Kerana 10 Dinar Emas, Selamatkan Gadis Muda Hilang RM100,000 Sekelip Mata

Sedangkan hilang RM100 pun dah rasa ralatnya macam mana, inikan pula cerita hilang duit sejumlah RM100,000 dalam sekelip mata. Dan ketika itu, dirinya masih bergelar mahasiswa. Namun, inilah kisah benar yang dialami Nur Aliah Mohd Nor ketika mula-mula berkecimpung dalam perniagaan.

Dan, akhirnya berbekalkan 10 dinar emas terakhir yang ada di tangan, akhirnya menyelamatkannya dari terus jatuh terduduk. Bagaimana gadis muda ini mampu bangkit kembali. Ikuti kisahnya.

Kerana 10 Dinar Emas, Selamatkan Gadis Muda Hilang RM100,000 Sekelip Mata

Kerana Percaya Kawan, Sekelip Mata Hilang RM100,00

Ni gambar Lia masa baru hilang RM100,000. Teruk juga Lia menangis masa tu.

Tak ramai tahu kisah Lia pernah hilang sampai RM100 ribu sedebuk cash sebelum ni. Ramai orang tahu kisah anak muda berjaya beli outlet berharga RM1.2 juta pada umur 24 tahun je tapi tak ramai tahu gadis ni la juga yang pernah menderita dan hampir bangkrap suatu ketika dahulu!

Dah ready nak tahu cerita Lia hilang RM100,000 sedebuk cash suatu ketika dahulu?

Semasa awal Lia mulakan bisnes, parents Lia antara orang yang paling support Lia. Antara nasihat mahal yang Lia tak akan lupakan mereka bagitahu waktu bisnes tengah naik cepat-cepat asingkan terus 50% dari duit bisnes jadikan sebagai simpanan.

Alhamdulillah bisnes Lia ketika itu naik dengan sangat cepat. Student mana yang tak ‘culture shock’ dulunya selalu tak cukup duit tapi sekarang waktu belajar boleh pegang duit dengan banyak dan siap boleh bagi duit bulanan RM500 dekat parents!

IKLAN

Namun, semuanya berubah ke 0 apabila Lia di tipu RM100 ribu ringgit dalam sekelip mata je oleh kawan Lia sendiri! Masa tu semua benda dah Lia gadai.

Duit dalam akaun bank bisnes dah kosong! Nak rolling duit restock Dexandra pon tak ada! Sehinggakan ranking Lia dalam Dexandra jatuh dari top 10 ke no 50 lebih.

Semuanya kerana Lia percaya pada kawan Lia kerana dia tengah susah dan perlukan duit untuk jalankan bisnes dia. Niat Lia ikhlas nak bantu dia. Tetapi akhirnya bisnes tak jalan dan orangnya pon hilang.

Kerana 10 Dinar Emas Yang Ada Di Tangan

Tapi Lia bersyukur, sewaktu Lia betul-betul susah, Lia langsung tak sentuh duit dalam akaun bank simpanan. Sebab bagi Lia duit dalam akaun simpanan tu once kita dah simpan, kita kena lupakan. Jangan usik langsung.

Jadi macam mana Lia bangkit semula dalam Dexandra sebabnya waktu itu Lia ada pegang fizikal emas 10 dinar yang nilainya ketika itu RM8,000 lebih. Lia pajak 10 dinar itu dan duit itu Lia jadikan modal untuk restock Dexandra semula.

Dengan betul-betul takawal kepada Allah SWT, Lia kembali bangkit dan bersemangat! Lia bersihkan hati Lia, Lia berbisik dan berdoa semoga Allah keluarkan Lia daripada ujian yang dasyat ini. Di sampung itu Lia juga memaafkan orang yang berhutang dengan Lia itu seikhlasnya, dan Lia redha atas segala yang terjadi.

Rupanya Allah dengar doa dan Allah nampak usaha Lia. Dalam sekelip mata saja ranking Lia dalam stokis Dexandra yang dah jatuh teruk jadi 50 lebih tiba-tiba naik mendadak menjadi Top Three (3) Stokis Dexandra!

Masa itu baru la Lia faham. Kadang-kadang Allah hilangkan sekejap matahari sebab Allah nak turunkan hujan. Syukur Alhamdulillah pada December 2016 Lia dapat tiket menunaikan umrah secara percuma bersama dengan mama dan papa Lia hasil achievement Lia dalam Dexandra!

Kerana 10 Dinar Emas, Selamatkan Gadis Muda Hilang RM100,000 Sekelip Mata

Mohon Betul-betul Agar Diberikan Kekuatan BERSABAR

Kawan-kawan,

Ujian yang hebat untuk orang hebat. Tapi untuk jadi orang yang hebat kuncinya ialah banyakkan BERSABAR.

Jujurnya ada doa untuk mendapatkan kekuatan bersabar. Lia dulu selalu baca doa ini untuk teruskan perjuangan dalam bisnes. InshaAllah dengan doa ini kita akan dikurniakan kekuatan untuk bersabar.

رَبَّنَآ أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَتَوَفَّنَا مُسْلِمِينَ
Wahai Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kepada kami, dan matikanlah kami dalam keadaan Islam (berserah bulat-bulat kepadaMu)”.
(Quran Al-A’raf 7:126)

Nota : Next post dalam episode unleashed ni Lia nak kongsikan pula macam mana Lia bangkit dengan cepat dalam bisnes.

Semoga perkongsian Lia ini memberi inspirasi kepada anda semua. Silakan #share dengan bahagia.

Jom dapatkan ilmu mahal dan info kewangan yang terkini di sini. Ada 32 ribu orang dalam tu. Klik sini sekarang : https://t.me/nuraliahmohdnor

Sumber/Foto : Nur Aliah Mohd Nor *Artikel diterbitkan dengan keizinan daripada penulis.