudu besar saja)
1/2 sudu besar jus lemon
1 1/2 sudu besar tepung gandum
Langkah-langkah:
Putar cream cheese dan gula. Masukkan telur, putar. Masukkan jus lemon, tepung. Gaul sebati. Sudukan atas adunan biskut marie tadi. Bakar 160 darjah selsius selama 16 minit. Hias dengan topping pilihan.
MW: Bagi mak-mak yang ingin mencuba resipi cheesecake sejak sekian lama, mungkin resepi ini patut anda cuba. Paling penting cheesecake ini di makan sejuk-sejuk selepas disimpan dalam peti ais buat seketika. Selamat mencuba.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
3 Tips Penting Cili Kisar Tahan Lama Lebih 3 Minggu,Tekstur Halus Gebu & Tak Berbau Hapak!
Cili kisar sangatlah penting bagi mak-mak yang suka masakan pedas.Lebih-lebih lagi bagi mak-mak yang rajin memasak, stok cili kisar dalam kuantiti yang banyak memang WAJIB ada untuk memudahkan waktu memasak nanti. Cuma menjadi masalah bila buat cili kisar dalam kuantiti yang banyak ialah ia mudah rosak, tak tahan lama dan berbau hapak.
Ada macam-macam tips yang mak-mak boleh cuba untuk mengekalkan ketahanan cili kisar ini dalam tempoh yang lama. Yang paling penting kaedah pembuatan cili kisar ni kena betul. 3 tips penting yang kena patuhi, cuci cili yang direbus sehingga air bersih, masukkan bawang besar ketika kisar cili dan masukkan air tapisan.
Berikut perkongsian oleh Puan Ya Norma sebagai panduan mak-mak yang nak buat cili kisar agar tahan lama;
“Hari ni saya nak share rahsia cili kisar tahan lama lebih kurang 3 minggu kalau simpan dalam peti ais.Tips ni memang saya tak pakai minyak masak,sebab nanti bila menumis banyak minyak sangat dekat masakan.”
“Tips ni saya dapat dari Mak mertua saya.Bila saya praktikkan sendiri,memang betul tahan lama.Yang penting bila kita tumis cili tu,bau wangi sangatt dan palinggg best sekali tekstur cili kisar dia tu halus gebu je”.
“Nampak tak hasilnya? cili tu macam agar-agar kan bentuk dia?
ok,yang ini selepas saya letakkan dalam peti sejuk setelah beberapa jam, memang tekstur cili kisar akan jadi bentuk lembut mcam agar-agar”.
Cara Membuat:
1. Gunting cili besar nipis-nipis untuk senang keluarkan biji.Saya gunting nipis dan serong.
2. Letakkan cili yang digunting tadi tu ke dalam bekas penapis jarang-jarang macam ni.Ketuk-ketuk sikit penapis tu bagi biji cili keluar.
3. Kemudian basuh cili yang digunting tadi tu dengan air paip kemudian letakkan dalam bekas untuk direbus cili tu.
4. Rebus sehingga mendidih ya, api dapur sederhana saja..sebab nanti kalau api kuat,air mendidih tu menggelegak jatuh ke bawah.
5. Biarkan mendidih seketika..tips saya,saya letakkan senduk tak bagi air menggelegak jatuh ke bawah.
6. Ok dah selesai tutup api dapur, tapis balik cili tadi tu kedalam penapis ni balik.
7. Ini tips penting. Kemudian basuh cili tu dengan air paip bersih-bersih sampai HILANG warna air basuhan cili tu..ala kalau tengok air basuhan dah jadi warna putih merah sikit tu maknanya dah cuci betul dah laa..jangan pula tunggu sampai warna air jadi putih, memang tak putih la sebab yang dibasuh tu cili berwarna merah.
Tips basuhan ini penting tau,ini untuk mengelakkan cili rebus dari bau hapak..tips dari MIL saya juga.
Dah settle basuh,letak dalam blender yer.
8. Haaa ini lah rahsianya,sebiji BAWANG BESAR.Masukkan sebiji bawang ke dalam mesin blender,potong-potong besar dulu yaa.jangan masukkan seketul besor tu pulakk..rosak blender nanti.
Ikut suka nak letak bawang holland ke bawang besar biasa, kalau saya memang saya letak bawang holland sebab saya suka bau manis bawang dia tu bila kita menumis.
9. Kemudian masukkan air bertapis ke dalam mesin blender tu..agak-agak paras cili tu. Nanti bila dah kisar sekali bawang, memang jadi likat elok.
Kali ni cili kisar saya buat tak banyak,kalau cili tu paras setengah blender,saya letak bawang dalam 2 biji besar.
10. Taraaaa ini lah hasilnya, tak banyak pun sebab stok cili dah habis dah dekat rumah sebab itu lah sikit saja.
11. Nampak tak halus gebu saja hasil blender ni.
Selamat Mencuba dan semoga bermanfaat.
Sumber: Ya Norma
MW: Perkongsian tips yang menarik dan bermanfaat. Jadi buat mak-mak yang nak buat cili kisar kuantiti yang banyak tu boleh cuba tips yang dikongsikan ini.
Makluman: Artikel yang diterbitkan ini telah mendapat keizinan daripada penulis asal.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Biskut Conflakes Madu Paling Simple Kesukaan Anak-Anak, Guna 4 Bahan Je!
Jika nak buat kuih raya yang mudah-mudah dengan anak-anak, boleh cuba buat Biskut Conflake Madu ini. Memang paling simple dan menjadi kesukaan anak-anak. Bahan-bahan pun tak banyak, yang pastinya mesti jadi punya dan sangat sedap. Bila dah makan tu, tak sedar habis sebalang.
Ikut resipi Biskut Conflake Madu yang dikongsikan oleh Puan Norashikin Mohd Yunus ini.
Jom saya kongsikan buat biskut conflake madu yang paling simple kesukaan
anak-anak.Hanya menggunakan 4 bahan je.
Bahan-Bahan:
1 Kotak conflake kotak besar
1/2 cawan madu
6 sudu besar gula pasir
6 sudu besar planta
paper cup
Gula Manik halus warna warni (optional)
Cara Membuat:
1. Cornflake diramas-ramas bagi hancur sikit ye.
2.Panaskan planta dan gula hingga cair. Masukkan madu.
3.Tuangkan bancuhan gula, planta dan madu yang telah cair ke dalam conflake. Angkat dari dapur tu terus curah je panas-panas tu.
4. Kemudian masukkan hiasan manik-manik tadi dan gaul-gaulkan hingga sebati.
5. Susun paper cup di dalam loyang dan sudukan bancuhan ke dalam paper cup.
6. Setelah penuh bancuhan diisi dalam paper cup bolehlah dibakar dalam oven.
7. Bakar anggaran sepuluh minit atau sehingga conflake berubah warnanya. Saya selesa guna oven lagend ni jer. Cepat dan mudah.
8. Inilah hasilnya setelah siap dibakar. Biarkan sejuk seketika bolehlah disusun dlm balang yang ditutup rapat supaya tak masuk angin.
Selamat mencuba dan selamat berpuasa sahabat
Tip Ekstra!
- Selain planta boleh juga gunakan mentega (butter), rasanya lebih sedap dan berlemak.
Baca Lagi DiSini:
Wanita Ini Turunkan Resipi 25 Tahun, Royal Pineapple Cheese Tart Gebu & Cair Dalam Mulut Yang Dibuat Niaga
MW: Mudah je resipi Biskut Conflake Madu ni, guna 4 bahan je! Paling simple nak buat dan memang menjadi biskut raya kesukaan anak-anak.
Sumber: Norashikin Mohd Yunus
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Wanita Ini Kongsi Resipi & Ajar Teknik Yang Betul Nak Buat Telur Bungkus Jadi Elok Sempurna
Telur Bungkus memang sedap dinikmati dengan nasi putih. Tapi nak buat telur bungkus yang elok sempurna kejadiannya memerlukan teknik dan cara yang tertentu.Lebih-lebih lagi ketika ingin terbalikan telur ke dalam pinggan. Kalau salah teknik, memang boleh hancur telur jadinya.
Menerusi perkongsian Herda Johan, beliau berkongsi resipi dan menunjukkan cara menghasilkan telur bungkus yang sedap serta elok sempurna bentuknya ketika diangkat ke dalam pinggan.
Bahan-Bahan (Inti):
Isi ayam secukupnya
3 ulas bawang putih (tumbuk lumat)
1 biji bawang besar (potong dadu)
mix vege secukupnya
sedikit cili kisar
sedikit sos tiram
sedikit sos cili
perasa gula garam
3 atau 4 biji Telur
Cara Membuat:
1.Tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau, kemudian masukkan cili kisar,isi ayam dan biarkan sehingga pecah minyak.
2.Masuk sos tiram & sos cili. Letak air sikit bagi pekat dan masukkan perasa.
3. Pecahkan telur dan pukul rata sehingga sebati.
4.Leretkan minyak keliling permukaan kuali. Buang minyak berlebihan dan gunakan Api sederhana.
5.Tuang telur dan biarkan tepi telur kering.Kemudian letak inti dan bungkuskan ia ikut cara dibawah ini.
Info Ekstra!
1.Elok guna kuali yang tak melekat.
2.Sewaktu letakkan inti atas telur, jangan angkat dahulu.Sebaliknya,kikis bahagian tepi telur dahulu agar telur tidak melekat sewaktu hendak terbalikkan nanti.
3.Sewaktu mahu terbalikkan telur, sebelah tangan pegang pinggan dan sebelah tangan lagi pegang telinga kuali. Selepas itu, telangkupkan cepat-cepat.
Sumber: Herda Johan
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI