Rupanya dengan masukkan sedikit serbuk ‘Bicarbonate Of Soda’, kacang kuda yang dah direndam semalam akan cepat masak, empuk dan cantik kejadiannya. Bukan apa jika salah teknik rebus kacang kuda ni, ia lambat masak, keras dan tak empuk.Malah jika terlebih rebus, ia boleh ‘benyek’ dan hancur pula.
Ini kali ke 2 rebus kacang kuda. Cepat dimasak, empuk dan cantik kejadiannya dari masak kali pertama bulan Ogos haritu.Dapat petua dari group ini juga cara-cara untuk merebus Kacang kuda. Terima kasih sahabat-sahabat.
1. Rendam setengah kilo kacang kuda semalaman.
2. Kemudian paginya cuci bersih, toskan, lalu masukkan ke dalam rice cooker.
3. Tambahkan air tapis hingga melepasi aras kacang.
4. On kan suis, masukkan setengah sudu teh serbuk ‘Bicarbonate Of Soda’ (untuk mempercepatkan kacang empuk).
5. Bila telah mendidih masukkan garam, gula dan serbuk kunyit, masak hingga kacang empuk.
6. Bila kacang telah empuk, Offkan suis periuk, angkat periuk dan tuang kacang ke dalam tapisan.
Sedia untuk dinikmati! Selamat Mencuba.
Boleh juga rebus kacang kuda ni dalam Hanabishi Multi Cooker with Steamer – 1L HA1330 ini.
Baca Lagi Di Sini:
KACANG KUDA Rendam Semalaman Sebelum Rebus, Tumis Cili & Daun Kari SANGAT SEDAP!
Mudah & Sedap, Kacang Goreng Pedas Buat Kudapan Sambil Tonton TV, Anak-Anak Pasti Suka
Cara Merebus Jimat Gas & Cepat Empuk, Guna Tips 5:30:7 Tak Perlu Guna Pressure Cooker!
Balik Kampung Atau Bercuti, PENTING Bawa Sekali Bakul Baju Boleh Lipat
Ini 6 Sebab Mak Ayah Perlu Bawa Anak-Anak Pergi Bercuti Sekurang-Kurangnya Setahun Sekali!
Mingguan Wanita: Bila nak rebus kacang kuda, boleh ikut tip yang dikongsikan ini.Masukkan serbuk bikarbonat of soda sikit, barulah ia cepat masak, empuk dan cantik kejadiannya!
Sumber: Ani Zam
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita