Setiap kali hari raya, cornflakes madu menjadi salah satu hidangan kuih raya yang mesti ada atas meja. Mungkin ia juga jadi pilihan utama setelah banyak kali makan biskut raya yang ‘berat-berat’.
Bolehlah hilangkan rasa muak dan cornflakes madu yang ranggup ini boleh jadi penyelamat untuk mulut terus menerima juadah ini. Buat kita ralit makan.
Caranya pun memang sangat mudah dan senang. Boleh dikatakan kena buat minggu-minggu akhir, bimbang bila buat awal takut tak sempat raya dah habis.
Perkongsian daripada Muhammad Ali, conflakes madu resipi dari maknya. Sangat mudah dan senang. Pastikan kena bakar 10 minit atau lebih supaya conflakes tu melekat dan taklah terburai bila makan nanti.
Bahan-bahan: ( 1 adunan dapat dalam 100+ mini paper cups)
3/4 cawan madu
3/4 cawan planta (nak pakai butter pun boleh)
2 sudu makan gula
300 gram cornflakes (dihancurkan sedikit)
-1 cawan kacang tanah yang DIBAKAR
1 cawan bijan
.
.
Ads
Cara Membuatnya:
1. Cairkan 3/4 cawan planta dengan menggunakan api perlahan.
3. Selepas itu, masukkan 2 sudu makan gula. Biarkan mendidih dalam 10-15 saat. Tutup api. Jangan lama sangat bagi mendidih nanti ia akan rasa pahit
.
Ads
4. Biarkan suam dalam 15-20 minit, baru tuang ke atas cornflakes.
.
5. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 10 minit. Ataupun ikut suhu oven masing-masing
.
.
Ads
.
.
Info:
Tujuan bakar ni sebab nak pastikan bijan masak kacang dan conflakes melekat dan tak mudah terburai.
Jika bakar 10 minit tapi masih lagi terburai, tambah selama lebih kurang 10 minit lagi.
Mingguan Wanita : Kalau nak sedap lagi, boleh letak campuran ceri. Tapi kalau yang macam ni pun dah sedap sangat ni.
Betul lah orang kata, biarlah simple macam mana pun masakan kita tapi air tangan sendiri lebih puas hati berbanding beli atau makan diluar yang belum tentu menepati citarasa sendiri. Tak kiralah apa jenis masakan sekali pun. Lebih-lebih lagi untuk hidangan berbuka puasa.
Siapa sangka Farahdhiya Mohd Amin,34 gadis berwajah Pan Asia, berdarah kacukan Melayu-Inggeris ini, pandai memasak terutamanya masakan kampung malah cukup menggemari petai.Farahdhiya juga gemar memuatnaik dan berkongsi hasil masakannya bersama pengikut-pengikut di laman instagram.
Baru-baru ini penyanyi, pelakon dan pengacara cantik manis ini ada memuatkan kapsyen yang dia sangat cerewet bila kedatangan bulan puasa.Cukup popular dengan lagu ‘Bertakhta Di Hati’, Farahdhiya menjelaskan dia lebih suka memasak dan menyediakan air tangan sendiri untuk hidangan berbuka puasa berbanding membeli lauk diluar.
“Saya memang sangat cerewet bulan-bulan puasa ni, suka masak sendiri dari dulu lagi. Maaf cakap banyak lauk dekat luar tak sedap, membazir je beli lepas tu tak makan. Kalau pergi pasar setakat beli kuih,lauk memang takkan beli melainkan benda-benda yang saya betul-betul tak pandai masak.”
“Kepada kawan-kawan yang nak ajak berbuka luar saya lebih suka makan tempat yang bukan sediakan lauk melayu sebab kalau lauk melayu saya lebih suka masak sendiri melainkan kalau mak awak nak masakkan untuk saya”.
Jom tengok antara hasil masakan Farahdhiya yang dikongsikan sepanjang bulan puasa ni.Kotlah mak-mak boleh tiru idea menu yang sama untuk hidangan berbuka nanti.
Menarik kan! Nampak betul-betul sedap! Bertuah bakal suami Farahdhiya nanti dah lah cantik, pandai masak pula tu.
Sementara tu kalau mak-mak nak rasa #BetulBetulRaya, datanglah ke Karnival Karangkraf pada 1-3 Jun 2018 ini di Kompleks Karangkraf, Shah Alam bermula jam 2.00pm – 2.00am. Ada pelbagai aktiviti #BetulBetulBest dan jualan barangan raya yang #BetulBetulViral daripada 50++ jenama online terkenal tau!
Jika mak-mak pernah makan Biskut Gery, biskut keping yang disalut dengan keju berkrim, sebenarnya boleh buat sendiri je di rumah. Biskut Gery yang pernah viral ini, mudah sangat nak buat, malah jimat kos berbanding beli di kedai. Rasanya yang lemak, manis, masin secukup rasa, boleh dibuat kudap-kudapan untuk anak-anak.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Nerina Elli ini
“Try dahhh..Ala-ala Biskut Gery..mudah sangat, jimat kos. Bukan guna semua bahan-bahan ni, buat sikit-sikit.Bagi yang pertama kali buat ikut kuantiti di bawah.”
1. Panaskan butter, susu pekat dan cheese sampai cair. Guna api perlahan je.
2. Bila bahan dah cair. Kena cepat-cepat salut kat biskut ye.(Bahagian keping yang takde gula). Jika kering susah nak melekat nanti sebab tempoh bahan tu cair kejap je.
3. Celup terus biskut tu ke dalam bancuhan cheese berkenaan.Lagi cepat & cantik salut dia, tak perlu pakai sudu.
4. Sejukkan seketika biar salutan kering.
Dah berjaya buat, ulang lagi cara yang sama.
Info Ekstra!
Kalau nampak macam cheese tu pekat, letak sikit butter untuk cairkan ia. Sebab tu bila dah sejuk nampak berkilat-kilat lawa je tengok.
Bagi orang Johor, sambal kicap bagaikan satu kemestian dan stok wajib ada dalam peti sejuk untuk dijadikan pencicah. Tak kiralah pencicah pisang goreng, tempe, tahu, keledek atau dicampur dalam kuah soto.
Ada caranya nak buat sambal kicap yang sedap dan boleh tahan berbulan bila disimpan dalam peti ais ni.
Saya ni orang Johor wajib ada sambal kicap dalam peti ais. Sambal kicap ni boleh dimakan dengan soto, dicicah dengan goreng pisang, keledek, tempe, tauhu dan macam lagi lah. Ni saya nak share cara saya lah buat sambal kicap ni, boleh tahan berbulan simpan di peti ais.
Bahan-Bahan:
30 biji Cili padi
2 labu Bawang putih (digoreng hingga perang)
½ botol Kicap masin atau ikot paras cili dalam jug blender
3 sudu besar Cuka/air limau
5 sudu besar Gula
Cara Membuat:
1. Goreng bawang putih sehingga perang.
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam jug blender.
3. Kisar hingga halus dan masukkan dalam botol kaca.
Mingguan Wanita: Mudah je nak buat sendiri sambal kicap cara orang Johor ni. Elok tahan berbulan simpan dalam peti ais. Boleh cuba nanti, senang nak buat pencicah makan dengan pisang goreng, soto, keledek, tempe dan sebagainya.
Gula-gula gummy bebas dijual di pasaran, jelly berisiko tercekik bagi kanak-kanak. Kejadian tragis melibatkan adik Mohamad Fahmi Hafiz Mohammad Fakhruddin, seorang kanak-kanak berusia 10...