Kuih peria antara kuih tradisional kesukaan ramai. Rasanya lembut, manis berlemak dengan inti kacang merah. Nak buat kuih ni tak susah mana. Bahan-bahannya pun sikit sahaja.Rupanya antara tip kuih peria cantik berkilat yang mak-mak perlu tahu, selepas ia masak kuih ini perlu disapukan dengan sedikit minyak.
“Alang-alang anak request nak kuih peria 3 bji je bekal sekolah esok.Hijau-hijau pun tak pahit peria ni…”
1paket tepung pulut
1cawan tepung gandum
Air secukupnya
Pewarna merah/hijau
Inti kacang merah boleh beli yang siap
Daun pisang ikut besar kukusan masing-masing
Sedikit minyak
Pisau plastik (yang potong kek tu) untuk buat jalur peria
1.Campur semua tepung tadi, bancuh dengan air, masuk pewarna sekali..(bancuh macam buah melaka@onde-onde)
2.Inti pula bentukkan memanjang.
3.Sapu minyak ditangan,ambik tepung tadi letak inti kat tengah tepung tadi, kemudian bentuk macam dalam gambar…saiz terpulang.
4.Ambik pisau plastik tu tekan sedikit buat jalur peria.
5.Susun atas kukusan yang dah dilapik daun pisang dan disapu minyak.Toreh sikit daun pisang supaya senang wap-wap tu masuk.
6.Kukus selama 5-6 minit saja.
Siap…Selamat mencuba!
*Lepas masak pun kena sapu minyak sedikit baru dia cantik berkilat.
* 1/2 kilogram tepung pulut boleh dapat dalam anggaran dalam 28-30 biji kuih. Namun ia bergantung juga pada saiz yang dibentuk.
MW: Buat mak-mak yang nak cuba buat kuih peria ini bolehlah cuba resipi yang dikongsikan. Sangat cantik, kemas dan elok kejadian kuih peria ini. Rasanya pun memang sedap dan anak-anak mesti suka.
Sumber: Afifi Pauzi