Kek cawan (cupcakes) memang antara kegemaran anak-anak kita. Tiap kali buat, mesti anak-anak berulang memakannya. Tentu sebagai mak, rasa seronok tengok anak kita suka makan apa yang kita buat. Tapi, kadangkala nak buat malas juga bila memikirkan bahan-bahan yang diperlukan.

Jangan bimbang! Kali ini, tentu mak-mak teruja nak mencuba resipi kek cawan yang hanya guna dua bahan saja. Biar betul! Dua bahan je? Wow!

Ikuti resipi yang dikongsikan oleh puan Nadia ini.

Resipi lain di sini:

Kek Buah Kukus Guna Sukatan Cawan, Lebih Moist Dan Super Sedap

IKLAN

https://www.instagram.com/mingguanwanita/

Bahan Kek Cawan Oreo:

1 pek Oreo – yang panjang

250ml Susu Full cream/Fresh Milk ( Yang ni kena pandai agak-agak je, asal tak tenggelam biskut dalam blender tu)

Cara Membuat:

1.Satukan oreo dan susu di dalam blender. Kisar hingga halus dan sebati. Tuang ke dalam cawan kertas.

 

Kek Cawan Oreo Hanya Guna Dua Bahan, Bakar Pakai Air Fryer

Kemudian boleh letak topping apa yang disukai.

Setelah itu, bakar dalam air fryer 180 darjah celsius selama 10 minit. Dah masak, keluarkan dan sejukkan.

Kek Cawan Oreo Hanya Guna Dua Bahan, Bakar Pakai Air Fryer

Siap!!

Info Extra!

Ini sukatan akan menghasilkan tujuh kek cawan bersaiz kecil. Kalau nak banyak, gandakan bahan  ye.

Sumber resipi: Nadia Musa(https://www.facebook.com/nadia.cyiee)