Lepat Pisang Versi SIHAT, Guna 2 Bahan, Sesuai Untuk Sedang Berdiet

Share

Kalau sedang berdiet, macam-macam dugaan dan cabaran yang perlu dilalui. Lebih-lebih lagi tentang makanan yang menjadi ‘pantang larang’ untuk kita ambil semasa berdiet. Masa ini, kalau ada makanan depan mata, mahu dimakannya.

Bagi yang sedang berdiet, sebolehnya cuba elakkan makanan yang banyak kalori. Bukan tidak boleh makan, tapi takutnya diet ke laut dan mulalah menyesal lepas makan. Mulalah berjanji bagai tak nak makan lagi.

Malah, bagi anfa yang sedang berdiet, tidak bermakna tidak boleh mengambil semua makanan tetapi kenalah tengok kepada jenis makanan tersebut. Disiplin dan kena ada semnagat yang tinggi supaya diet sukses demi mendapatkan berat badan yang diinginkan.

Kali ini, perkongsian daripada Ayu Zule ini, sesuai untuk anda yang sedang berdiet. Kuih lepat pisang yang dibuat versi sihat. Jadi, tak perlulah risau dengan kalori yang diambil sebab bahan pun hanya dua sahaja.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Overnight Oats TAK PERLU Letak Banyak Jenis Buah. Itulah Jadi Pemusnah Diet

Kobis Gulung Sedap Buat Kunyah-Kunyah, Sesuai Juga Bagi Yang Nak DIET

Info Lebih Menarik DI SINI

Sedang Berdiet – Boleh Cuba Resipi Ini

Kali ini,saya ingin kongi resipi sihat lepat pisang tanpa tepung dan tanpa gula.

Hanya guna 2 bahan sahaja.

Rolled oat & pisang.

Sangatt sesuai untuk mereka yang sedang berdiet dan nak makan kuih tapi dalam versi sihat.

Nak buat sendiri, lepat pisang biasa pun tiada masalah. Boleh saja piliba masing-masing.

Resipi Sihat Lepat Pisang

1/4 cawan rolled oat – gunakan yang biasa, kisar kering sehingga hancur.

1 biji pisang – dilenyek, gunakan pisang berangan
(Jenis pisang apa-apa pun tak ada masalah).

Cara Membuat:

1. Gaul rolled oat dan pisang yang telah dilenyek tadi sehingga sebati.
2. Selepas itu, layurkan daun pisang di atas api untuk mudahkan cara nak membungkusnya.
3. Letakkan 1 ½ sudu besar bancuhan kuih tadi di atas daun pisang dan balut seperti biasa.
4. Kukus kuih dalam pengukus selama lebih kurang 15 – 20 minit.
5. Tekstur dan rasa sama sahaja dengan buat menggunakan tepung biasa.
6. Tak perlu manis sebab pisang itu pun dah cukup manis.

Resipi ini boleh dapat 3 biji kuih lepat tapi makan 2 biji pun dah kenyang.
Kalori anggalan dalam 250kcal untuk 3 biji tu..

Jika nak buat banyak, boleh saja gandakan bahan tersebut dan frozen dalam peti ais. Nak makan boleh kukus seketika.

Selamat mencuba.

#healthydiet
#eatcleanmenu
#resepisihatayuzule

MW: Kalau nak sihat, macam-macam cara boleh kita buat. Paling penting kena rajin dan istiqamah untuk sesuatu yang diinginkan.

Sumber: Ayu Zule

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Published by
Nora