
Isi Kandungan
ToggleKepak atau sayap ayam bakar madu memang digemari ramai, tak kira mak ayah mahu pun anak-anak. Ini kerana kombinasi rasa manis dan masinnya yang sangat membangkitkan selera.
Kali ini, Nana Sabrina https://www.facebook.com/MrsKhai86 berkongsi resipi dan cara-cara nak masak kepak ayam bakar madu. Dia memang sarankan guna kepak ayam kerana jika guna paha ayam, akan lambat masak kerana isinya tebal.
Yang menariknya, Nana Sabrina membakarnya di dalam kuali saja dan bahan perencahnya pun tak banyak. HANYA GUNA LIMA BAHAN PERASA SAJA! Kira resipi bajet jugak lah ni. Selain guna kuali, boleh bakar dalam oven atau air fryer. Walau pun hanya guna lima bahan perasa, namun rasanya tetap sedap meletup kebabom tau!
Jom Tengok Apa Bahan Untuk Kepak Ayam Bakar Madu Guna Lima Bahan
Bahan-bahan:
12-15 keping kepak ayam – bersihkan
4-5 ulas bawang putih – racik
1 sudu makan madu (nak lebih manis guna 2 sudu)
5 sudu makan kicap Mahsuri Pedas
1 sudu makan sos tiram
3 sudu makan minyak masak /minyak zaitun
*Kalau tak ada kicap Mahsuri pedas, gunakan kicap manis. Tapi tambahkan cili padi hiris. Letak sikit je, jangan banyak nanti pedas pula anak-anak makan. Tapi kalau lebih rasa manis dan tidak pedas, guna saja kicap manis ye. Boleh ubah suai ikut selera masing-masing.
Cara Membuat:
Masukkan minyak ke dalam kuali dan tumis bawang putih. Setelah naik wangi dan bertukar keperangan, masukkan kepak ayam. Masak sehingga ayam bertukar warna jadi keperangan. Pastikan guna kuali yang tak melekat (Non stick pan). Masak menggunakan api kecil.

Kemudian masukkan kicap, sos tiram dan madu. Gaul rata dan masak sehingga kering ataupun likat. Tutup api, sedia dinikmati panas-panas! Mantap!!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Susu Masam, Rosak Jangan Buang, Boleh Buat Cheese Buatan Sendiri!

Isi Kandungan
ToggleHaa.. dalam pada tak boleh nak berjalan-jalan sangat cuti sekolah ini kan, disebabkan wabak Covid-19, eloklah hidangkan makanan enak untuk anak-anak. Mak boleh buat cheese homemade yang rasanya ala cream cheese tatura tu dari susu segar masam atau yang dah rosak.
Pesan empunya resepi, Puan Eyda Sukiman, “Kita kembali kepada topik daily as housewife lah ya. Fikir banyak-banyak tak jadi apa juga, sebaliknya kita berusaha lebih gigih untuk jadi hamba Allah yang semakin hari semakin dekat padaNya. Tak perlu tunggu kiamat, sedangkan kematian pun setiap hari dekat dengan kita.”
Rupanya mudah saja nak buat cheese homemade ini. Cuma guna 4 bahan saja. Caranya pun tak rumit.
Mudahnya Buat Cheese Homemade
Harini Kekda 1st time buat Cheese homemade. Namanya Cottage Cheese. Asal terbuat cheese ni sebab semalam suami ada beli fresh milk sebotol.
“Pagi ni buka, try minum eh! rasa masam, rosak. Membazir sangat rasa. Lepas tu duk teringat pernah tengok channel Food Network sebelum ni, kalau ada susu rosak, jangan buang, sebalik boleh buat something more delicious, iaitu Cheese.”
Maka hari ni, terjadilah Cheese buatan sendiri Alhamdulillah. Mudah sahaja caranya. Tak rumit. Kekda share di bawah resepinya okay.
Antara Bahan Yang Diperlukan Buat Cheese Sendiri
1) Fresh Milk / Susu Full Cream (tak semestinya yang basi / rosak, yang fresh pun boleh)
2) Cuka Makan 2 Sudu (Kekda guna jenama Tamin)
3) Kain Penapis (Kekda guna kain lampin anak je) atau korang beli kain tapis cheese di kedai Daiso ada kot.
4) Garam
Cara Membuat
1) Masak susu di dalam periuk, panaskan sehingga mendidih. Ingat, susu tak perlu rosak pun, cuma dalam kes Kekda ni, dah susu rosak, takmau membazir so Kekda buat jadi cheese.
2) Bila susu dah mula nampak mendidih, berketul sikit, tambahkan 2 sudu makan cuka . Cuka ni yang akan menjadikan ketulan susu tu kepada ketulan cheese, which is fungsinya memisahkan dari air susu kepada ketulan keju. In case korang tak de cuka, perah Lemon pun boleh kalau Kekda tak silaplah.
3) Lepas dah taruk cuka tu, kacau-kacau sekejap kasi yang ketulan tu terapung belah atas. Time ni korang dapat tengok, belah bawah air, atas ketulan keju. So dah jadiklah tu. Then matikan api.
4) Ambil kain tapis / penapis, (kekda guna kain lampin anak, makesure bersih okey) then curahkan semua yang dalam periuk tadi, di atas kain tapis tersebut. Kain tersebut makesure dibentangkan di atas tapis besi / apa-apa jenis bekas sejat .
5) Kemudian korang bolehlah nak perah air tu keluar sampai betul-betul kering. Means cheese tu elok duk bergumpal comel dan bukan dalam keadaan pecah-pecah macam mula-mula tadi.
6) Rendam dalam air garam (kalau nak masin) sekitar 2 jam. Tapi Kekda tak rendam pun, kekda bubuh sesiap garam dalam susu tu tadi. Okeylah sedang-sedang elok masinnya. By the way korang nak rendam tu jangan rendam cheese semata, rendam je sekali kain tapis tu sebab lepas tu senang korang nak perah balik, buang air lebihan garam tu.

7) Dah siap ! Bolehlaaaa nak makan cheese tu. Orang english/omputih panggil, COTTAGE CHEESE. Orang Melayu Kekda tak tau apa nama panggil dia. Rasa dia ? Sedap, macam korang rasa cream cheese Tatura tu kan, ha lebih kurang macamtu rasanya. Enak + lemak. Memang fresh gituuu.
Cara Makannya
Cheese ni ikut sukalah nak makan dengan apa. Roti boleh, buat macam ala-ala bauguet tu kan. Lepas tu nak buat sandwich pun boleh. Nak letak atas Pizza boleh jugak kot, sebab rasa lemak-lemak tu. Janji boleh makan
So selamat mencuba gais ! Kekda duk rasa-rasa ni kang habis macam tu ja. Sedapppppp. Jangan lupa try okay.
Cara simpanan boleh simpan di dalam peti macam biasa. Tahap ketahanan Kekda tak pasti tapi kalau based apa yang Kekda tahu seminggu boleh tahan lagi.
Rasa dia sedap, lemak-lemak krim. Kalau ikutkan rancangan TV Kekda tengok tu, cheese ni boleh guna untuk topping atas pizza, untuk kek pun boleh, untuk cheesekut pun boleh (kekda sendiri buat) sebab rasa/taste dia sebijik macam cream cheese Tatura tu.
Selain dari tu boleh buat as topping salad, letak dalam sandwich.
Untuk effect tarik macam Mozarella kekda tak pasti. Tapi rasanya lebih kepada untuk masakan. Juga boleh digunakan untuk masak/letak dalam kari. Sedap katanya lemak-lemak.
MW : Disebabkan bahannya tersangatlah mudah, rugi kalau mak-mak tak mencubanya.
Baca sini :
- Mudahnya buat keju mozarella homemade, ada sebab kena pilih susu segar hampir tamat tempoh
- Buat cheese sendiri, cuma guna susu tepung yang hasilnya sangat memuaskan
Sumber/Foto : Eyda Sukiman
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Rendang Betik atau Rendang Kepaya Nismilan, Mudah Bona Dijamin Sodap!

Isi Kandungan
ToggleResipi rendang di negara kita sebenarnya ada bermacam jenis. Daripada rendang daging, ayam, kambing, sehinggalah kepada rendang buah-buahan seperti betik. Pernah dengar tak?
Masakan Negeri Sembilan cukup sinonim dengan rasa pedasnya. Bak kata orang, kalau tak pedas, bukan masakan Nismilan namanya!
Rendang Autentik Negeri Sembilan
Begitu resipi Rendang Betik atau Rendang Kepaya ini. Sebenarnya resipi ia cukup terkenal di sekitar Kuala Pilah, Negeri Sembilan.
Menurut Puan Mastura Osman (FB: https://www.facebook.com/teachersamer.samerian), yang telah berkongsi resipi ini di fb miliknya, rendang betik ini merupakan masakan tradisi orang lama yang diwarisi turun temurun dan merupakan masakan autentik Negeri Sembilan.
Tak Guna Banyak Bahan
Ia sangat mudah disediakan dan bahan-bahan juga tak terlalu rencam. Malah, rendang ini semakin dipanaskan dan dikeringkan, ia akan semakin sedap dimakan dengan nasi panas-panas.
Apa lagi, bagi mereka yang suka mencuba resipi baru, jom cuba untuk kelainan. Mungkin masakan ini berjaya menarik minat keluarga anda untuk menikmatinya saat berbuka nanti!
Resipi Rendang Betik
Bahan-bahan:
1 biji betik saiz sederhana – buang kulit, potong halus
1 genggam cili padi – ikut kepedasan yang dikehendaki
1 genggam ikan bilis – lebih banyak lebih sedap atau ikan masin
3 batang serai – 3 batang dititik, sebatang ditumbuk
2 cawan santan pekat
1 inci kunyit hidup
Garam secukupnya
2 sudu makan minyak masak
Cara Memasak:
Untuk menyediakannya resipi ini, mula-mula tumbuk kasar cili padi, kunyit hidup, ikan bilis dan sebatang serai. Ketepikan.

Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan semua bahan tumbuk tadi. Kemudian goreng hingga naik bau.
Setelah itu, masukkan santan pekat. Masak sampai terbit minyak. Bila kuah telah mula kering sedikit, masukkan hirisan betik tadi dan serai yang dititik. Perasakan dengan garam secukupnya Gaul sekata dan masak sehingga kering. Jika nak berkuah sedikit pun boleh, terpulang ikut kesukaan masing-masing.
Sekiranya mahu kering, terus panaskan lagi. Rendang ini sangat membuka selera jika dimakan bersama nasi putih yang masih panas.
Resipinya juga sangat mudah, selamat mencuba!
https://www.mingguanwanita.my/rendang-telur-makan-dengan-nasi-lemak-pulut-kuning-memang-sedap-1/
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
“Depa Heboh Kata Sedap,” Amanah Kena Sediakan Karipap Untuk Tun Mahathir

Isi Kandungan
ToggleMemang seronok dan berbunga rasa hati apabila berpeluang menyediakan makanan hasil ‘air tangan’ sendiri buat pemimpin nombor satu dalam negara. Permintaan untuk menyediakan karipap buat Tun Mahathir dianggap satu rezeki dan amanah besar buat Puan Noraliza Alwi ini. Wanita ini sudi berkongsi ilmu dan resipi karipap sedap yang dibuatnya.
Berikut perkongsiannya;
“Petang tadi dapat berita mengejutkan, diberi amanah besar kena sediakan karipap untuk Tun Mahathir.”
“Tak tau nak kata bangga ka, syok ka, nervous pun ada. Dalam hati masih tak percaya. Uish betul ka Tun M nak makan karipap aku nih.”
“Apa lagi malam ni juga aku start menguli haha. Dan esok, lusa tulat pun anak-anak dan suamiku tahanlah makan karipap hari-hari, nak praktis punya pasal hinggalah hari event hujung bulan ni. Insya Allah hihi.”
“Macam mana depa boleh shortlist karipap aku?
Hmm semuanya bermula dari majlis makan-makan dengan geng Malaysian Embassy aku bawa buah tangan karipap kasih sayang home made. Depa heboh kata sedap, senyum ja lah.”
“Apa yang sedap sangat?
Ini bahan dia dan cara buat. Korang buatlah sendiri. Kita tak buat jual pun, tempahan pun tak terima.”
Bahan-Bahan (Inti):
Bawang merah/besar kisar
200g Daging Cincang
2 sudu besar serbuk kari
1.5 cawan air
Kentang (Dipotong dadu)
Garam secukup rasa
Cara Buat Inti:
1. Tumis bawang besar atau bawang merah kisar hingga keemasan
2. Masukkan daging cincang dalam 200g
3. Masukkan serbuk kari dalam 2 sudu. Saya guna serbuk kari Babas
4. Daging dah separuh masak, Masukkan air dalam 1.5 cawan
5. Masukkan kentang yang dah dipotong dadu.
Garam secukup rasa. Tunggu hingga kentang empuk dan airnya kering.
Sambil tunggu kentang empuk elok tu dah boleh buat pastrinya.
Bahan-Bahan(Pastri)
1/2kg Tepung Gandum
5 sudu besar butter / margerin / minyak masak
Air garam
Cara buat pastrinya:
1. Gaulkan tepung gandum dalam 6-7 sudu besar (sudu cedok gulai, size bawah sikit dari senduk) (anggaran 25-30 biji karipap).
Dalam 1/2kg.
2. Masukkan butter / margerin / minyak masak. Saya guna minyak zaitun dalam 5 sudu besar.
Kalau nak buat jual gunalah yang paling ekonomi hehe. Paling sedap butter.Paling sihat minyak zaitun. Aku terpaksa pakai ni untuk buat ke Tun M.
3. Masukkan air garam sikit demi sedikit dan uli hingga tak melekat di tangan.
4. Jika terlebih air, dia melekit, susah nak gelek nanti. Jadi campur tepung sikit.
5. Dah siap uli, tak perlu rehatkan pun macam buat donut, terus boleh gentel bulat-bulat sebesar bola pingpong dan canaikan.
6. Lepas dah canai gelek leper, Masukkan inti dalam anggaran 1 sudu kecil.
7. Bolehlah kelim bagi cantik-cantik.

Dah siapkan dalam sepiring gitu bolehla mula menggoreng.
Selamat mencuba ya.
Noraliza Alwi
Moga ada rezeki selfie dengan Tun nanti.
Baca Disini: Wanita Ini Tunjuk Ajar Satu Persatu Cara Buat Kulit Karipap Rangup & Inti Kentang Yang Sedap!
MW: Wah seronoknya dapat sediakan karipap untuk pemimpin nombor satu dalam negara.Pastinya menjadi kenangan yang paling manis, apabila berpeluang menyediakan karipap air tangan sendiri buat beliau. Mak-mak yang nak cuba kesedapan karipap ini, boleh lah buat sendiri ikut resepi yang dikongsikan ini iya.
Sumber: Noraliza Alwi
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI