Manfaat Simpan Air Dalam LABU SAYONG, Boleh Sejukkan Ruang Dalam Rumah! Cuaca panas melampau ketika ini membuatkan kita tak selesa, selalu berpeluh tak kiralah pada waktu siang mahupun malam. Pelbagai cara dilakukan bagi mengurangkan kepanasan.
Rupanya dengan menyimpan air di dalam labu sayong dan diletakkan di sudut dalam rumah mampu menyejukkan ruang.
Baca perkongsian pengalaman dari Puan Aqilah Nor ini.
Sebelum ni saya menyimpan air di dalam labu sayong. Tapi, sekian lama air dia kering macam tu sahaja. Tapi saya perasan masa tu, ruang rumah jadi sejuk sedikit. Saya mencari perkaitannya.
Rupanya, ada satu kajian telah dibuat oleh UPM tentang labu sayong dan kaitannya dengan penyejukan. Saya rasa macam ada menyumbang kepada suhu bilik juga.
Saya letak satu labu sayong dalam bilik, dipenuhi air untuk menyejukkan ruang kamar tidur.
Nampaknya kena beli lagi labu sayong untuk diletakkan di ruang lain. Betapa khazanah warisan sebegini, sangat ‘di luar kotak’ manfaatnya.
Semoga Bermanfaat.
Mesti Baca:STROK HABA, Suhu Badan Naik Mendadak Jangan Ambil Mudah Anak Mengadu Sakit Kepala!
Baca Lagi Di Sini:Lai Chi Kang Penyejuk Tekak,Buat Sendiri Puas Hati Boleh Letak Macam-Macam
Artikel Menarik:Pasang Aluminium Foil Cara Bajet Kurangkan Haba Panas, Sejukkan Suhu Rumah!
Mingguan Wanita: Cuaca panas melampau ketika ini, boleh cuba simpan air di dalam labu sayong dan letakkan di dalam rumah untuk membantu penyejukan ruang.
Sumber: Aqilah Nor
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tip PENTING ‘Pantang Larang’ Guna AIR FRYER Barulah Tahan Lama, Tak Cepat Rosak!
Isi Kandungan
ToggleRamai yang sedia maklum penggunaan air fryer dapat menjimatkan penggunaan minyak dan masakan pun lebih sihat. Jika di rumah ada air fryer, penting ambil tahu ‘pantang larang’ penggunaannya. Barulah air fryer yang dibeli dapat tahan lama dan tak mudah rosak.
Baca perkongsian daripada pengguna Air Fryer, Abdul Razak Abdul Rahim ini sebagai panduan.
1. Tempat Letak
Pastikan AF berada 15 cm atau lebih jarak dari dinding dan sekeliling. AF boleh cair jika berlaku pantulan haba.
2. Timer
Timer dilarang undur sebab akan mudah rosak. Jika masakan dah masak tetapi minit masih berjalan, boleh tarik keluarkan loyang. Pemanasan akan terhenti (kalau jenama Tefal). Tutup suis dan biarkan minit tersebut kembali ke kosong dengan sendiri.
3. Jangan Tutup Suis Semasa Sedang Memasak
Jangan tutup suis semasa sedang memasak, sudah tentu kita akan keluarkan loyang sebab nak cek makanan masak tau tak, masa tu la pemanasan akan terhenti, boleh la tutup suis. Apa-apa pun ikut la kesesuaian AF masing-masing. Cuma elakkan paksa timer kembali ke 0.
4. Jangan Masukkan Bahan Ringan
Jangan masukkan bahan ringan mudah terbang dalam AF kerana di dalam AF ada putaran angin yang kuat. Bahan ringan akan terbang dan terbakar bila terkena pemanas. Contohnya kulit popia, kertas pelapik. Akan menyebabkan AF akan terbakar.
5. Jangan Basuh Bekas Sewaktu Panas
Jangan terus basuh bekas nonstick sewaktu panas. Nonstick akan cepat tertanggal.
6. Elakkan Air
Elakkan air didalam air fryer, masak maggi tak sesuai guna AF. Nama lagi fryer bukan steam, bukan rebus.
7. Kuantiti Makanan Mempengaruhi Suhu & Masa
Kuantiti makanan yang dimasak boleh mempengaruhi penggunaan suhu dan masa. Contoh analogi, goreng 1 biji karipap sahaja dan goreng 4 biji karipap serentak. Guna suhu dan masa yang sama, karipap mana akan hangus atau masak dahulu? Yang penting kena try and error. Belajar dari pengalaman.
8. Saiz Air Fryer
Saiz AF juga memainkan peranan. Sebagai analogi, pada suhu 37C anda berada di dalam bilik kecil 10 minit seorang diri dan pada suhu 37C anda berada di dalam dewan besar 10 minit seorang diri. Yang mana akan berpeluh lebih banyak? Bezakan.
