Isi Kandungan
ToggleSiapa yang suka kuih peneram, bolehlah cuba buatnya. Hanya guna campuran 2 tepung, kuih ini jadi rangup di luar dan lembut di bahagian dalamnya.
Boleh cuba resipi kuih peneram yang dikongsikan oleh CT Liz ini.
Resipi Kuih Peneram
Bahan-bahan
4 cawan tepung beras cap 3 Gajah
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 cawan air
Artikel berkaitan:
Nak Kulit Kuih Ketayap Cantik, Tak Melekat Pada Kuali, Cubalah Cara Ini!
Kuih Ulat Bulu Inti Kacang Merah, Sedap & Senang Sangat Buatnya!
Cara Buat
1-Panaskan air dan gula atas api hingga mendidih dan meruwap berbuih.
2-Tapiskan dan masukkan sedikit demi sedikit air panas dalam tepung. Gaul sebati. Dah jadi bertali, stop kan air gula.
3-Perap 2 hari ( suhu bilik ) adunan akan menggelembung. Itu tandanya adunan sempurna.
4-Uli sekejap. Terap dan goreng dalam minyak panas. Gunakan api sederhana ketika menggoreng.
Selamat Mencuba!
Sumber: CT Liz
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ayam Kari Kering Pedas Merecik! Buat Yang Tak Gemar Lauk Berkuah
Isi Kandungan
ToggleSelera tekak kita ni ada masanya nak lauk yang jenis berkuah dan adakalanya cukup dengan lauk yang simple, kering dan pedas macam ni. Mak-mak yang nak cuba kelainan masak untuk keluarga boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Asmida Asman ini. Cukup senang nak buat, ringkas, bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Paling penting memang mampu membuka selera!
Berikut perkongsian wanita ini;
“Saya tak tau nak letak apa nama masakan ni ‘Ayam Kari Kering’. Lauk ni sesuai untuk orang yang tak berapa gemar makan lauk kari berkuah, macam saya.Kalau masak kari, ambik ayam je makan dengan nasi kicap dan sambal belacan.Jadi..saya buat ayam kari kering pedas ni.”
Bahan-Bahan:
Ayam (Goreng dulu dengan garam dan kunyit)
(Ditumbuk)
Segenggam Cili padi
2 biji lada besar
Sebiji Bawang besar
3 ulas Bawang putih
Sedikit Halia dan lengkuas
2 batang Serai (diketuk)
Serbuk kari ikan (lebih sedap rasanya)
Air Asam Jawa
Cara Membuat:
1.Tumiskan serai dahulu supaya wangi.
2.Masukan bahan-bahan tumbuk.
3.Setelah agak garing, masukan serbuk kari ikan.
4.Gaul sebati, letak garam, gula @aji siap siap.
5.Masukan ayam yang telah digoreng tadi.
6.Masukan air asam jawa dan gaul mesra.
Ok siap!
Ambil pinggan, cedok nasi, letak kicap dan ayam. Dah tak perlu sambal.Pedas merecik..
Selamat Mencuba! Semoga bermanfaat.
MW:Mudah nak buat lauk ni dan cukup membuka selera terutama bila dimakan dengan nasi panas. Kalau mak-mak nak buat lauk simple yang kering tak berkuah tapi sedap, pedas merecik boleh lah cuba resipi ini.
Sumber: Asmida Asman
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Rotiboy Di Rumah, Tak Payah Beli Dekat Kedai
Isi Kandungan
ToggleJika lalu di kedai bakeri di shopping mall, selalu terbau Rotiboy yang semerbak harum aroma kopi dan mentega.Tekstur roti yang rangup diluar namun cukup lembut didalam, memang sedap dimakan panas-panas.Kalau selalu kita beli Rotiboy di kedai, sebenarnya boleh buat sendiri je di rumah.
Boleh ikut resipi Roti Boy yang dikongsikan oleh Puan Amy Akim ini sebagai rujukan;
“Suami kata lepas ni dah tak payah beli dekat kedai.”
Resepi Roti Boy @ Mexican Bun :
Bahan Roti :
300gram @ 3 cawan tepung gandum
70gram gula
30gram marjerin
Sebiji telur
1 sudu besar mauripan
150ml susu segar
Esen vanila
Secubit garam
Salted Butter@buttercup (untuk inti)
Bahan (Topping) :
50gram tepung gandum
40gram gula
60gram marjerin
Sebiji telur
2 sudu besar nescafe + air suam (sekadar boleh larut)
Esen vanila
Cara Membuat:
1. Campurkan yis@mauripan dengan susu segar & gula. Biarkan dalam 10 minit.
2. Dalam bekas lain, ayak tepung gandum dan masukkan marjerin gaul sampai jadi macam serbuk roti. Kemudian masukkan telur, secubit garam & esen
vanila.
3. Masukkan bancuhan yis@mauripan tadi. Uli sampai tepung tak melekat di tangan. Tambah tepung sikit demi sikit kalau adunan lembik. Uli doh dalam 10 minit. Lagi lama uli lagi lembut doh roti.
4. Tutup doh dengan kain yang lembap. Saya guna napkin je. Perap doh selama 1 jam.
5. Selepas doh naik, tumbuk-tumbuk doh untuk buang angin.
6. Bahagikan doh kepada 10 bahagian. Saya buat 50 gram untuk setiap doh jadi boleh dapat 13 biji roti.
7. Masukkan butter dalam doh jadikan inti roti dan bulat-bulatkan. Letak atas baking tray yang disapu marjerin. Tutup dan biarkan dalam 10 minit.
8. Sementara tu boleh sediakan topping. Blend marjerin dan gula, kemudian baru masukkan bahan-bahan lain. Last sekali baru masukkan tepung. Blend sebati. Masukkan dalam piping beg.
Posted by Amy Akim on Saturday, 18 April 2020
9. Buat lingkaran topping dari tengah roti. Cukup topping bahagian atas tak perlu sampai bawah sebab topping akan cair ke bawah semasa roti dibakar.
10. Panaskan oven dalam 10 minit, baru bakar roti guna api atas & bawah dengan suhu 170°c selama 20 minit bergantung pada suhu oven masing-masing.
Info Ekstra!
Untuk inti letak seketul butter kecik. Saya potong agak-agak size 1 sudu teh camtu.
Jangan isi inti penuh sangat, pastikn bawah tu tutup rapat macam isi inti pau.
Baca Lagi Di Sini:
Cara Betul Bakar Kek, Tart, Biskut, Puding Roti, Guna Pemanggang Ajaib
Pizza Segera Tak Perlu Uli, Guna Roti Bakar Dalam Kuali
MW: Mudah je nak buat RotiBoy di rumah. Jimat tak payah beli di kedai lagi, puas hati makan. Nak buat pun senang je.
Sumber: Amy Akim
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nasi Khaomok Thailand Tak Guna Rempah, Cara Buatnya Mudah Dan Sedap
Isi Kandungan
ToggleNasi khaomok Thailand ini nama lain dia, Khao Mok Gai iaitu nasi briyani ayam. Dipanggil juga nasi komok Thailand. Nak membuatnya ada rempah khas yang boleh didapati di negara itu.
Norrihan Ars berkongsi cara membuat nasi khaomok untuk 3 orang makan menggunakan rempah yang mudah didapati. Tak perlu sampai nak ke Siam sana.
Waktu memasak guna beras basmathi itu pun ada cara betulnya. Jadi, nasi akan menjadi cantik dan tak patah.
“Nasi khaomok 3 orang makan.
Tak guna rempah khaomok. Mudah dan sedap. Jom buat.
Resepi bergambar step by step untuk rujukan sahabat muka buku. Moga bermanafaat”
Resepi Nasi Khaomok Thailand Tak Guna Rempah
Bahan-bahan
- Beras basmathi 1 cawan – rendam 30 minit.
- Air -13/4 cawan
- 3 sekawan
- Serai
- 2 sudu besar minyak sapi
- Daun pandan
- 1 kiub ayam
- Daun ketumbar
- 2 sudu besar rempah kurma
- 1 sudu besar kunyit
- Halia, bawang merah, bawang putih – ditumbuk
- Guna beras biasa pun boleh. Tapi jangan rendam. Basuh macam biasa dan sukatan air pun adjust macam masak nasi biasa.
Baca sini : Resipi ayam goreng serai thai, sedap tabur hirisan daun limau purut.
Cara Memasak Nasi Komok
- Masukkan minyak sapi
- Masukkan semua bahan tumis
- Bila bahan tumisan dah wangi, masukkan rempah kurma
- Diikuti oleh serbuk kunyit
- Masukkan sedikit air supaya rempah tak hangus.
- Kacau hingga mesra
- Masukkan ayam bahagian tulang-tulang (optional)
- Masukkan beras dan masukkan air kacau manja-manja.
- Masak macam biasa. Jangan dikacau-kacau beras tu nanti patah.
- Dah masak elok baru kacau dengan chopstick. Bau sedap ampaaa!
Bahan-bahan Ayam Goreng
- 4 ketul ayam
- Tepung beras (bumbun) – 1 sudu besar
- Maggi secukup rasa – 1 sudu besar
- 1 sudu besar serbuk kari daging
- 1/2 sudu kecil garam
- Bawang putih
- Halia
- Kunyit
- Akar ketumbar
- Ketumbar
- Jintan manis
- Caranya : kisar semua bahan dengan sedikit air dan perap ayam selama 1 ke 2 jam.
Cara Masak Ayam Goreng
- Goreng ayam dalam minyak sederhana panas.
- Bila ayam dah hampir masak, kautkan bahan perapan dan tuang perlahan ke dalam kuali. Ini untuk buat kriuk-kriuknya.
- Siap.
Bahan Untuk Sos Nasi Khaomok Thailand
- Gula somtam – jika tiada, gula somtam boleh ganti dengan gula biasa.
- Cili padi
- Daun ketumbar
- Limau nipis
- Bawang putih
- Sos ikan
- Campur semua bahan dan kita putar halim.
- Siap. Rasalah nak tambah masam masin manis ke.
Baca sini : Masak tomyam selalu rasa kurang, letak ketumbar jawa bertambah sedap.
Sumber/Foto : Norrihan Ars
Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI