lumpuh sebelah muka

Bellpalsy atau lumpur sebelah muka ini orang kata macam strok kecil juga. Namun serangan ini berlaku pada sebelah muka yang mana boleh mengakibatkan lumpuh atau lemah di bahagian sebelah muka sebab kerosakan saraf muka.

Dan ini pengalaman pesakit sendiri, Abaya Fiona yang berkongsi cerita macam mana dia boleh diserang lumpuh sebelah muka dan apa punca sebenar.

Rasa malu nak kongsi gambar tapi memandangkan ramai kawan-kawan yang tak kira umur dah kena strok di usia muda. Fiona nak kongsi Punca dan Cara rawatan strok.

Fiona anggap ini ujian dari Allah Taala fiona Redo tak perlu malu, mungkin pengongsian ini dapat membantu orang lain yg senasib fiona.

Punca Yang Boleh Buat Lumpuh Sebelah Muka

1. Demam berpanjangan lebih dari seminggu
2. Darah tinggi
3. Stress
4. Tak cukup rehat
5. Banyak berfikir
6. Kolestrol tinggi
7. Sakit dalam perut

Jangan pandang rendah dengan demam, demam lebih dari seminggu sila rujuk ke hospital. Dikhuatiri darah anda akan dijangkiti bakteria, ini akan memudahkan lagi anda untuk mendapat strok.

TEMPOH MASA UNTUK SEMBUH

1. Doktor cakap 6 bkn 1 tahun
2. Kawan-kawan yg dah kena ada yang setahun masih belum sembuh jangan sedih jangan give up kena kuat sayang semua.
.
USIA YANG BOLEH MENGHIDAP BELLPALSY

1. Tak ada limit usia, paling muda setakat ni umur 6tahun sebab obes.

CARA RAWATAN

1. Turun kan panas badan dan darah tinggi secepat mungkin
2. Ambil ubat hospital cuma seminggu
3. Terus berurut traditional saraf secara kampung dalam tempoh 2/3 kena, jangan tunggu lama2 nanti saraf dah keras susah nak betul .
4. Mulut tu banyakkan selawat zikit buka mulut tu. Dokter akan suruh exercise sebut (a e I o u ) kita percaya pada Allah kita banyakkan sebut Allah di mulut.
5. Senaman lidah nanti fiona akan buat vedio tunjuk senaman yg betul.
6. SIMPAN ALLAH DALAM HATI ALLAH JAGA KITA SAMPAI MATI.
7. KUAT KUAT KUAT FIONA SANGAT KUAT. KEKUATAN DALAMAN LAGI KUAT DARI KEKUATAN FIZIKAL. FAHAM NI.

KESAN

1. Mata tak dapat pejam
2. Mulut herot
3. Sukar bercakap makan minum
4. Penglihatan fiona dah kabur
5. Pendengaran kurang
6. Saraf tak dapat lagi merasa deria.

Sesungguhnya fiona tak pernah kesali dengan apa yg terjadi. Tidak sedih walaupun sedikit suami banyak bagi sokongan fiona jadi semakin kuat. Cuma bila doktor cakap dia tak dapat buat apa-apa fiona mungkin akan begini dalam tempoh setahun baru menitis sedikit air mata. Tapi fiona berazam pada diri sendiri aku kena kuat aku kena sembuh cepat.

Alhamdulillah sekarang tak sampai 2 minggu fiona dah 60% sembuh ni semua kuasa Allah taala mata pun dah dapat pejam mulut dah tak herot sangat cuma minum air masih meleleh.Dan juga pergi berubat pada tempat yg betul.

Tok sah p tok bomo tipu semua tu. Nanti boleh check dekat wall Abaya Fiona akan share tempat urutan saraf.