Kek Marble Buah Gebu, Paling Penting Senang Nak Buat!

Share

Siapa yang minat kek marble dan kek buah, apa kata kita sekalikan jadi kek marble buah. Ada sesetengah mak-mak buah kering nie mesti ke bawah. Kali nie kita kongsi resipi daripada Azina Ina Fans. Mesti cuba untuk raya nanti.

Melalui perkongsiannya:

“Siapa-siapa yang minat kek buah jenis bakar. Kali ni ada rasa coklat dan sedap sangat sebab buah kering yang digunakan kurang manis dan rasa masam-masam manis. Paling penting kek nie senang sangat nak buat

.
2 cawan majerin
1 cawan gula halus (nak manis boleh tambah lagi)
5 sudu besar susu pekat
1 sudu besar esen vanila
Mix sampai kembang gebu

Cuci awal-awal buah kering, tos dan keringkan.
2 cawan 1/2 tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 sb baking powder
ayak kan
ambik sesenduk dan letak pd buah kering td

Gaul sebati

Dekat bowl mixer td tambah kan susu tepung 1/4 cawan mix lg
Masukkan 5 biji telur. Satu persatu yer.
Masukkan tepung.
Masukkan buah kering tadi kacau rata
Bahagikan adunan kepada dua. Satu bahagian, letakkan serbuk koko dan kacau.
Sedia untuk dibakar.

p/s: Tuang dalam loyang 8×8 lapik dengan baking paper.

Bakar pada suhu 170 darjah selsius selama satu jam.

Resipi: Azlina Ina Fans

Published by
Nora