Perasan tak, kalau mak-mak suka marah, membebel benda-benda yang kecil, sebenarnya dia terlalu penat dan inginkan berehat. Namun, kerana tugas dan tanggungjawab pada keluarga dia lupakan segalanya, asalkan keluarganya sempurna dan peroleh kesenangan.

Self Love ini sebenarnya sangat diperlukan oleh seorang isteri dan mak. Ia tidak bermaksud self love ini dengan pergi ke spa, melancong bersama kawan-kawan atau membeli belah tetapi ia lebih kepada penghargaan untuk dirinya sendiri.

Itulah yang dikatakan oleh Kamalia Kamal tentang self-love ini.

Isteri Kena Ada Self–Love

Ramai rupnya yang masih tak tahu kenapa mereka perlu self-Love [SL].

Konsep SL ni bukan hanya pergi spa, makan coklat, pakai baju cecantik saja, bukan. Itu hanya small part of it.

SL ini tujuan utamanya untuk kembalikan rasa penghargaan kepada diri sendiri, rasa hormat pada diri dan naikkan konfiden diri. Tanpa konfiden, semua pekara sukar nak dilakukan.

Contohnya, dalam hubungan, seorang isteri yang bekerja, dalam masa yang sama menguruskan rumah tangga, tiada masa untuk self – love. Banyaknya masa yang ada hanyalah untuk keluarga.

IKLAN

Apa jadi? Dirinya perlahan-lahan akan penat, kadang sampai tak kenal dah dengan potensi diri sendiri yang hebat dulunya.

Perlahan-lahan tahap keyakinan dirinya terbunuh secara berdikit-dikit. Walaupun nampak macam konfiden, hakikatnya banyak yang mereka selalu komplen mengenai diri sendiri. The more you talk bad about yourself, the more you bring yourself down unconsciously.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Ramai Wanita Menangis Dalam Diam, Terpaksa Terus KUAT Walau Dibeban Tugasan & Diduga Emosi

Percayalah… Isteri Kerap Marah Itu Sebenarnya Dia Cukup Penat!

Info Menarik Lain DI SINI

Jaga Diri

Sesayang manapun kita pada perkahwinan dan anak, kalau diri tidak terjaga, orang sekeliling akan dapat rasa kesannya.

Wanita, isteri, ibu wajib sayang diri dan practice self love setiap hari.

Apa contoh perkara self love ni? Semua hal yang boleh tambah value diri seperti:

1. Join kelas – Belajar perkara baru selalu. Kelas menjahit, kelas vokal, kelas swimming, kelas clay, kelas tanam pokok, kelas panjang gunung, kelas buat sabun.
2. Buat perkara yang kita tak suka – Panjat gunung, makan sushi, lari marathon. Cabar diri untuk buat pekara yang kita benci. Tak semestinya kita benci, hal itu tak baik untuk kita.
3. Inkantasi – Ini adalah injection kata-kata yang baik untuk diri sendiri setiap hari. Kalau bukan kita yang puji diri dan beri kata-kata baik pada diri,siapa lagi?
4. Baca – Ramai pandang remeh. Wanita tak boleh stop membaca. Jelas kita boleh nampak beza orang yang membaca dengan yang tak membaca. Apa yang kita ucapkan keluar dari otak. Membaca adalah FOOD OF MIND untuk kita keluarkan kata-kata yang baik
5. Audit Believe system – Sentiasa upgrade hal agama. Betulkan bacaan solat, fahami terjemahan Al-Quran, kuasai makna wording waktu solat. Tak boleh stay pada tempat yang sama macam kita 10 tahun dulu, mesti kena upgrade.

Jadilah Terbaik

Kesan tak buat self love ni sangat jelas dapat dilihat.

Wanita yang suka marah-marah, lesu, penat, nampak tak bermaya, bergossip, membebel dan bosan dengan hidup ni adalah yang paling simple kita boleh nampak depan mata.

Macam mana nak jadi isteri dan ibu yang terbaik kalau emosi kita tak stabil begini? Kita rasa macam dah buat yang terbaik. Kalau betul, kenapa orang sekeliling pula yang makin drain dengan kita?

Orang yang tak marah, jadi marah. Yang tak penat jadi penat bila duduk di sekeliling kita.

Jaga diri dulu sebelum kita beriya nak jaga anak dan suami.

MW: Kadang-kadang slef love nie tak perlu beria-ia sangat, cukup dengan berehat dan tidur sekejap pun jadilah. Betul tak?.

Sumber: Kamalia Kamal