Setiap kali Ramadan semenjak enam tahun lalu, Majalah RASA tidak pernah gagal melunaskan program CSR dengan mengagihkan bubur lambuk dengan kerjasama
beberapa rakan penaja.
Terbaharu, program ini dianjurkan bersama AJI-SHIO® dan FGV Holdings Berhad (FGV) melibatkan penyediaan 2,000 mangkuk bubur lambuk dan lebih 8,000 kuih-muih
tradisional, yang diedarkan secara percuma untuk penduduk Shah Alam dan kawasan sekitarnya.
Acara yang berlangsung di Central I-City, Shah Alam baru-baru merupakan inisiatif bukan sahaja menyantuni komuniti Shah Alam, malah turut menyasarkan kumpulan petugas hospital dan pegawai agensi beruniform. Pengedaran khas kepada kedua kumpulan ini adalah sebagai tanda penghargaan bagi bakti mereka dalam berkhidmat kepada masyarakat di bulan Ramadan.
Program sehari ini mencerminkan tekad Majalah RASA, AJI-SHIO®, dan FGV dalam memenuhi tanggungjawab sosial mereka selain menjalinkan ukhuwah dan persahabatan, selari dengan sambutan bulan Ramadan yang mulia. Seawal pagi segala persiapan memasak disediakan dan aktiviti rewang sebagaimana kita pernah saksikan dalam majlis perkahwinan di kampung dapat disaksikan.
Program ini juga menyajikan bubur lambuk dijamin sedap kerana menggunakan Lada Berperisa dan Lada Hitam Berperisa daripada Aji-Shio serta beras wangi Malaysia daripada SAJI Aroma. Sebelum ini, program yang sama telah berjaya dijalankan pada 16 Mac 2024 di AEON Mall Shah Alam dan mendapat sambutan yang sangat mengalakkan.
Program RASA Bubur Lambuk dan Kuih Warisan 2024 menyaksikan kehadiran tetamu kehormat iaitu Yang Berhormat Tuan Mohd Najwan Halimi EXCO Belia, Sukan dan Keusahawanan Negeri Selangor merangkap Adun Kota Anggerik dan turut diiringi barisan pengurusan Ideaktiv Sdn Bhd, FGV dan juga AJI-SHIO®.
Bagi menghangatkan lagi acara memasak bubur lambuk ini, selebriti Datuk Aznil Haji Nawawi atau Pak Nil dan Siti Elizad turut diundang. Artis Mila Jirin turut menyumbang suara merdunya di program ini.
Bagi memastikan kualiti, kelazatan dan keenakkan bubur lambuk, pihak RASA telah bekerjasama dengan Chef Fikree dan Chef Naem, pakar dalam bidang masakan untuk proses memasak bubur lambuk.
Istimewa pada tahun ini, orang ramai turut disajikan dengan pertunjukan fesyen baju raya inspirasi kuih-muih tradisional. Siapa sangka, rupa bentuk, tesktur dan warna kuih tradisional kita mampu memberi inspirasi kepada 6 pereka fesyen muda yang digayakan oleh 17 model dari QM Model House.
Sementara itu, AJI-SHIO® dan FGV turut melahirkan rasa bangga dan kesyukuran kerana dapat menyumbang kepada masyarakat melalui program ini untuk menyatakan komitmen mereka dalam terus menjalankan tanggungjawab sosial korporat dan meningkatkan kesejahteraan komuniti.
Pengedaran Bubur Lambuk telah diadakan di beberapa lokasi dengan edaran tertumpu kepada petugas-petugas beruniform yang berkhidmat dalam pelbagai sektor seperti pasukan polis, bomba, profesional kesihatan dan perkhidmatan penting lain.