Mudah rupanya nak buat Kuih Bakar Pandan ni, hanya perlu ‘blend’ semua bahan-bahan dan bakar dalam oven selama 40 minit sehingga keperangan. Sesuai sangat mak-mak buat untuk hidangan minum petang untuk keluarga. Senang nak buat, sedap dan boleh makan panas-panas. Semerbak bau aroma daun pandan dan rasa lemak manis dan lembut kuihnya.
Ikut resipi Dee Ismail ini memang menjadi.
“Sesuai untuk minum petang bersama famili tersayang. Cubalah.”
Bahan-Bahan:
8 helai daun pandan +
1 cawan air diblend & tapis
2 cawan santan
2 cawan tepung gandum
3 biji telur
2 sudu besar majerin
3/4 cawan gula
sedikit garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna hijau ( optional )
bijan secukupnya
Cara Membuat:
1.Panaskan oven pada suhu 170 C.
2.Tapis air daun pandan.
3.Blend bersama bahan lain kecuali bijan.
4.Tapis adunan, tuang ke dalam acuan yang bersapu majerin.
5.Tabur bijan.
6.Bakar selama 40 minit or sehingga permukaan garing dan perang.
7.Saya guna api atas bawah.
8.Bila hampir masak tukar api atas sahaja.
Baca Lagi Di Sini:
Kuih Kalakatar SEDAP, Ikut Cara Tradisional Bakar Guna Sabut Nyok!
Kuih Sagu Keras Berbiji Putih, JANGAN Cuci Banyak Kali, Kena KUKUS!
Selamat Mencuba!
MW: Cukup mudah rupanya nak buat kuih bakar pandan ni.Hanya perlu ‘blend’ semua bahan-bahan dan bakar dalam oven. Siap. Boleh hidangkan untuk minum petang dan makan panas-panas.
Sumber: Dee Ismail
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Puteri Ayu Lembut Gebu Guna Sukatan Cawan Dapat 45 Biji
Bagi mak-mak yang suka makan kuih tradisional Melayu, boleh cuba buat kuih puteri ayu yang sedap, lembut dan gebu ni. Bila buat sendiri memang puas hati, sekali buat ikut sukatan resipi ni boleh dapat 45 biji.Kalau nak buat makan-makan, ada kenduri, jamuan sekolah anak, atau untuk minum petang boleh buat kuih ni. Sesuai sangat.
Boleh cuba resipi Ariana Sofia Ahmad ini sebagai rujukan.
“Kuih Puteri Ayu @ Seri Ayu. Kuihnya lembut bak sutera. Hari ni ariana nak share cara ariana buat kuih lembut bak sutera ni”
Bahan-Bahan:
3 cawan gandum
4 biji telur (gred B)
1 1/2 cawan gula halus
1 1/2 cawan santan (1 kotak santan kara + 1/2 cawan air)
1 sudu besar ovallete
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil perisa pandan
2 sudu kecil pewarna hijau
1 biji kelapa (warna putih sahaja)
1 sudu kecil garam
1 sudu besar tepung ubi
Cara Membuat:
1.Mula-mula mix telur, ovallete, perisa pandan, gula halus dan pewarna hijau sehingga sebati.
2.Pastikan adunan masih cair.
3.Masukkan pulak baking powder dan tepung yang telah di ayak. Mix sampai sebati.
4.Adunan ni memang likat. Bila mix dah sebati terus matikan mixer.
5.Masukkan pula santan dan mix sebati.
6.Pastikan adunan licin dan tak terlampau pekat.
7.Untuk senang letak dalam acuan, ariana letak dalam pipping bag.
8.Untuk bahagian kelapa, masukkan garam dan tepung ubi. Kacau bagi sebati.
9.Kalau xcukup masin boleh tambah garam.
10.Sapu acuan dengan minyak dulu. Ariana letak kelapa dalam 3/4 sudu besar. Nak letak kurang pun boleh. Jangan membukit pulak.
11.Untuk bagi padat. Ariana tekan dengan acuan lain bahagian atas kelapa. Dan tekan pula dengan jari kat atas kelapa supaya padat.
12.Ni yang dah siap tekan dengan acuan dan jari.
13.Lepas tu kukuslah adunan selama 10 minit. Taknak letak dalam loyang pun takpe. Pastikan letak adunan paras acuan je @ kurang sikit.
14. Kuih dah masak. Naik dengan gebunya. Dah suam sikit bolehlah keluarkan dari acuan.
Sekarang bolehlah dihidang.
Kuih ni paling senang nak buat. Lagi tak sabar nak makan bila bahagian dalam lembut dan gebu.
Info Ekstra!
- Kuantiti 1 kotak santan kara sama dengan 1 cawan air. Jika tak cukup 1 cawan, boleh tambah air. Dapat 45 biji. Acuan tu kena sapu minyak dulu.
Selamat mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Bebola Ayam Berkeju 4 Bahan, Senangnya Guna Daging Burger Je!
Kuih Sagu Keras Berbiji Putih, JANGAN Cuci Banyak Kali, Kena KUKUS!
MW: Sedapnya kuih puteri ayu ni. Kena cuba buat sendiri nanti di rumah.
Sumber: Ariana Sofia Ahmad
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Choco Rich Ball Tak Perlu Bakar, Satu Adunan Dapat 60 biji!
Kuih mahupun biskut raya bagaikan satu kemestian untu disediakan setiap kali tibanya rasa. Jika nak cari kuih raya yang mudah-mudah, tak perlu dibakar menggunakan oven, boleh cuba resipi Choco Rich Ball yang sangat sedap ni. Menariknya resipi ni memang mudah dan lebih menjimatkan bila buat sendiri. Satu adunan boleh dapat 60 biji!
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Muhammad Ali ini.
Resepi yang sangat sangat sedap. Kaya dengan rasa dark chocolate. Kejap ja hampa habis ni kalau buat untuk anak anak. Resepi ni takde inspired by. Memang hasil cipta dari saya sendiri. JOM BUAT!
Satu adunan dapat lebih kurang 60 pcs cookies MINI paper cup. Depends pada saiz yang dibentuk.
RESEPI TANPA BAKAR BISKUT RAYA CHOCO RICH BALL by Mr.Ali
Bahan-Bahan:
BAHAGIAN CHOCOLATE BALL
250 gram Butter
325 gram Chocolate compound (Dark Chocolate)
120 gram Serbuk koko
100 gram Susu Pekat
300 gram Biskut Marie
Mini cookies paper cup macam dalam gambar
BAHAGIAN TOPPING
500 gram Chocolate compund (Dark chocolate)
4 sudu kecil minyak masak
Cara Membuat:
BAHAGIAN CHOCOLATE BALL
1. Cairkan 250 gram butter dan 325 gram coklat compound. Boleh pakai double boil atau microwave.Kalau double boil. Masukan sekali butter dan chocolate tu. Api slow. Dah cair tutup api, terus masukan bahan-bahan susu pekat dan serbuk koko. Panas-panas tu kacau sampai sebati.Microwave pun sama. Dah cair butter dan chocolate tu..masukan bahan lain tadi kacau sebati.
2. Hancurkan 300 gram biskut marie. Jangan pakai biskut lain. Hancurkan dulu awal-awal sebelum step pertama tadi.
4. Masukkan biskut yang dihancurkan ke dalam adunan dan gaul sehingga sebati.
5. Bentukkan campuran tadi kepada bentuk bulat dengan menggunakan tangan. Jangan gentel sebab dia akam crack. Mampatkan dan buat bentuk kecil-kecil dan masukan dalam mini paper cup tadi.
6. Buat lubang di tengah-tengan biskut yang telah siap ..boleh guna apa apa sahaja janji ada lubang kecil kat tengah. Pakai lidi sate pun boleh. Janji yg belum digunakan.
8. Masukkan nutella ke dalam lubang yang dibuat dengan menggunakan piping bag.
9. Setkan ke dalam peti selama 10 minit.
BAHAGIAN TOPPING
1. Cairkan 500 gram dark chocolate dan masukkan 4 sudu kecil minyak masak ke dalam dark chocolate yang dicairkan dan kacau sehingga sebati.
2. Tuangkan dark chocolate tadi ke atas biskut dengan menggunakan sudu.
3. Hias ikut kreativiti anda.
4. Biarkan coklat kering mengikut suhu bilik.Bila kita sentuh di dah tak melekit. (Tak perlu letak dalam peti ais).
5. Biskut sudah sedia untuk dimakan dan boleh letak kat luar je. Senang kan. Memamg sedap..Serius tak tipu.
Selamat Mencuba!
– mr.ali
Baca Lagi Di Sini:
Resipi Semperit Klasik SEDAP Tak Muak, Modal RM15 Dapat 10 Balang!
MW: Menariknya resipi biskut raya Choco Rich Ball ni, satu adunan boleh dapat 60 biji!.Paling penting, cukup mudah dan tak perlu dibakar, malah sangat sedap rasanya!
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Air Viral ‘Dragon Mix Fruits’ Minuman Kegemaran Keluarga, Waktu Berbuka Berebut Adik Beradik!
Esok bermulanya bulan puasa yang cukup dinantikan kehadirannya. Setiap kali waktu berbuka, selain juadah makanan yang lazat, minuman yang sedap juga turut mendapat perhatian untuk disediakan setelah seharian menjalani ibadah berpuasa ini. Jika mak-mak inginkan minuman yang sejuk, berlemak, manis dan kaya dengan pelbagai khasiat buah-buahan,boleh lah mencuba resipi air viral ‘Dragon Mix Fruits’ yang merupakan kegemaran keluarga Nur Yushanun Yusof ini.
Berikut antara perkongsian resipi minuman ini;
“Saya nak kongsikan air yang menjadi kegemaran keluarga saya, kalau time berbuka memang berebut kami adik beradik.Senang jer resepinya.”
Dragon Mix Fruits
Bahan-Bahan:
Buah Naga Merah
Buah Mangga Masak
Anggur Manis
Laici tin (sekali air)
Susu Pekat Manis
Air masak
Ais batu
Cara Membuat:
1. Potong dadu semua buah-buahan tersebut.
2. Campurkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kemudian masukkan ais batu.
Posted by Nur Yushanun Yusof on Monday, 14 May 2018
Siap untuk diminum!
Pewarna adalah dari buah naga, tak perlu campur apa-apa pewarna.
Selamat Mencuba!
Sumber: Nur Yushanun Yusof
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI