Kuah Rojak Pekat, Boleh Cicah Macam-Macam Buah, Nak Pedas Tambah Cili!

Setiap orang ada cara untuk buat kuah rojak. Kuah rojak yang sedap adalah kuah yang pekat dan cukup rasanya. Kalau nak pedas boleh tambah cili ikut citarasa masing-masing.

Hendak buat kuah rojak ini tidaklah sesusah mana. Asalkan ikut resipi yang betul, rasa kuah rojak itu tak akan lari seperti rasa kuah rojak jenama popular yang kita beli di kedai.

Kepada Pembaca Yang Rajin Buat Kuah Rojak Sendiri, Apa Kata Boleh Cuba Buat Resipi Kuah Rojak Perkongsian Mim Yusof Ini.

Resipi Kuah Rojak

“Sahabat dapo kak mim dah tido ke? Kak mim baru abis masak kuah rojak ni haa. Mesti ramai yang dah pandai buat kan!
“Tak pe kak mim nak share kuah rojak versi kak mim ni. Tengok kat gambar ye.”

Bahan-bahan

Kuah Rojak Pekat, Boleh Cicah Macam-Macam Buah, Nak Pedas Tambah Cili!

1 keping gula gerek (menisan)
2 cawan gula putih
1/2 cawan kicap
2 sudu tepung ubi (bancuh ngn air)
Sedikit belacan
Sedikit garam
10 tangkai cili kering (dalam gambar tu kak mim dah rebus dan blend/kisar)
Sedikit cili sos
2 sudu besar bijan
1 cawan kacang tanah (goreng tanpa minyak dan blend/ kisar kasar)
1 gelas air

Artikel Berkaitan:
Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-Kali

Resipi Serbuk Colek Kering Hanya Guna 4 Bahan Pedasnya Boleh Tahan

Ads

Buat Sendiri Kuah Rojak Buah Sedap, Tak Letak Petis Udang

Cara Buat

Kuah Rojak Pekat, Boleh Cicah Macam-Macam Buah, Nak Pedas Tambah Cili!

1-Mula mula cairkan gula gerek dengan segelas air tadi. Bila dah cair, masukkan kicap, cili kering yang di blend / kisar tadi, cili sos, belacan, garam dan gula.

Kuah Rojak Pekat, Boleh Cicah Macam-Macam Buah, Nak Pedas Tambah Cili!

Ads

2-Masak sampai mendidih. Dah masak betul, masukkan tepung ubi yang dah dibancuh tadi.

Kuah Rojak Pekat, Boleh Cicah Macam-Macam Buah, Nak Pedas Tambah Cili!

3-Kacau sampai dia pekat lagu ni, jangan tinggal ye, sentiasa kacau. Dah pekat masukkan bijan dan kacang tanah tadi.

Ads

Kuah Rojak Pekat, Boleh Cicah Macam-Macam Buah, Nak Pedas Tambah Cili!

4-Masak sekejap, tutup api. Sejukkan dalam bekas.

Kuah Rojak Pekat, Boleh Cicah Macam-Macam Buah, Nak Pedas Tambah Cili!

5-Boleh laa dicicah dengan mangga muda atau apa pun buah yang anda suka. Nahhh! Malam malam kak mim menyicah. Segar biji mata.

MW: Buat sendiri lagi bersih dan lagi menjimatkan. Boleh buat banyak mana yang kita suka.

Sumber / Foto : Mim Yusof

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI