Mango Ice Cream Lolly Guna 4 Bahan, Sangat Mudah, Sihat & Lebih Sedap!

Share

Seronok bila mak-mak dapat buat sendiri aiskrim untuk anak-anak di rumah. Bukan apa, berbanding aiskrim yang dijual di pasaran, memang diketahui tinggi dengan kadar gula mahupun perisa dan pewarna tambahannya. Bila buat sendiri, semuanya boleh dikawal, daripada segi kemanisan mahupun kandungan bahan-bahannya. Malah lebih sihat dan tentunya lebih sedap!

Mak-mak boleh cuba Aiskrim Mangga Lolly dengan Marshmallow ini mengikut perkongsian resipi oleh Puan Nana Sabrina Sarsan.

“Anak saya suka sangat makan ice cream, timbul la idea buatkan dia ice cream buah yang lebih berkhasiat tanpa bahan pengawet.Ice cream yang sangat-sangat mudah, sihat dan tentunya sedap.

“Segarnya, rasa mangga original, tak ada bahan perasa ataupun bahan pengawet, yang penting homemade”

Mango Ice Cream Lolly with Marshmallow

Bahan-Bahan:

Sebiji mangga masak
1sudu besar madu
1 gelas susu segar
1/2 sudu kecil esen vanilla
Marshmallow (tak letak pun tak pe)

Cara Membuat:

  1. Masukkan mangga yang dah dipotong kiub, madu, esen vanilla dan susu ke dalam blender. Kisar bahan-bahan kecuali marshmallow, kisar sampai halus.

2.Kemudian masukkan marshmallow ke dalam popsicle (bekas aiskrim).

3. Kemudian tuang pula mangga kisar tadi.

3.Masukkan dalam peti beku siap!!

Selamat Mencuba!

MW: Mudah je kan nak buat Aiskrim Mangga Lolly dengan Marshmallow ini. Lebih jimat, sihat dan anak-anak pun mesti suka nanti.

Sumber:Nana Sabrina Sarsan

Published by
Suhaidah Abd Wahab