Kalau ada nasi lebih atau tak habis kat rumah tu, mak-mak boleh buat kuih serabai yang gebu lagi lembut ni. Guna tepung beras, nasi dan santan pekat sebagai bahan utama, disamping bahan-bahan lain. Nak buat pun mudah. Sesuai sangat buat untuk minum petang atau sarapan pagi. Lebih berbaloi satu adunan boleh dapat 40 keping.

Baca lagi disini:
Tip Pilih Tepung Beras, Rupanya Setiap Jenis Ada Kegunaan Masing-masing
Apam Milo Viral 4 Bahan Kukus 20 Minit Siap, Pertama Kali Buat Terus Menjadi! Ini Caranya..

Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Faizah Md Zain ini.

RESEPI SERABAI GEBU

1 ADUNAN (40pcs)

Ads

Bahan-Bahan:

4 cawan tepung beras (cap teratai)
1 cawan nasi
1 cawan santan pekat
3 cawan air
2 sudu kecil yis
4 sudu kecil gula
sedikit garam

Cara Membuat:

1.Blend semua bahan kecuali mauripan.
2.Masukkan adunan yang dah diblend tadi dalam mangkuk dan masukkan yis, gaul rata dan tutup. (Peram dalam 1 jam).
3.Panaskan acuan ,oleskan dengan minyak, masukkan adunan sesenduk-sesenduk dan tutup dengan penutup periuk.

Kuih Serabai Gebu Lembut, Berbaloi Satu Adunan Boleh Dapat 40 Keping4.Api slow ye, jangan diterbalikkan. Bila bawah dah kuning-kuning baru angkat.

Ads

Kuih Serabai Gebu Lembut, Berbaloi Satu Adunan Boleh Dapat 40 Keping

Selamat Mencuba!

Ads

Kuih Serabai Gebu Lembut, Berbaloi Satu Adunan Boleh Dapat 40 Keping

Info Extra!

  • Biasanya serabai dimakan dengan kuah santan lemak manis atau kuah gula.
  • Kalau tiada acuan serabai, guna kuali biasa pun boleh.

MW: Gebu sungguh kuih serabai ikut resipi yang dikongsikan ni. Memang berbaloi, nak buat pun mudah.

Sumber: Faizah Md Zain

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI