Kerabu Pucuk Paku Tauge dengan Kerang ni memang sedap dan sangat membuka selera. Bukan apa ratah sahaja pun boleh habis sebesen! Mak-mak penggemar kerabu, wajib cuba resipi ni. Memang secukup rasa masam, manis,masin, pedas, berlemak!
Belajar buat sendiri Kerabu Pucuk Paku Tauge dengan Kerang stail utara ini daripada Puan Nor Haidasebagai rujukan;
Sapa suka makan kerabu pucuk paku tauge dengan kerang. Mehla join akak. Sebesen pun meratah ok je. Sedap oooo, masam-masam, pedas-pedas, manis masin, serai, lengkuas, belacan. Nak buat rasa renyah jugak kan, tapi makan memang layan betul.
Tengok bahan-bahan dia tu, campur aduk gaul-gaul semua bagi sebati..buatlah dengan penuh kasih sayang benci dendam semualah.hehe..gurau-gurau jer..mehla belajar buat
#kerabupucukpakutaugedengankerang
1 mangkuk kerang yang dah direbus..kopek ambil isi
Rm1@rm2 seikat pucu paku (celur dan tos)
2@3 genggam tauge (celur dan tos) agak-agak lah kan. Tak suka tauge lembik, nak rangup-rangup tak payah celur, cuci bersih-bersih je.
1 biji bawang besar dihiris-hiris nipis. Tak suka bawang tak yah letak
4 sudu santan pekat
3 sudu besar kerisik
2 sudu air limau nipis
Garam secukupnya. Saya pakai sos ikan, masin tu ganti garam.Sikit je tau, masin gila nanti.
Gula agak-agak.Saya pakai gula Thai. Rasa lemak-lemak manis dia lagi ummphh. Biasa orang Thai guna gula ni buat somtham, gula biasa pun boleh.
Bahan Blender (Bahan wajib ye dalam kerabu, bagi saya la.
3 batang serai
½ inci lengkuas
Cili api 5 bji-8bji (Ikut pedas masing-masing, nak pedas bubuh banyak-banyak cili.
Belacan (saya suka belacan banyak, sebesar ibu jari pun ok dah.
*Kisar dengan air sikit je. Bagi boleh blender tu pusing je. Sebab tak mau jadi berair kerabu nanti. Kalau rajin, 4 bahan ni tumbuklah bagi lumat-lumat. Lagi best.
1. Mula-mula, tuang bahan blender dalam besen. Selepas itu masukkan kerisik, bawang besar, air limau nipis, santan, garam, gula… gaulkan bagi sebati. Nak tambah perasa pak aji pun ikut suka.
2. Selepas itu masukkan isi kerang, pucuk paku dan tauge. Gaul-gaul lagi, rasa bagi sedap dekat tekak ye. Tambah apa yang rasa tak cukup, yang penting gabungan rasa pedas-pedas, masam, masin, manis, lemak santan dan kerisik serai lengkuas bersatu dan bergaul dengan mesra.
Yummy sangat, kerabu stail utara. Meratah saja pun boleh habis sebesen.
ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!
Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar. Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.
Kuih Ros atau juga Kuih Goyang antara kuih tradisional kesukaan ramai. Rasanya yang sedap rangup berlemak malah selalu dijadikan kudapan sampingan. Bahan-bahan yang digunakan pula memang tak banyak, namun jika salah bancuhan atau adunannya cair boleh menyebabkan kuih ros tersebut kembang, lembik dan tak elok kejadiannya.
Nak buat Kuih Ros yang elok dan confirm jadi boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Yati Yati ini sebagai panduan;
Kuih ros korang panggil apa ye. Nak resepi yang confirm jadi tak?
Resepi Kuih Ros (Bahan-Bahan):
1 peket ( 500 gram) Tepung beras
1 cawan gula/ boleh kurangkan..
3 cawan Santan
2 biji Telur
Sedikit Garam
Sedikit Air kapur
Cara Membuat:
1. Kacau gula dan telur sampai hancur.
2. Masukan tepung beras, santan, garam dan air kapur. Siap.
3. Boleh la mula goreng ye guna api sederhana ye. Sebelum tu rendam dulu acuan dalam minyak ye..bila acuan dah panas baru celup dalam bancuhan tepung ni ye.
Biasanya kalau bunga kembang tu sebab bancuhan cair.
Mingguan wanita: Nak buat Kuih Ros yang elok dan confirm jadi boleh cuba resipi yang dikongsikan ini. Sedapnya, rangup berlemak dijadikan kudapan harian.
Puding lumut mentega antara juadah pencuci mulut yang enak dinikmati sejuk-sejuk. Rasanya yang manis dan berlemak pastinya membuatkan seisi keluarga menggemarinya. Paling penting nak buat pun senang!
Puding Lumut Mentega, Manis & Berlemak
Bentuk kejadiannya betul-betul membuka selera. Nampak macam lumut asli. Kalau berhajat nak cuba buat puding lumut mentega, berikut resipi seperti yang dikongsikan oleh Mas Cotek.
RESIPI PUDING LUMUT MENTEGA
Bahan Puding Lumut:
1 paket serbuk agar-agar (10gm)
150 gm gula pasir
125 gm santan pekat
550 ml air
100 ml jus pandan dari 10 helai pandan
2 biji telur (pecahkan, kacau lebih kurang sahaja menggunakan garpu)
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh pewarna hijau
Cara membuat:
1. Satukan kesemua bahan, kacau sebati. Tapis jika perlu.
2. Didihkan dengan api perlahan, kacau sesekali sahaja
3. Apabila lumutnya timbul di permukaan, tutup api dan biarkan wap panasnya hilang
4. Tuang ke dalam acuan/loyang, sejukkan.
Info: Untuk loyang brilliance nordicware ni opah buat 1 1/2 adunan puding lumut
Syok Makan Sejuk-sejuk
Bahan Puding Mentega
Bahan A
3 biji kuning telur
100 gm mentega dicairkan
1 sudu teh esen vanilla
1/2 tin susu pekat manis
(kacau sebati menggunakan whisk/ketepikan)
Bahan B
1 paket serbuk agar-agar
4 sudu besar gula pasir
550 ml air
Cara membuat:
1. Masak bahan B sehingga larut dan meruap.
2. Kemudian masukkan Bahan A, kacau sebati
3. Biarkan mendidih/tutup api
4. Tunggu sehingga wap panasnya hilang, tuang ke atas puding lumut dan sejukkan
5. Cakar-cakar sedikit permukaan puding lumut baru tuang adunan puding mentega supaya melekat. Sejukkan.
Bagi peminat telur masin, tentu anda paling suka bila bahagian kuning telur berwarna oren bukan? Nampak cantik dan menyelerakan. Apa kata kali ini kita cuba buat sendiri telur masin dengan menggunakan telur ayam.
Dengan bajet kurang daripada RM10 boleh dapat 30 biji! Sangatlah menjimatkan dan berbaloi-baloi. Boleh cuba buat telur masin seperti yang dikongsikan oleh Are Peace via MAHN ini.
Sekeluarga dirempuh treler pemandu microsleep, ibu belum tahu anak meninggal kerap tanya mana anak sulung. Sebuah keluarga yang menaiki kereta proton saga mengalami detik...