
Isi Kandungan
ToggleKuih Gunting antara kuih tradisi yang ramai orang buat setiap kali tibanya Hari Raya. Bahan-bahannya yang digunakan tak banyak, malah nak buat pun senang. Jimat masa dan sangat sedap.
Artikel Menarik: Resipi KUIH SIPUT Lejen, 20 Tahun ‘Menenyeh’ Warna Sekata, Rangup & Sedap!
Jika nak cuba buat kuih gunting sendiri, boleh cuba resipi bonda Puan Tina Syed ini.
Kuih bonda Kita. Tiap-tiap tahun mesti buat. Kuih Kari atau kuih gunting.
Bahan-Bahan:
1 kilo Tepung gandum
1 cawan kecil Planta
Garam sikit
Daun Kari (Hiris halus-halus, lagi banyak lagi sedap)
Cara Membuat:
1. Gaul daun Kari dengan tepung gandum dulu.
2. Kemudian masukkan garam dan Planta.
3. Masukkan pula air dan uli adunan.
4. Jangan lembik sangat. Canai sedang-sedang jangan nipis sangat dan jangan tebal sangat.
5. Hiris panjang-panjang dan gunting halus-halus.
6. Panaskan minyak dan goreng sehingga keperangan. Siap!
*Ada orang letak serbuk Kari, mak kita tak letak.
Semoga bermanfaat. Selamat Mencuba!
Mesti Baca: Resepi Kuih Gunting Lejen, Begini Cara Gunting Agar Terbentuk Macam Sampan
Baca Lagi Di Sini: Ini Caranya KUIH GUNTING SIRA PEDAS, Rangup Tak Lemau Tahan Lama!
Mingguan Wanita: Macam ni rupanyanya nak buat kuih gunting. Memang mudah guna 4 bahan je. Boleh cuba raya nanti.

Sumber: Tina Syed
Begini kalau nak buat ketupat nasi.
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
Memang kena ada ekstra pelindung raya musim endemik ni.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
RESIPI Kek Coklat Moist Mudah, Boleh Pilih Nak Kukus Atau Bakar!

Isi Kandungan
ToggleMemang mudah dan menjadi je sebenarnya nak buat kek coklat moist, asalkan guna resipi yang betul. Bila dah siap adunan pula, boleh pilih nak kukus atau bakar,memang senang. Bila teringin nak makan, buat sendiri je. Jimat kos dan puas hati makan. Nak buat untuk raya nanti pun boleh sangat.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Hazila Baharudin ini sebagai panduan;
Lepas hajat nak makan kek coklat moist
Resipi Kek Coklat Moist
Bahan A
1 Cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 Cawan susu cair
1/2 Cawan susu pekat
1 Cawan minyak
*Campur semua bahan A, gaul sebati. Kemudian masak di atas api kecil. Bila dah sebati, tutup api.
Bahan B
1 Cawan tepung gandum
1 Sudu kecil baking powder
1 Sudu kecil soda bikarbonat
*Ayak bahan B
Bahan C
3 Biji telur size A
1 Sudu kecil esen vanilla
*Blender bahan c hingga kembang
Cara Membuat:
1. Masukkan bahan A ke dalam bekas lain. Masukkan pula bahan B dan C secara selang seli. Semuanya kacau guna whisk sahaja ye.
2. Bila dah sebati semua, kalau rajin tapis adunan yang dah siap ni. Kalau tak tapis pun tak apa.
3. Panaskan kukusan hingga air betul-betul mendidih. Kalau tak mendidih betul, keknya tak naik cantik.
4. Masa kukusan bergantung kepada bekas. Bekas yang paling kecik 10 minit, yang sedang 15-17 minit dan yang besar 40-45 minit. Cucuk dengan lidi, jika lidi kering dah masak lah tu.
#SayaBakarGunaTeknikWaterbath
#PilihLeNakKukusAtauBakar
40 minit suhu 180 atas bawah
**** Yang tanya bakar dalam bekas tu cair tak? Jawapannya tak cair. Sebab ada air dalam tray tu. Jika masih tak faham boleh google teknik waterbath.
Baca Lagi Di Sini:Hampir 50 Tahun Mak Wanita Ini Buat Kek Kukus Buah Legend & Ini Resipi Yang Diperturunkan!
Bahan-Bahan (Topping)
1 cawan koko
1 Cawan susu pekat
1 cawan minyak
1/2 Cawan susu cair
*Campur semua, masak secara double boil. Jika nak lagi leleh tambahkan lagi susu cair sedikit.
Selamat mencuba!
Mesti Baca:Resipi Kek Lumut Tahan Sehingga Sebulan, Lagi Lama Simpan Lagi Sedap!

Artikel Menarik:‘Classic Butter Cake’, Kek Mak-Mak Paling Senang Nak Buat, Guna 4 Bahan & Dijamin Gebu!
Mingguan Wanita:Boleh cuba buat untuk raya ni. Sedapnya makan kek coklat moist macam ni dengan topping leleh.
Sumber: Hazila Baharudin
Nak buat ketupat nasi raya nanti, macam ni caranya.Mudah!
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
Anak-anak nak sambung belajar, mak ayah kena bersedia buat simpanan pendidikan siap-siap.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Mudah Satay Goreng, PETUA Arwah Mak Kena Tambah Gula, Elak Cepat Masam

Jarang kita dengar satay goreng sebab yang biasa kita makan tentulah satu bakar. Ada mak-mak yang lebih suka perap sendiri dan tak kurang yang tempah siap-siap untuk sebarang majlis.
Rupa-rupanya, satay goreng pun lebih kurang sama saja perapan dengan satay bakar. Yang bezanya, mak-mak masak dalam kuali dan yang bakar pula dengan arang supaya aromanya semerbak.
Nanti, mak-mak tak perlulah nak pening kepala memikirkan hidangan apa untuk sebarang perayaan. Cuma perap 1 jam dan boleh disediakan untuk tetamu. Siap boleh buat stok lagi kat rumah.
Ini cara mudah resipi yang dikongsikan oleh Nurhayati Abd Malek dalam menyediakan satay goreng di rumah.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Mudah Biskut Coklat Chip Ala Anna Olson, Tak Sempat Raya, Confirm Licin!
Resipi Mudah Ayam Masak Merah Ala Mak-Mak, Favorite Anak Sampai Makan Bertambah
Info Lebih Menarik DI SINI
Satay Goreng Cara Ummi
Jarang kita dengar satay goreng sebab yang biasa kita makan tentulah satu bakar. Ada mak-mak yang lebih suka perap sendiri dan tak kurang yang tempah siap-siap untuk sebarang majlis.
Kalau musim raya dan tak tahu nak mask apa, bilehlah cuba satay goreng.
Bahan-bahan:
1 kg daging batang pinang
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inch kunyit hidup
1 inch lengkuas
1 inch halia
1 senduk serbuk kunyit
2 senduk gula putih
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 senduk minyak untuk menggoreng
Sedikit garam
Cara Membuat:
1. Potongkan daging memanjang begini. Orang kata potong dengan cara melintang uratnya, barulah tak liat.
2. Begitu. Selepas potong kenalah bersihkan.
3. Kisarkan semua bawang, kunyit, serai, Lengkuas dan halia kemudian masukkan ke dalam potongan daging.
Waktu masukkan ni saya taburkan sekali serbuk kunyit.
4. Masukkan gula. Inilah petua dan tip yang arwah ummi pesan, satay ini kalau kurang gula ia akan jadi cepat masam. Jadi, kena letak gula banyak sikit. Namun ikutlah citarasa masing-masing.
5. Ini ketumbar, jintan manis dan jintan putih. Masukkan sekali harung selepas cuci tu. Sangai sekejap.
Sangai = Goreng tanpa minyak
Pastikan sangai hingga naik bau ya. Benda ni penting tau. Tak ada ini tak ada rasa sate.
6. Kemudian kisarkan. Guna pengisar kering. Dulu dulu kami tumbuk guna lesung. Sekarang ini, blend saja.
7. Masukkan begitu dalam hirisan daging tadi. Gaul. Perap dalam 1 jam ke atas. Lagi lama lagi sedap. Masuk fridge tau.
7.
8. Kemudian masukkan minyak dalam 1 ke 2 senduk dan gorengkan sataynya begini. Cara masak sama macam rendang. Kena tutup kualinya, api sederhana. Kemudian kacau kacau sekejap. Bila dah mendidih, barulah perisakan garam.
Tips untuk hasilkan daging yang lembut, jika daging belum empuk, masukkan ½ cawan air dan masak lagi sehingga empuk.
9. Sementara tunggu daging empuk kita masakkan ketupat segera. Wanginya ketupat
10. Masakkan kuah kacangnya sekali. Ini sudah tentu pelengkapnya.
11. Siap…Inilah hasilnya. Insya-Allah, memang sedap sangat.
Selamat mencuba!
MW: Tak semestinya masa raya saja baru nak buat, bila-bila pun boleh, buat banyak dan simpan dalam peti ais, tetamu datang terus goreng.
Sumber: Nurhayati Abd Malek
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
https://t.me/bangkitwanitaMW

