KARIPAP Kampung Cara Orang Tua Dulu-Dulu Simple Je, Confirm 3-4 Biji Sekali Makan. Kuih karipap antara kuih ‘lejen’ yang menjadi kegemaran ramai. Ada pelbagai cara dan kaedah nak buat karipap ni, namun ini resipi simple cara orang tua dulu-dulu. Memang mudah, puas hati makan.
Dah puas makan donut, karipap jerawat inti kentang+ayam tumpang lalu. Karipap kampung cara orang tua dulu-dulu. Simple je, makan panas-panas confirm 3-4 biji sekali makan. Resepi 2 cawan tepung bolehlah sekali hadap 1 family.
2 cawan tepung gandum
1 sb tepung beras
1/2 sb gula
1/2 sk garam
1 sb marjerin
3 sb minyak masak
1. Gaul rata-rata semua bahan kecuali minyak dan marjerin.
Masukkan 1/2 cawan air sejuk daripada peti ais. Uli sebati.
1 biji bawang holand saiz kecik
3 biji kentang saiz biasa
1 ketul dada ayam saiz besar ( banyak pon boleh)
1 sudu besar rempah kari ayam/daging
2 cawan air
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1. Panaskan minyak sedikit je. Tumiskan bawang, ayam dan rempah kari ayam/daging.
Hasilnya… Makan panas-panas sedap!
Mesti Baca: Ini Caranya Goreng KARIPAP Cantik, Kulit Elok Licin Tak ‘Berjerawat’
Baca Lagi Di sini: Penjual Karipap Tunjuk Cara Buat Kulit Rangup, Inti Kentang Sedap Dibuat Niaga!
Artikel Menarik: KARIPAP KENTANG Kulit Licin, Bakar Sekejap Dalam Ketuhar 10-12 Minit Sebelum Goreng!
Mingguan Wanita: Sedapnya makan karipap panas-panas. Memang puas hati bila buat sendiri, boleh letak inti penuh-penuh.
Sumber: Missz Amira
Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.