Begitu juga dengan di dalam AF. Nak makan 2 orang tapi AF 5.8 liter. Dan nak makan 6 orang tapi AF 1.8 liter. Macam mana nak urus? Jom fikir.
9. Boleh Lap Pemanas Dengan Tisu Basah
Boleh lap pemanas yang berlingkar macam ubat nyamuk tu dengan tisu basah. Kalau ada kotoran, jangan siram air. Kotoran apa? Mungkin minyak atau air dari ayam bakar terpercik. Jangan pasang suis, pastikan AF tak digunakan dalam tempoh tertentu sebelum dan selepas lap. Jangan la lepas masak terus lap atau lepas lap terus guna. Pastikan ia kering semasa nak guna. Guna wet tisu biasa untuk lap, jangan guna ada perisa strawberry atau alkohol.
Makanan beku boleh masuk AF terus, asalkan tak bercantum satu sama lain.
Contoh Penggunaan Salah Air Fryer
Pengguna juga harus tahu kegunaan AF yang sebenar. Di bawah ini merupakan contoh cara penggunakan yang salah:
- Goreng telur sebiji guna AF, suhu 120 masa 10 minit. Kalau goreng atas pan nonstick 1 minit je, guna dapur gas. Jadi, mana yang lebih jimat masa? Mestilah guna dapur.
- Masak nasi kukus guna AF. Nama lagi air fryer bukan air steam. Kalau lemang ok la sebab kita bakar.
- Goreng donat separuh masak guna dapur gas, kemudian masak guna air fryer nak bagi bagi. Haish, 2 kali kemas pula.
- Kukus ikan dalam AF.
- Defrost ayam beku dalam AF untuk buat sup. Masak la ayam tu nanti, jadi ayam goreng pulak.
Semoga Bermanfaat!
Mesti Baca:Goreng Tapi Tak Guna Minyak, Ini 7 Sebab Kenapa Mak-Mak Kena Ada Air Fryer Di Rumah!
Baca Lagi Di Sini:Burnt Cheese Cake Guna Air Fryer, Set Suhu 180° 25 Minit!
Artikel Menarik:Ini Cara Betul Nak Bersihkan Air Fryer. Siap Ajar Satu Per Satu
Mingguan Wanita: Jadi buat mak-mak yang ada ‘air fryer’dekat rumah tu, sila ambil perhatian tip dan panduan yang dikongsikan ini. Barulah ‘Air fryer’ yang digunakan tahan lama dan tak mudah rosak.
Sumber: Abdul Razak Abdul Rahim
Follow kami
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bila Api Tungku Warna Oren, Jenuh Sental Periuk Berjelaga ‘Adjust’ Begini
Isi Kandungan
TogglePerasan tak kadang kala api pada tungku dapur jadi besar dan bertukar warna oren sehingga menyebabkan periuk hitam berjelaga. Memang jenuh nak menyentalnya, sampai ingat tungku dapur gas dah rosak dan kena tukar yang lain.
Namun sebelum nak beli dapur baru, sebenarnya mak-mak boleh cuba dulu tip yang dikongsikan oleh Puan Sharina Binti Othman dahulu dalam group Masak Apa Hari Ini (MAHN), agar api kembali bertukar biru.
Berikut perkongsian tersebut;
“Api dapoq gas tetiba oren.Habis berjelaga periuk kesayangan.Nak gosok periuk tu, alahai boleh sado tangan tu.Rasa nak beli dapoq gas baru ja kan.Tapi tu la bajet pun cukup-cukup ja.”
Sapa pernah mengalami situasi sebegini?
“Haaa ini caranya untuk kembalikan api jadi warna biru. Selamat tinggal jelaga yang suka singgah di periuk. Lani hangpa baca setiap caption kat gambaq nah.Ni dapoq gas yang biasa tu nah.”
1.Nampak dak api jadi warna oren. Ni bubuh periuk ka bubuh kuali ka, tak sampai seminit tobat hitam periuk tu.. huhuhu
2. Pusingkan benda tu. (Yang anak panah tu).
3.Pusingkan hingga tidak menutup lubang tu (anak panah).
4.Nah hasilnya.Tak payah nak pening-pening kepala. Nak sental periuk. Nak beli dapoq gas baru.Alhamdulillah jimat duit.. yeayyyy.
Info Ekstra!
Namun, setelah anda pusing pin tetapi api tetap warna oren/merah.
Caranya :
Buka tungku api, ketuk-katuk untuk keluarkan segala karat-karat yang terkumpul, bersihkan sisa makanan atau lelehan minyak.
Spray dengan anti karat ( ada dijual kedai hardware/mr.diy ).
Dan pasang semula tungku api tersebut.
Jika api masih oren/merah juga maka boleh la tukaq tungku api atau minta suami anda belikan dapoq gas yang baru.
Gambaq yang terakhir k.nana terbaca di komen group MAHN.
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat! Jadi buat mak-mak yang ada masalah api tungku warna oren dan sebabkan periuk berjelaga, boleh cuba dahulu tips yang dikongsikan ini sebelum nak beli dapur baru. Jimat duit!
Sumber: Sharina Binti Othman
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tanam Kangkung Kampung Dalam Pasu, Guna Pucuk Dan Batang. 4 Minggu Dah Boleh Makan Hasil
Isi Kandungan
ToggleMakan sayur kangkung, masak bening, masak kicap dan masukkan dalam mihun goreng memang sedap. Nak makan, kenalah beli kat pasar. Tapi beruntungnya bila kita tanam kangkung sendiri, boleh petik sahaja.
Sebenarnya, nak tanam kangkung tak susah dan ia antara sayuran yang senang nak tumbuh. Kalau kat kampung memang mudah untuk tanam dan kadang-kadang terlalu banyak dibiarkan sahaja kangkung itu.
Bagi mak-mak yang duduk di bandar dan bila teringin makan hanya beli sahaja. Apa kata cuba tanam sendiri kangkung terutamanya kangkung paya atau dipanggil kangkung kampung.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: RAHSIA Buat BAJA Semulajadi Guna BAWANG. Bebas Bahan Kimia, Tanaman Pun Subur
Bukan Susah Tanam KUNYIT HIDUP, Dalam 2 Minggu Lebih Inilah Hasilnya
Info Lebih Menarik DI SINI
Tanam Sendiri
Perkongsian daripada Fatiman Naamat ini boleh dijadikan panduan dan lepas ni tak perlulah nak beli lagi, petik je dalam pasu dan boleh sediakan dengan aneka masakan.
Kangkung paya atau dikenali dengan kangkung kampung. Memang tumbuh liar di kawasan paya atau mana-mana hutan. Kalau nak beli pun selalu orang akan jual seikat RM2, boleh tahan harganya.
Jadi, daripada asyik beli setiap minggu, saya cuba tanam sendiri. Jimat belanja. Lagipun, kalau nak makan, petik sahaja.
Cara Tanam
1. Masa beli tu, ambil daun buat goreng sayur. Tinggalkan pucuk pada bahagian atas sekali dan batang dia. Ada pucuk pokok akan cepat tumbuh. Kalau terpotong pucuknya pun takpe.
Potong daunnya dan biarkan tumbuh semula. Nanti kita potong lagi..
2. Rendam dalam masa dua atau tiga hari untuk bagi akar keluar. Kadang-kadang boleh rendam sampai seminggu sebab tak sempat nak menanam.Rendam dulu batang kangkung utk 2 atau 3 hari. Nanti akan tumbuh akar camtu..
3. Boleh tanam dalam campuran tanah. Tim suka campuran tanah 1:1:1. Pasir : Tanah Merah : Kompos. Atau takde pasir pun takpe sebab kangkung nak air banyak.
4. Boleh juga tanam dalam air bertakung. Tim buat macam no 3 cuma tak tebuk lubang. Kiranya ada sepasu ada lubang. Ada sepasu lagi takde lubang. Cuma Tim rasa pasu yang ada lubang pokoknya lebih cepat gemuk berbanding pasu yang bertakung air.
Tanam dalam tanah, pasir, kompos. Yang ni buat ada lubang bawah dia..
5. Tanam di tempat redup untuk 2 minggu. Kemudian pindahkan ke tempat panas. Tengok daunnya lecur ke tak bila kena panas. Kalau kelihatan layu atau lecur pindah balik tempat redup.Jenis kangkung yang lain. Tanam dalam bekas bertakung..
6. Boleh dah tuai lepas 4 minggu. Kemudian tuai lagi lepas 2 minggu. Atau tuai bebila nak. Batang pucuk yang potong tu boleh ditanam semula.
Boleh juga buat cara air bertakung. Cuma make sure nyamuk tak buat sarang la..
Kalau simpan pucuk dia, pokok akan tumbuh cepat. Namun kalau terpotong pucuk atas, it is okay. Pucuk baru akan tumbuh gak. Cuma lambat sikit..
Kangkung paya dah ready untuk di makan..
Kangkung ready untuk dimakan..
Kalau nak sentiasa banyak stok, tanam lah banyak-banyak. Tim pun nak tanam lagi beberapa pasu. Supaya stok sentiasa banyak.
MW: Ingatkan kangkung perlukan tempat air yang banyak. Dalam pasu pun boleh. Bolehlah buat stok dan petik je kalau nak makan. Sihat pun sihat.
Sumber: Fatimah Naamat
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI