
Isi Kandungan
ToggleMemasak kena rajin, kreatif, pandai olah untuk dijadikan menu makanan yang sedap. Kalau lauk basah dah habis, daging buger pun boleh dijadikan lauk yang sedap.
Ni salah satu resipi lauk daging burger simple yang mak-mak boleh cuba, perkongsian daripada Puan Siti Nursoleha Nawawi;
Daging burger dijadikan lauk, siapa biasa buat?
Pelik.. Bagi saya sangat pelik. Tapi suami request, katanya dia biasa makan kat kantin sekolah menengah. Kira menggamit kenangan la.Tapi biasanya dia makan yang berkuah..ada lada boh.
Tapi yang ni dia sendiri googlekan resepi. Simple. Gambar last tu nanti letak la garam dan gula secukup rasa.
Memang sedap!!! Sesuai sangat waktu lauk basah dah habis.Jom cuba!Resepi, biar gambar berbicara.
Bahan-Bahan:
Daging Burger (potong panjang)
Bawang Merah (Dihiris)
Bawang Putih (Dihiris)
Cili Padi (dihiris)
Sos Tiram
Sos Cili
Garam
Cara Membuat:
1. Grill/ goreng daging burger sampai masak.Ketepikan.
2. Tumiskan hirisan bawang merah, bawang putih dan cili padi dalam kuali sampai naik bau.
3. Masukkan sedikit sos tiram dan sos cili.
4. Kemudian masukkan daging burger tadi dan kacau sebati. Masukkan garam secukup rasa dan kacau sebati.
Siap!

Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini: Peniaga Burger Kongsi Ilmu 12 Tip Masak Burger Rasa Luarbiasa Sedapnya!
Tak Susah Mana Nak Buat Daging Burger Sendiri, Simpan Tempat Beku Boleh Tahan 3 Minggu!
MW: Memang mengimbau kenangan sungguh menu lauk daging burger ni. Mak-mak yang tak pernah cuba masak daging burger untuk dijadikan lauk boleh cuba resipi yang dikongsikan ini. Memang sedap!
Sumber: Siti Nursoleha Nawawi
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Mashed Potato, Kambing Perap, Sos Blackpepper Serius SEDAP, Jimat & Senang!

Isi Kandungan
ToggleBagi mak-mak yang suka makan Mashed Potato, Kambing Perap dengan Sos Blackpepper boleh buat sendiri di rumah. Bukan apa, bila buat sendiri lebih jimat dan puas hati makan. Nak buat pun senang je.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Farmiza Masur ini.
“Semalam kita dah share resepi mashed potato dengan sos blackpepper yang senang dan sedap.Hari ini jom kita try buat resepi kambing perap yang senang lagi mudah,jimat dan murah.”
Mashed Potato
3 Sudu besar butter (saya guna je butter spreads tu)
10 biji kentang
200ml susu (lagi sedap guna fresh milk, full krim tapi saya guna low fat milk sebab tu ja ada)
Garam
Serbuk ajishio blackpepper
Cara Membuat:
1. Rebus kentang hingga empuk, ambil kentang sahaja.Air rebusan lebihan dibuang.
2. Semasa kentang masih panas masukkan butter dan garam.Saya guna hand mixer untuk hancurkan kentang.
3. Masukkan susu mix lagi, lepas tu masukkan garam dan serbuk blackpepper secukup rasa.
Info Ekstra!
- Sebab kentang kan lain-lain saiz, kalau tak cukup lembut bila masukkan susu kat mashed potato tu, boleh la tambah lagi ya. Tujuan susu tu nak gebu kan potato tu.
Baca Lagi Di Sini:
Perapan Daging Bakar Tahan SETAHUN, Simpan Guna Teknik Rendam Air Panas
Kambing Perap
2 kg kambing
1 peket Sos kimball blackpepper
1 labu Bawang putih (1/2 dadu, 1/2 blender dengan sos kimball tu)
Cara Membuat:
1.Basuh kambing, sejat kambing untuk buang air tu. Bawang putih separuh kita dadu dan separuh lagi kita blender dengan sos kimball tu.
2.Selepas tu kita amik kambing tu celup-celup la dalam sos tu. Dah siapp..senang kan!
Info Ekstra!
- Saya selalu perap 2 hari sebelum masak supaya bahan-bahan tu betul-betul masuk dalam kambing tu, baru daging tu akan lembut.
Bawah ni resepi sos yang saya share semalam. Sos ni sedap di makan dengan mashed potato dan kambing perap.
Resepi Sos Blackpepper Sedap
1 tin sos carbonara berkrim
2 biji Kentang rebus (hancurkan)
Susu full cream/fresh milk/low fat (sukat bagi penuh 1 tin sos carbonara
tu)
3/4 sudu besar blackpepper (blender kering)
3 biji bawang putih (di dadu)
2 sudu besar butter
Kicap manis
Garam

Cara Membuat:
1. Butter dipanaskan hingga cair, masuk bawang putih. Dah naik bau masukkan sos carbonara.
2. Masukkan susu dan kentang yang dilenyek tadi, kacau sentiasa sebab takut hangus.
3. Masukkan blackpepper dan kicap agak-agak dapat warna yang di kehendaki dan garam secukup rasa.Ok siap!
Info Ekstra!
- Sos blackpepper ni boleh dimakan dengan lamb chop, chicken chop dan mashed potato ya. Serius sedap. Kalau dah buat sos serbaguna ni senang tak perlu lagi buat gravy mashed potato yang selalu kita makan kat KFC tu, guna sos ni pun dah best..
- Sos blackpepper kalau rasa macam pekat nak cair boleh la tambah air atau susu..(ikut yang dikehendaki).
Selamat Mencuba!
MW: Wah menariknya. Kena cuba resipi Kambing Perap, Sos blackpepper dan Mashed potato. Lebih jimat, mudah nak buat dan gerenti sedap.
Sumber: Farmiza Masur
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Aiskrim Bluemint Dynamite Sedap Untuk Yang Baru Nak Belajar Buat!

Isi Kandungan
ToggleBuat mak-mak yang suka buat aiskrim Malaysia tak kiralah untuk makan sendiri atau dibuat jual boleh cuba perisa baru menggunakan gula-gula Bluemint Dynamit ini. Warnanya cantik kebiruan, lemak dan menyegarkan pasti ramai yang sukakan rasanya.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Che Marlyah Ina Saad ini sebagai panduan;
“Aiskrim Malaysia.Aiskrim Bluemint Dynamite.First time buat dan nak merasanya.Orang lain dah berzaman buat. Suami cakap aiskrim alien ke.Bila dia dah rasa, dia cakap sedap.”
“Selit jelah resepi.. kot ada yang baru nak belajar buatkan”
Bahan-Bahan:
1 tin susu cair*
1 tin susu pekat manis*
4 tin air*
1/2 sudu kecil kecil garam*
5 sudu besar tepung ubi rata ya, jangan membukit sangat.
(Dibancuh dengan air dahulu)
Pewarna makanan (biru)
Gula-gula dynamite secukupnya.
Cara Membuat:
1.Masukkan bahan yang bertanda * ke dalam periuk.. kacau bagi sebati.
2.Kemudian didihkan atas api sederhana hingga mendidih.
3.Sentiasa kacau supaya tidak berkerak.
4.Dah mendidih, masukkan air tepung ubi dan pewarna biru ke dalam susu tadi.
5.Kacau-kacau bagi sebati dan mendidih jap.
6.Tutup api.. sejukkan dan tapis ke dalam jug.
7.Masukkan 2 biji gula dynamite yang telah di ketuk hancur, ke dalam plastik aiskrim.
8.Tuang susu biru ke dalam plastik, simpul bagi kemas siap.



Baca Di Sini:Tepung Jagung, Garam & Esen Vanila, Rahsia Aiskrim Malaysia Ini Sedap, Lembut & Lemak!
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat! Buat mak-mak yang nak buat sendiri untuk anak-anak, mahupun golongan suri rumah yang nak cari pendapatan sampingan, boleh lah cuba kelainan perisa Bluemint Dynamite sedap yang dikongsikan ini.
Sumber:Che Marlyah Ina Saad
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Yang Betul Simpan Sayur Agar Kekal Segar & Tahan lebih Lama!

Isi Kandungan
ToggleSebenarnya ada cara yang betul untuk menyimpan sayur-sayuran yang dibeli agar ia kekal segar dan tahan lebih lama. Bukan apa, setiap sayur-sayuran ada jenisnya dan cara simpanan yang tersendiri. Barulah ia tidak mudah rosak, sekaligus mengelakkan pembaziran.
Menerusi perkongsian oleh Dr Hani Mynis, yang pernah mempunyai pengalaman bekerja di bahagian sayur dan kaunter timbang pasaraya, beliau kongsikan panduan lengkap untuk menyimpan sayur-sayuran yang beliau praktikkan.
Berikut merupakan antara perkongsian beliau sebagai panduan mak-mak semua;
Rutin mingguan : Prepping sayur
“Hani dulu pernah kerja sekejap dekat bahagian sayur dan kaunter timbang di Econsave so dari situ Hani perhatikan cara pasaraya untuk kekalkan kesegaran sayur jualan dan Hani adapt the same method in my kitchen.”
Semalam hani dah share tips nak pilih sayur kan, ni hani share cara untuk kekalkan kesegaran sayur supaya boleh tahan sekurangnya cukup untuk menu seminggu.
Beberapa #tipshanimasak2 yang penting dan perlu dibaca sebelum nak mula prepping.
1. Sayur Berdaun Masak Awal
Kalau kita teringin nak makan lauk sayur berdaun macam kangkung goreng belacan ke, pucuk manis masak lemak ke, bayam goreng ke; Masa kita planning untuk menu seminggu pastikan kita masak lauk-lauk sayur tu hari pertama atau kedua lepas shopping day. Supaya sayur berdaun still hijau dan segar. Especially pucuk manis cepat je menguning nya lagi-lagi kalau tak store properly
2.Jangan Basuh Sayur Masa Simpan
Setiap sayur jangan dibasuh! Basuh bila nak guna sahaja. Kalau nak basuh boleh, basuh dan pastikan lap kering-kering before simpan. Pastikan sayur dalam keaddan kering bila nak disimpan
3. Sediakan Bahan-Bahan Untuk Penyimpanan
Benda yang kena ada masa nak prep, paling penting tisu dapur, ziplock bag dan lots of tipuware (bonus : aluminium foil dan plastic wrap)
#Tipshanimasak2 lain utk prepping setiap sayur ada kat caption gambar
P/s : kalau ada sayur yang hani terlupa nak mention, feel free to ask
A.Jenis Sayur & Cara Penyimpanan
1.Cili (padi, merah dan hijau besar)
Masukkan dalam bekas bertutup, dilapikkan tisu kering, masukkan sebiji bawang putih (optional- hani pernah je terlupa nak letak, tahan jugak lah seminggu dua), ketahanan – 1-3 minggu.
2.Sayur berdaun (kangkung, sawi, bayam, kailan)
Lapik tisu kering dalam ziplock bag, masukkn sayur berdaun. Seal ziplock bag. Ketahanan utk kailan mungkin lama sikit (1-5hari) untuk yang lain (1-3 hari).
3.Kacang buncis, kacang panjang, bendi, kacang botor, kacang peas
Simpan dalam ziplock bag yang dilapikkan tisu kering. Ketahanan 1-7hari, kecuali bendi (1-4 hari).
Dalam gambar Hani masukkan kacang peas dalam bekas pun boleh asalkan bertutup rapat; sebab kacang peas sikit je ziplock bag avaialable kat rumah besar. Jimat ziplock bag.
4.Kobis, kobis bunga
Balut dengan plastic wrap. Balut ketat-ketat gitu. Ketahanan 1-7hari.
5.Baby corn
simpan dalam bekas bertutup yng dilapik tisu kering (1-7 hari)
6.Batang saderi
Simpan dalam aluminium foil (ketahanan 1-2minggu)
7.Tomato
Simpan dalam bekas terbuka dilapikkan tisu dapur kering. Jangan ditutup sbb tomato keluarkan gas ethylene yang boleh cepatkan proses ripening tomato. Ketahanan (tomato kehijauan 1-2 weeks, tomato yang dah masak (1-7hari)
8.Daun-daun (kari, limau, sup, ketumbar, bawang)
Dalam bekas bertutup dilapikkan tisu kering
B.Teknik Balut dengan Plastick Wrap
Timun
Terung

C.Teknik Rendaman Dalam Air
Kunyit
Lengkuas
Halia
Serai
Lobak merah (kalau simpan mcm ni boleh tahan 1-2minggu)
Tauge (letakkan asam keping supaya elakkan tauge lebam)
Tauhu (air panas)
Rebung
Bunga kantan
Fishball (yang rebus bukan goreng) (dalam air panas)
#Tipshanimasak2 untuk halia sahaja
Bila dah rendam lama-lama dalam air bila kita keluarkan bekas dari peti ais untuk ambil halia,pastikan bekas (yang berisi halia lebih2) disimpan secept mungkin balik dlm peti, kalau 2-3 jam dibiarkan disuhu bilik dia akan lembik dan rosak. Untuk kunyit dan lengkuas takpe. Halia special sikit.
Kalau rajin boleh prep terus sayur macamni terus. Contohnya ni untuk sayur kobis goreng, tomyam sayur dan paprik. Tapi pstikan sayur yang dah dipotong macam ni digunakan dalam tempoh 4 hari gitu. Kalau lepas 4 hari, Untuk lobak mungkin tahan seminggu tapi kobis dan kobis bunga akan hitam-hitam kat tepi-tepi kobis dan kobis bunga tu.
Untuk kobis goreng tu, Hani masukkan je sebiji cili merah besar tanpa dihiris dulu takut nanti cili tu dah tak rangup masa nak masak.
Yang ni hani dah simpan 3 bulan.
Semoga perkongsian ini bermanfaat. Mak-mak bolehlah cuba tip yang dikongsikan bagi mengelakkan pembaziran akibat sayur cepat rosak berpunca daripada penyimpanan yang salah sebelum ini.
Sumber: Hani Mynis
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI