Keracunan disebabkan makan kupang sampai masuk ICU bukanlah perkara baru. Terkini, lapan individu terpaksa dimasukkan ke hospital dengan dua daripadanya dirawat di Unit Rawatan Rapi(ICU) selepas mengalami keracunan akibat memakan kupang yang dibeli dari dua buah pasar.
Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Sembilan (JKNS), Datuk Dr Harlina Abdul Rashid berkata, kejadian ini mula dikesan pada 1 April lalu apabila Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Port Dickson menerima notifikasi dari Hospital Port Dickson.
Keracunan Makan Kupang Sampai Masuk ICU
“Dua kes telah dimasukkan ke ICU, lima kes dimasukkan ke wad biasa, dan satu satu kes telah dirawat sebagai pesakit luar.
“Siasatan awal mendapati kesemua kes terdiri daripada beberapa buah keluarga yang berbeza dan mempunyai sejarah memakan kupang yang dibeli dari dua buah pasar di sekitar Port Dickson,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.
Baca artikel lain: Cara Betul Siang Kupang Hijau Segar, Paling Penting Kena Buang Rambutnya!
Selepas 10 Hari Keracunan Puding Buih, Wanita 25 Tahun Meninggal Disebabkan Kegagalan Multiorgan
Menurutnya, kesemua kes mengalami gejala sakit kepala, kebas tangan dan kaki, serta lemah otot. Tambahnya, dua kes telah dimasukkan ke ICU kerana mengalami gejala yang lebih teruk iaitu paralisis (kelumpuhan).
“Siasatan lanjut berkenaan kejadian itu masih dijalankan oleh Jabatan Kesihatan bersama Jabatan Perikanan Negeri Sembilan.
“Beberapa sampel telah diambil untuk analisa makmal dan pemakluman kepada semua fasiliti kesihatan telah dibuat untuk mengenal pasti kes-kes yang mempunyai gejala yang sama dengan sejarah pengambilan kupang atau dwicengkerang yang lain,” katanya.
Tambahnya, JKNS akan terus memantau perkembangan terkini kejadian keracunan kupang ini serta meningkatkan kesiapsiagaan dalam melaksanakan tindakan pencegahan dan kawalan dengan kerjasama pelbagai agensi yang berkaitan.
Sehubungan itu katanya, orang ramai yang bergejala dan mempunyai sejarah memakan kupang atau dwicengkerang yang lain dinasihatkan untuk segera mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan berhampiran.
Sebenarnya boleh sahaja kita hendak makan kupang tapi perlu tahu cara yang betul menyiang kupang:
Tip Pilih Dan Siang Kupang
1-Pastikan kupang itu benar-benar segar dan hidup. Kupang yang hidup kita boleh tahu bila kita lihat ia terbuka dan kita ketuk sikit, ia akan tertutup rapat.
Hendak tahu kupang itu segar, kita boleh lihat dari pandangan mata. Kalau melalui deria hidung, kita boleh bau air laut itu. Kalau ada bau busuk yang kuat dan kupang ternganga, lebih baik buang sahaja kupang tersebut.
Tarik dan buang gumpalan rambut daripada kupang.
2-BASUH KULIT KUPANG HINGGA BERSIH DARIPADA SEBARANG BENDA ASING. DAN YANG PALING PENTING, GUMPALAN RAMBUT YANG ADA PADA KUPANG TERSEBUT HARUSLAH DIBUANG.
CARANYA MUDAH SAHAJA. KITA HANYA PERLU TARIK SAHAJA RAMBUT TERSEBUT. RAMBUT INI KALAU TIDAK DIBUANG BOLEH MENYEBABKAN KITA SAKIT PERUT SETELAH MEMAKANNYA.
KALAU NAK LEBIH MUDAH, SAMPAI SAHAJA DI RUMAH, TERUS MASUKKAN KUPANG KE DALAM FREEZER SELAMA 15 HINGGA 20 MINIT. BIARKAN KUPANG MATI DALAM FREEZER.
KEMUDIAN BASUH KUPANG TERSEBUT. RAMBUT AKAN MUDAH TANGGAL BILA DITARIK SEBAB KUPANG ITU TELAH MATI.
3-Setelah dicuci sehingga bersih, bolehlah masak kupang mengikut menu yang diinginkan.
Bersederhanalah Jangan Sampai Mudarat
Walaupun kupang sering dikaitkan dengan kes keracunan namun kupang punya khasiat yang tersendiri. Antaranya ialah:
1. Ia mengurangkan sesetengah jenis lelah disebabkan kandungan anti radang yang ada padanya. Bagaimanana pun hati-hati pada mereka yang alah dengan kupang.
2. Satu cawan isi kupang ada 18 gram protein. Protein akan meningkatkan fungsi sel badan.
3. Mengurangkan sakit sendi sebab ciri anti radang yang ada padanya. Kajian menunjukkan orang Maori di New Zealand yang banyak makan kupang kurang mendapat sakit sendi.
4. Meningkatkan fungsi otak disebabkan kandungan lemak wajib omega 3, juga DHA dan vitamin B 12. Omega ialah tiga bentuk DHA yang penting untuk fungsi otak.
5. Tingkatkan mood baik dan konsentrasi sebab kandungan vitamin B 12 yang tinggi . .
6. Bantu fungsi jantung mengikut kajian Persatuan Jantung Amerika . Ini pun sebab kandungan omega tiganya
8. Cegah anemia 100 gram kupang sangat tinggi kandungan zat besinya !
9 . Kuatkan gigi dan urat ( tendon) sebab ada vitamin C jenis se
Sumber: Sinar Harian Dr Suriyakhatun dan Muhammad Azmi Mahmud #mrkupang
Baca lagi: Resepi Aglio Olio Malaysiana Abang Brian, Sedapnya Ada Kupang, Keju Parmesan
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI