Cucur Badak antara kuih tradisi kegemaran ramai. Tapi tak ramai yang pandai buat kuih ni jika tak ikut cara yang betul. Selalunya kulitnya kurang rasa keledek, keras sebab terlebih tepung. Malah intinya juga sedikit. Rupanya antara tip nak buat kuih cucur badak yang sedap, gebu dan lembut kena guna ubi keledek oren yang dikukus. Malah letak tepung sikit sahaja.
Ilmu buat kuih cucur badak ini dikongsikan oleh Puan Zuraida Abdullah sendiri. Ia merupakan resipi arwah ibunya, yang dibuat jualan. Jadi buat mak-mak yang nak buat makan sendiri, mahupun berniaga kuih ni boleh ikut tip dan ilmu yang dikongsikan.
Berikut perkongsian tersebut;
Jom kita kongsi step by step tutorial buat kulit cucuq badak versi kak aida versi arwah mak kak aida berjualan zaman dulu-dulu. Bahannya mudah ringkas.
Selalu pembantu kak Aida yang buat hari ni special, kak Aida yang turunkan tutorial kulit badak. Tak ada ilmu tersembunyi.Semoga bermanfaat.
“Alhamdulillah, mintak ahli group mendoakan arwah mak kak Aida di sana. Semoga rezeki kita semua yang berniaga kuih muih tradisi dilimpahkan Allah swt. Semoga pahala kebaikkan ilmu sampai kepadanya arwah Azizah Binti bakar.Amin.”
Resepi kulit cucur badak gebu lembut dan mudah.
Bahan-Bahan:
(Sukatan Makan Sendiri)
Sekilo ubi keledek oren (dikukus)
200 gram tepung gandum jenama apa-apa pon boleh
Secubit garam
(Sukatan Berniaga)
Ads
10 kilo ubi keledek oren (dikukus)
2 kilo tepung gandum
Sesudu bukit garam
Cara Membuat:
1.Kukus ubi keledek (sifat ubi keledek oren serap air, tak boleh rebus nanti asyik tambah tepung pun tak akan cantik adunan malah bertambah lembek).
3. Dah siap uli sebati boleh lah masukkan inti. Bulat-bulatkan macam kat pic tu.Kak Aida halalkan ilmu ni untuk semua mencuba buat makan atau bisnes.
Untuk inti resepi dah dikongsikan sebelum ni. Bahan sama ja kalau google resepi inti cucur badak utara pedas manis.
Ads
Bahan-Bahan (Inti):
Cili (singgit)ikut suka pedas
Halia besar ibu jari
10 batang serai
2 biji Bawang besar
5 ulas Bawang putih
4 sudu Jintan manis
Serbuk kunyit ikut suka
Udang geragau atau kering boh lebih
2 biji Kelapa parut
Garam ,perasa dan gula
Cara Membuat:
1. Kisar semua bahan-bahan, cili kering,serai, halia, bawang besar, bawang putih, jintan manis dan serbuk kunyit sehingga halus.
2. Kemudian tumis dan manuskkan udang geragau serta kelapa parut.
3. Masukkan pula gula, garam dan perasa.Kacau sebati. 4.Kalau ada air kelapa boleh gunakan untuk inti kalau tak ada air biasa jee.
Selamat Mencuba.
Info Ekstra!
Semasa menguli untuk masukkan inti, pastikan basahkan tangan kita dengan minyak agar mudah dibulat-bulatkan dan doh tak melekat.
Memang gunakan tepung sikit sahaja, agar kuihnya tak keras dan rasa keledek.
MW: Terima kasih berkongsi ilmu dan tip buat kuih tradisi cucur badak ni. Jadi buat mak-mak yang nak cuba buat sendiri tak kira buat untuk keluarga atau berniaga, boleh ikut tip yang dikongsikan ini.
Memang risau bila anak memilih makanan atau tak nak makan.Lebih-lebih lagi jika tak nak makan makanan berkhasiat yang mengandungi protien dan karbohidrat.Bimbang boleh menganggu tumbesaran anak. Sebenarnya, mak-mak boleh jadi lebih kreatif untuk menarik minat anak-anak makan dengan mencuba resipi Bebola Nasi Ayam atau Chicken Rice Ball ini perkongsian oleh Fazariana Mohd Ali.
Menurut wanita ini, resipi mudah ini merupakan percubaan pertamanya dan terus menjadi.Cara untuk membuatnya pun cukup mudah, menggunakan kaedah kukus malah cukup berkhasiat dan menyihatkan!
Berikut perkongsian beliau;
“Comeiii dak?? 1st trial Alhamdulillah menjadi, bukan anak je suka mak pun suka jugak.Simple menu boleh buat lagi lepas ni.”
1. Bahan * dipotong dadu, kemudian campurkan daging ayam kisar, halia, lada hitam, garam/perasa. Gaul sebati.
2. Bulatkan bahan-bahan yang telah digaul tadi menjadi bebola kecil.
3. Kemudian golekkan di atas beras yang telah dicuci bersih.
4. Kukus bebola dalam 15 – 20minit. Siap untuk dihidang.
Mudah sangat nak buat bebola nasi ayam ni. Mak-mak boleh cuba buat sendiri dirumah untuk hidangan sarapan pagi mahupun makan tengahari.
Sedapnya makan Char Kuey Teow.Bagi mak-mak yang suka makan Char Kuey Teow, sebenarnya boleh buat sendiri je di rumah. Senang sangat, mudah dan ringkas.Tak perlu nak beli lagi di gerai dan lebih jimat. Malah boleh letak rencah banyak dan memang puas hati bila masak sendiri.Rupanya antara tip buat Char Kuey Teow sedap kena guna api yang besar malah masak dalam pinggan yang berasingan.
“Hai selamat malam..juadah santai malam ni, “Char Kuey Teow” kalau ada cili jeruk lagi sedap. Musim kerang sekarang isi dia penuh-penuh. Resipi paling ringkas dan mudah cara saya masak. Hidangan di bawah saya masak setiap pinggan berasingan.”
Bahan-Bahan:
Kuey teow (cuci toskan)
Bahan Tumis
3 sudu besar Cili kering kisar
Bawang besar (dikisar)
Bawang Putih (diketuk)
1 sudu besar cili sos
5 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1. Panaskan kuali, masukkn minyak.(minyak lebih sikit ye, supaya masukkn telur nanti kuey teow tak bantat) kuey teow dan minyak diorang ni friend forever.
2.Tumis bawang putih, masukkan udang, cili kisar, sos cili,sos tiram,kicap pekat dan kicap manis.
3. Kemudian masukkan sedikit garam, kacau sebati dan masukkan air rebusan udang.
4. Pecahkan telur, kacau-kacau sebatikan. Masukkan pula kerang yang telah direbus, kuey teow, taugeh dan kucai. Siap! Pastikan guna api yang besar ye.
Selalunya bila teringin nak makan aiskrim kita beli je di kedai. Sebenarnya mak-mak boleh buat sendiri aiskrim Milo homemade di rumah. Memang jimat dan lebih sedap, tak payah beli lagi.
Boleh cuba buat Aiskrim Milo homemade, ikut resepi yang dikongsikan oleh D’jara Twin ini.
Semalam try buat ice cream milo homemade. Serius sumpah sedap macam Cadbury. Bahan nak buat pun senang je nak cari.Yang ada anak tu boleh la try. Tak payah keluar rumah lagi nak beli ice cream. Jimat pun jimat
Bahan-Bahan:
1 tin Susu cair
1 cawan Milo
2 sudu besar Serbuk koko
2 sudu besar Susu pekat
1-2 sudu besar Ovalet
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mesin pengadun (mixer) dan adun sehingga pekat dan sebati.
2. Apabila telah pekat, masukkan pula ke dalam bekas.
3.Hias dengan coklat chip. Kemudian masuk dalam peti ais semalaman.
MW: Boleh cuba buat Aiskrim Milo ni nanti. Bahan-bahannya pun tak banyak dan senang nak buat. Anak-anak mesti suka, sedap dan memang lebih jimat bila buat sendiri.
“Ida Selalu Cakap Dia Segan Saya Layan Dia Sangat Baik, Sayang Ida” itulah antara luahan daripada Bonda Rozita terhadap menantunya Datin Seri Shahida Mohd...