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?
Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.
Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.
Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.
Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.
( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.
( https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-legend-jual-cookies-paling-masyuk/ )
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Koktail 7 Keturunan, Nak ‘Kick’ Tambah Whipping Cream, Isteri Siap Puji Lagi!

Lain orang lain caranya nak buat air koktail. Masing-masing ada rahsia nak bagi sedap. Mahunya tak cukup satu gelas, ditambah pula dengan aneka campuran buah-buahan yang pelbagai.
Kali ini Mohamad Hafidz Idris berkongsi resipi koktail yang menjadi rahsia 7 keturunan, katanya. Nak tahu apa rahsia nak bagi sedap, boleh ikut resipi yang diberinya.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Air Jamu Asam Kunyit, Banyak Khasiat Senang Nak Buat!
Resipi Sambal Hitam Air Tangan Ayah, Makan Dengan Nasi Impit, Pengganti Kuah Kacang
Info Lebih Menarik DI SINI
Koktail Tersedap
“Resipi rahsia ini dah hampir 7 keturunan kami simpan.”
Bahan dan Cara Membuatnya:
1. Ini bahan-bahannya. Nanti jangan lupa masukkan ais.
2. Tapis dan buang semua air buah dalam tin tu. Air dia tak sedap. Nanti jadi masam. Betul atau tidak, tak pasti.
3. 7 keturunan saya memang guna susu cap Carnation ini. Masukkan semua susu cair ini. Kalau nak banyak kuah, masukkan 2 tin susu.
4. Gunakan whipping cream kotak kecik saja. Masukkan satu kotak. Ini penting supaya rasa lemak berkrim. Kalau tak ada ini, kurang kick.
5. Masukkan ½ tin susu pekat. Ikut juga selera kemanisan masing-masing.
6. Nata de coco. Airnya jangan dibuang dan boleh digunakan. Masukkan semua.
7. Ada laici, jangan lupa masukkan semua buah laici. Airnya boleh guna, sedikit saja. Kacau dan masukkan ais.
8. Isteri saya cakap “abang sedapnya. Pandai abang buat”. Saya tersipu sipu malu. Merah muka.

Nota kaki:
Sebenarnya, ini resipi kawan saya!. Jangan marah.
MW: Memang satu gelas pun tak cukup ni. Nanti bolehlah buat untuk keluarga.
Sumber: Mohamad Hafidz Idris
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI