Menu Dessert Wajib Cuba Cuti Hujung Minggu Ni

Share

Jumaat kali ni, MW kongsi empat menu pemanis mulut popular dikalangan masyarakat Melayu. Memang kaedah penghasilannya agak rumit, tetapi jika tak di buat, mana nak tahu hasilnya bagaimana kan? Mana tau kekerapan buat juadah tradisi ini, boleh menjadi sumber pendapatan tambahan anda dan keluarga. Jom cuba…bahan-bahannya tak sukar nak cari.



PUDING RAJA
Bahan-bahan:
Pisang lemak manis masak ranum.
Minyak yang banyak untuk mengoreng.
Sedikit minyak sapi campur dalam minyak.
Bahan-bahan Jalamas:
Kuning telur
Gula
Air
Daun pandan
Bahan-bahan Sos:
2 tin susu cair .
4 biji kuning telur.
Gula secukupya.
Air secukupnya.
Esen vanilla secukupnya.
Daun pandan.
Cara Membuat:


1.Goreng pisang hingga masak (susun dalam mangkuk hiasan)
2.Jalamas
3.Didihkan air gula dan pandan hingga air gula menjadi pekat.
4.Letak kuning telur dalam acuan roti jala dan ayak dalam air gula tadi. Angkat dan toskan
Cara Membuat Sos:
Masukan susu cair dn semua bhn sos dlm periuk dn masak atas api perlahan.
Sejukkan.
Hiaskan dengan ceri, prune dan gajus



CUSTARD COCKTAIL
Bahan-bahan
1 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung custard
6 cawan ais
Setengah cawan susu pekat manis
3/4 cawan gula
1 sudu kecil esen rose
Cara Membuat:
1.Kacau semua bahan di atas api yang perlahan.
2.Kacau sehingga masak. (sekiranya keras boleh di tambah air)
3.Bila sudah tutup api masuk esen rose
Bahan-bahan Kuah:
2 tin susu cair
1 tin air
Gula secukup rasa
2 biji kuning telur
1 helai daun pandan
Cara Membuat Kuah:
1.Satukan semua bahan tersebut.
2.Masak di atas api yg perlahan.



BUBUR BIJI NANGKA
Bahan-bahan:
Tepung pulut
Air dan secubit garam
Pewarna kuning hijau merah
Santan pekat
Gula secukupnya.
1/2 inci halia potong nipis.
Sedikit halba
Secubit garam
Cara Membuat:
1.Adun tepung pulut campur secubit garam dan air hingga menjadi doh.
2.Bahagikan tiga bahagian dan warnakan.
3.Bentukkan bujur dan rebus dalam air panas seketika dan toskan.
4.Masak santan pekat dengan gula serta secubit garam.
5.Masukan halia dan halba.
6.Bila santan sudah mendidih masukan semua biji-biji nangka tadi. Kemudian masak sehingga sebati.



BADAK BERENDAM
Bahan-bahan:
Tepung pulut
Air
Gula kabung
Secubit garam
Santan pekat
Cara Membuat:
1.Adun tepung pulut garam dsn air hingga menjadi doh.
2.Bulat-bulatkan dan letak ketulan gula kabung ked alam bulatan tepung dan tutup rapi.
Bahan-bahan Santan Pekat:
Santan pekat letak sedikit tepung pulut dan secubit garam bancuh sebati.

Published by
Mastura Burhanuddin