Setiap kali masuk ke Shopping Mall AEON, lalu bahagian food courtnya mesti terbau semerbak bau Asam Laksa yang cukup popular dekat situ. Memang ramai yang suka, sanggup beratur panjang nak menikmati kesedapan laksa di situ.
Tak perlu beratur panjang lagi, mak-mak boleh buat sendiri je laksa ala-ala dekat AEON ni. Memang sedap,cepat dan mudah nak buat. Hanya guna sardin dalam tin dan pes Asam Pedas sebagai ramuan utama.
“Terbuat jugak hari ni, laksa ala-ala aeon tu.Memang betol lah rasa dia sama.Buat plak sikit mcm tak cukup lak. Tak kan esok nak buat lagi ni.Tq ya pada yang share resepi tu. Resepi ni untuk 4 atau 5 orang dewasa makan.”
Bahan-Bahan:
Bawang besar
Belacan (sebesar ibu jari)
2 tin sardin saiz kecil 1 peket pes asam pedas ADABI
2 keping asam keping
Daun kesum
Bunga Kantan
Garam
Gula
Perasa
Ads
Cara Membuat:
1.Kisar bawang,belacan,pes asam pedas,sardin 1 buang sos dan 1 tak buang sosnya. Kisar sehingga halus. Kalau ada nenas boleh kisar sekali.
2.Masukkan bahan kisar dalam periuk, letak asam keping,bunga kantan,daun kesum. Air ikut kepekatan yang kita nak. Panaskan hingga mendidih.
3.Dah mendidih masukkan garam, perasa, gula dan fishball. Kacau bagi sebati, tutup api. Siap!
Ads
4.Bahan hiasan tu ikut suka lah. Tambah otak udang/petis lagi paduuu agaknya.Sebab saya petis tak ada, tak guna lah.
Ads
Info Ekstra!
Jika tin sardin besar guna 1 tin.
Satu tin tu saya buang sos sebab tak nak rasa terlalu kuat hanyir dia. Tak nak buang,nak blend semua 2 tin tu boleh je, ikut citarasa masing-masing.
MW: Mudah je mak-mak nak buat laksa yang ala-ala sama rasanya dijual dekat AEON ni. Cepat nak buat, sedap dan memang puas hati makan. Kena cuba buat sendiri di rumah nanti!
Ayam masak kicap antara menu kegemaran anak-anak dan memang berselera bila makan lauk ni. Ada pelbagai resipi ayam masak kicap yang ada, namun cuba letak sikit perencah sup, memang lebih sedap rasanya.
Ikut tip yang dikongsikan oleh Puan Ida Radziini sebagai panduan;
Ada tak yang kalau buat Ayam Masak Kicap, akan letak sikit perencah sup? Bagi yang tak pernah, cuba la buat, memang sedap rasa dia.
Resepi untuk 3/4 ekor ayam. Ini cara saya ye.
Bahan-Bahan:
*Bawang besar dihiris
*Bawang putih ditumbuk kasar
*Halia ditumbuk pecah je
*Serai sebatang dititik (pilihan, letak lagi sedap )
*1/2 sudu kecil serbuk sup ( saya suka letak sikit je untuk aroma dan rasa yang ringan)
Cara Membuat:
1. Tumis semua bahan hingga naik bau, kemudian masuk kicap dan sedikit air (saya guna kicap lemak manis).
2. Dah menggelegak, masuk ayam yang telah digoreng terlebih dahulu. Garam tak perlu sebab masa goreng ayam dah letak garam, kicap pun dah ada masinnya. Siap!
Simple aje resepi saya ni, tapi rasa insyaaAllah sedap.
“Lama Tak Makan LEPAT LIAT Inti Nyok, Isteri Buat Hilang Teringin” Ini Resipinya! Kuih-kuih lama seperti Lepat Liat ni payah nak jumpa jual di kedai mahupun tepi jalan. Bila teringin nak makan tu memang kena buat sendiri. Rupanya nak buat lepat ni mudah je.Bahan-bahan pun tak banyak. Boleh buat minum petang untuk keluarga.
Saya bergurau dengan isteri kata lama tak makan lepat liat inti nyok. Terus isteri suruh beli nyok putih dan ambil daun pisang. Alhamdulillah hilang teringin.
Bahan-Bahan:
500 gm tepung pulut
200 gm gula merah
100 gm gula pasir
2 cawan air
2 helai daun pandan
1 biji kelapa putih
Sedikit garam
Minyak lumur daun Pisang
Cara Membuat:
1. Masak air, gula merah, gula pasir dengan daun pandan hingga gula hancur.(Tapis)
2. Masuk air gula panas-panas dalam tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga sebati ( guna senduk).
3. Kelapa putih gaul dengan sedikit garam.
4. Lumur sedikit minyak di tengah daun pisang. Letak 1 sudu besar adunan tepung dan tenyeh-tenyeh hingga leper. Letak kelapa putih atas adunan.
5.Lipat kemas-kemas daun pisang. Masak air hingga mendidih. Kukus selama 20 minit. Siap.
Mudah je rupanya mak-mak nak buat Kek Sarang Semut atau Gula hangus yang menjadi. Jika tiada oven dirumah boleh juga gunakan periuk nasi atau bakar je atas dapur gas. Kek Sarang Semut yang menjadi, bila ada tekstur lubang-lubang ‘sarang semut’ pada kek tersebut.
Ini resipi dan cara buat Kek Sarang Semut yang mudah, dikongsikan oleh Raja Amanina sebagai rujukan mak-mak. Bolehlah buat untuk hidangan minum petang ni.
Berikut perkongsian beliau;
“Excited tengok kemenjadian lubang-lubang sarang semut tu. Buat 2 biji terus sambil nak bagi jiran sebelah rumah..Semalam dah buat kek coklat moist..ni try bakar guna rice cooker..ikut resepi asal guna butter ni kita pakai marjerin je..tak perlu perap terus bakar je..nak guna oven pun boleh.
Bahan-Bahan:
1cawan gula
1cawan air panas
1cawan tepung gandum
Setengah cawan marjerin
Setengah tin susu pekat
4 biji telur
1camca besar baking soda@soda bikarbonat
beberapa titik esen vanila
Cara Membuat:
1.Panaskan gula api sederhana hingga perang jangan hangus.
2.Bila keperangan tuang air panas sikit-sikit (masa ni hati hati iya)perlahankan api dan kacau hingga gula betul-betul larut dan sebati.
3.Masukkan pula marjerin, kacau sebati dan tutup api.
4.Dalam mangkuk pecahkan telur kacau pakai sudu je bersama susu pekat.
5.Masukkan tepung,baking soda dan esen vanila.
6.Tuangkan air gula hangus ketika masih panas,kacau sebati.
7.Tuang ke dalam loyang yang disapu marjerin, bakar guna rice cooker
masak macam biasa.Kalau nak bakar guna oven suhu 160°40minit.
Info Ekstra!
**Adunan tu saya masukkan dalam Loyang yang disapu marjerin. Tapi jika nak masukkan adunan dalam periuk rice cooker terus pun boleh.Rice cooker saya agak besar tak nak kek jadi nipis tu yang saya masukkan adunan dalam loyang masak macam biasa.
**Nak guna periuk rice cooker bakar atas dapur gas pun boleh guna api
kecik je.
**Saya dah cuba dua-dua kaedah alhamdullilah menjadi.
Kanak-kanak tercekik gula-gula kritikal, ibu bapa pilu."Fahmi sedang berjuang untuk hidup. Seorang kanak-kanak lelaki yang tercekik gula-gula Gummy, dilaporkan dalam keadaan kritikal. Air matanya...